Selanik'te 227 belgesel

21. Selanik Belgesel Festivali’nde 178 uzun, 49 kısa olmak üzere tam 227 belgesel izleyiciyle buluşacak. Uluslararası Yarışma’daki 10 belgesel Altın İskender ve Jüri Özel ödülüne adaylar. Gürcan Keltek’in Gulyabani belgeseli etkinliğin Bellek-Tarih bölümünde gösterilecek.

Yayınlanma: 22.02.2019 - 11:44
Abone Ol google-news

21. Selanik Belgesel Festivali’nde (1-10 Mart), 178 uzun, 49 kısa olmak üzere toplam 227 belgesel gösterilecek. Uluslararası Yarışma’da yer alan 10 belgesel Altın İskender (8 000 Avro) ve Jüri Özel Ödülü (2 000 Avro) için yarışacaklar. ‘Noi me Tanglere’ (Bana Dokunma) teması referans alınarak seçilen Advocate (Rachel Leah Jones-Philippe Bellaiche/ İsrail), Animus Animalis /A Story about People, Animals and Things (Aiste Zegulyte/ Litvanya), In Touch (Pawel Ziemilski/ Polonya-İzlanda), Isis Tomorrow, The Lost Souls of Mosul (Francesca Mannocchi-Alessio Romenzi/İtalya-Almanya), Lemebel (Joanna Reposi Garibaldi/ Şili-Kolombiya),Midnight Traveler (Hassan Fazili/ ABD-Katar-Kanada-İngiltere), Normal (Adele Tulli/ İtalya-İsveç) adlı filmlere üç belgesel daha eklendi: African Mirror (Mischa Hedinger/İsviçre), Amygdalia (Christina Phoebe/Yunanistan), Fossils (Panos Arvanitakis/Yunanistan).

 

Uluslararası jüri de, Ally Derks (IDFA’nın kurucusu ve yöneticisi/ Hollanda), Elisabeth Klinck (Görsel araştırmacı/ Kanada), Sergi Doladé (MEDIMED’in yöneticisi/ İspanya), Simon Lereng Wilmont (Yönetmen/ Danimarka), Panayotis Evangelidis’ten (Yönetmen-senarist/ Yunanistan) yer alıyor.

Etkinlik, İnsan Hakları, Habitat, Bellek-Tarih, Herşey Politikadır, İnsanın Durumu, Yemek Yemeğe Karşı, Sanatçı Burada, Sinema, Müzik, Film Forward, Platform, Ekrandan Ekrana adlı bölümlerden ve Özel Gösterimler’den oluşuyor.

Gulyabani Selanik’te

Gürcan Keltek’in yönettiği Gulyabani (Hollanda-Türkiye) etkinliğin Bellek-Tarih bölümünde izleyiciyle buluşacak.

 

Ustaların Belgeselleri

Werner Herzog’un Andre Singer’le birlikte çektiği Meeting Gorbachev (ABD-İngiltere) Bellek-Tarih bölümünde gösterimde.


Vitaly Mansky’nin Putin’s Witnesses (Latviya- İsviçre- Çek Cumhuriyeti) adlı son çalışması Politika Her şeydir bölümünde sunulacak.

Kim Longinotto’nun Shooting the Mafia (İrlanda/ ABD)  belgeseli Sanatçı Burada bölümünde yer alıyor.

Radu Jude’nin The Marshal’s Two Executions (Romanya)  Sinema bölümünde gösterilecek.

Ramin Bahrani’nin Blood Kin’i (ABD) İnsanın Durumu  bölümünde izleyiciyle buluşacak.


İzlenmesi Gereken 7 Belgesel

Önemli politik ve çevresel sorunları betimleyen, kadın cinselliğinden arkeolojik eserlerin ticaretine dek uzanan, insanın gerçekliğinin çok yönlülüğünü keşfeden 7 belgesel festivalde kaçırılmaması mutlaka izlenmesi gereken kategoride yer alıyorlar.

Cold Case Hammarskjöld (Mads Brügger/ Danimarka) : Danimarkalı gazeteci, yönetmen Mads Brügger, 1961’de uçağı gizemli bir şekilde düşen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Dag Hammarskjöld’un çözülemeyen ölümünü araştırırken çok sayıda sırrı ortaya çıkarıyor.

The Corporate Coup D’état (Fred Peabody/Kanada-ABD): Belgesel, ABD’nin en büyük, en güçlü şirketlerinin ülkedeki politik sistemi nasıl kontrol ettiklerini sorguluyor. Donald Trump’ın seçimi kazanmasında bu şirketlerin üstlendikleri görevleri açıklıyor.

Female Pleasure (Barbara Miller/İsviçre-Almanya): Dünyanın çeşitli ülkelerinden beş kadın, kadın cinselliğini ve 21. yüzyılda kadına uygulanan baskıyı incelemek için yolculuğa çıkar. Bu yolculuk süresince kadınlar dini, ataerkilliği, cinsiyet eşitliğini tartışırlar.


Graves without a Name (Rithy Panh/ Fransa): Rithy Panh’ın Kızıl Kmer üçlemesinin son bölümü kişisel uzlaşma, tinsel yolculuk niteliğini taşıyor. Yönetmen, Kızıl Kmerlerin ailesini yoketmesini, vahşetini anlatırken Kamboçya dışına uzanan evrensel bir öykü izleriz.

Nefertiti The Lonely Queen (Örn Marino Arnarson- Thorkell Hardarson/ İzlanda-Yunanistan) : Yönetmenler arkeolojik buluntuların ülkelerine iade edilmeleri konusunu küresel boyutta sorguluyorlar, Orta Doğu’daki savaş sırasında yağmalanan tarihi eserlerin değerlerine dikkat çekiyorlar.


Jonathan Agassi Saved my Life (Tomer Heymann/İsrail): Dünyanın en başarılı gay porno yıldızlarından Jonathan Agassi’nin başrolde olduğu bu ödünsüz belgesel, milyarların döndüğü endüstride yer alan idolün gerçek yüzüne ve yaşamına odaklanıyor.

Soyalism (Stefano Liberti-Enrico Parenti/ İtalya): Domuz üretim zincirini izleyen belgesel bir avuç Batılı ve Çinlinin elinde olan bu büyük endüstrinin neden olduğu sosyal ve çevresel dengesizlikleri vurguluyor.

 

Proje Sunum Forumu:

2001’den beri Selanik Festivali ve Avrupa Belgesel Ağı’nın (EDN) ortaklaşa düzenlediği Proje Sunum Forumu, belgeselcilere destek vermeyi sürdürüyor. Uluslararası finansörler, görsel-işitsel medya temsilcileri, görevlendirme editörleriyle buluşan belgeselciler yeni projelerine yapım olanakları buluyorlar.

Türkiye’den foruma Cumhuriyet (Yönetmen: Mustafa Ünlü/ Yapımcı: Murat Baykara, Kutup Ayısı Belgesel Yapımlar Şirketi) adlı proje katılıyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler