Mutabakat için ‘süre’ kaygısı

Rusya ile Türkiye arasında İdilb’de silahtan arındırılmış bölge oluşturulması konusunda varılan mutabakatın yankıları sürüyor.

Yayınlanma: 19.09.2018 - 22:30
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, iki ülke arasındaki son uzlaşıyı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Varılan mutabakatın bölgedeki büyük çaptaki askeri operasyonu tersine çevirmesi gerektiği vurgulayan Guterres, “Taraflara söz konusu mutabakatın uygulanmasına destek vermesi, tüm bölgelere insani yardımın engelsiz ve güvenli şekilde ulaştırılması” çağrısı yaptı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock ise uzlaşı konusunda daha temkinli açıklamalarda bulundu. Taraflara, mutabakatın geçici mi yoksa askeri tehdidin tamamen ortadan kalktığı bir sürecin ilk adımı olarak mı değerlendirilmesi gerektiği sorusunu yöneltti.

Anlaşmaya ilişkin bir değerlendirme de ABD’nin öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Sean Ryan’dan geldi.

Askeri sözcü Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib anlaşmasını, kalıcı olması durumunda destekleyeceklerini söyledi. Times gazetesi ise tampon bölgenin oluşturulması için öngörülen 15 Ekim tarihine dikkat çekerek, “zamanla yarışılacağı” vurgulandı.

Washington Post’taki analizde ise mutabakatın kısa vadede silahları susturabileceği ancak uzun vadede İdlib için çatışmayı engelleyemeyeceği savunuldu.

Rusya soruşturma başlattı

Suriye’nin batısındaki Lazkiye yakınlarında önceki gün 15 askeri personeli taşıyan İl- 20 tipi uçağı düşürülen Rusya ise olayla ilgili soruşturma başlattı. Moskova, İsrail uçaklarının Suriye füze savunma sistemlerinin hedefi haline getirmesi sonucu düştüğü iddia edilen uçakla ilgili olay yerinde çalışmalar yapıldığını aktardı. Öte yandan dün de Nijniy Novgorod bölgesinde Mig-31 tipi Rus savaş uçağının düştüğü bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı,uçağın teknik nedenlerle düştüğünü duyurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler