Patron içimize işledi

Çalışanlara takılan çipler İngiltere’de tartışma konusu oldu. Sendikalar: Daha fazla kontrol demek.

Yayınlanma: 12.11.2018 - 23:20
Abone Ol google-news

İngiltere’de bazı şirketlerin çalışanlarına mikroçip taktırması ülke genelinde bu teknolojinin çalışanları takip etmek için kullanılacağı tartışmalarını alevlendirdi.

Yakın takip

Ancak işçi sendikaları bu teknolojinin işverenler tarafından çalışanlara zorla taktırılacağı ve onları daha yakından takip etmek için kullanılacağı konusunda endişelerini dile getiriyor. İngiliz Sendika Kongresi Genel Sekreteri Frances O’Grady, “Bazı işverenlerin teknolojiyi kullanarak çalışanlarını kontrol altında tutmaya çalıştığını biliyoruz, mikro yönetim peşindeler” diyerek mikroçiplerin daha fazla kontrol elde etmek için kullanılabileceğini söyledi. O’Grady, mikroçiplerle, patronların çalışanlar üzerinde daha fazla güç ve denetim elde edeceğini belirterek ‘İşverenleri bundan uzak durmaya çağırıyoruz’ diye konuştu.

Kullanıcılar artıyor

Bioteq adlı İngiliz firma, 40 Sterlin (yaklaşık 280 TL) ile 270 Sterlin (yaklaşık 1900 TL) arasındaki çiplerden şimdiye kadar 150 adet satıldığını belirtti. The Guardian’a konuşan şirketin kurucusu Steven Northam, her ne kadar bunların çoğu bireysel alımlar olsa da, finans ve mühendislik şirketlerinin de çalışanlarına çip taktırdıklarını ifade etti.
Diğer yandan İsveç merkezli mikroçip üreticisi Biohax şirketi ise, yüz binlerce çalışanı olan bir İngiliz şirketi ile görüşmeler yaptıklarını açıkladı. Biohax kurucusu Jowan Österlund, çiplerin belgeleri korumak için kullanılabileceğini söyledi. Österlund şimdiye kadar çoğu İsveç’te 4 bin kişiye çip takıldığını öne sürdü.

Konu üzerine açıklamalarda bulunan büyük finans şirketleri ise çalışanlarına mikroçip taktırmayı düşünmediklerini duyurdu.

‘100 bin kişi çipli’

İnsan uzvuna ya da organına yerleştirilen biyoçip pazarının, yedi yıl içinde katlanarak 2.3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. DHA’nın haberine göre ise bu yöntemle, vücuduna biyoçip yerleştiren 100 bin dolayında insan olduğu tahmin ediliyor. Bu kişiler daha çok biyoçiplerini, şifrelerini saklamak, kişisel verileri saklı tutmak ve kilitli araçları anahtar kullanmayı gerektirmeden açmak için kullanıyor. Almanya’daki biyohacking ürünlerinin satışını yapan Digiwell şirketinin CEO’su Patrick Kramer ise son 18 ay içinde 2 bin kişiye biyoçip yerleştirdiklerini söyledi. Digiwell’in müşterilerinden biri olan bir avukat, kilitli bir kasada sakladığı çok gizli dosyalarına ulaşmak için eline bir mikroçip yerleştirmiş. Digiwell, kolları olmayan bir gence kapıları açmak için ayağına mikroçip yerleştirdiklerini söylüyor. Şirketin bir başka müşterisi de parkinson hastası olan yaşlı bir adam. Kendisi anahtarlarını sürekli unuttuğu için kapıları açmak için eline mikroçip yerleştirilmesini istemiş.

Mikroçip nasıl çalışıyor?

Pirinç tanesi boyutundaki ve küçük bir silindir şeklindeki çipler, tek başına veya şırıngayla beraber satılabiliyor. Yerleştirme işleminin doktor eşliğinde yapılması tavsiye ediliyor. İçerisinde herhangi bir batarya veya enerji kaynağı bulunmayan çipler, bir manyetik alana girdiklerinde aktif hale gelerek okuma cihazı ile etkileşime giriyor. Sağlık riski her ne kadar az olsa da, ne kadar güvenli oldukları sorusu tartışılmaya devam ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler