Necip Celal Andel ‘Tüm Tangoları’

1957 yılında 49 yaşındayken yakalandığı kansere yenilerek hayata veda eden Necip Celal Andel ilk Türkçe tango eserlerinin bestecisiydi. İstanbulluydu, görme sorunu vardı, ailesinin muhalefetine rağmen müziği seçmişti.

Yayınlanma: 22.02.2019 - 23:01
Abone Ol google-news

“Sevdim Bir Genç Kadını”, “Mazi” gibi meşhur eserlerin sahibiydi; en meşhuru da herkesin kemanımla ona bir ses verebilseydim satırıyla aklında kalan “Özleyiş” idi. 1961 yılında aynı isimle yapılan film kendisine ithaf edilmişti.

Türk müziğinde ekol açan, zamanına damga vuran eserleriyle Seyyan Hanım, Şecaattin Tanyerli, Fehmi Ege, Zehra Eren gibi solistlere repertuv ar oluşturan bu değerli besteci, şimdi 11 eserden oluşan güzel bir çalışmayla yeni kuşaklara tanıtılıyor.

“Necip Celal Andel - Tüm Tangoları” adını taşıyan plak ve CD’deki besteler, Ertuğrul Sevsay tarafından düzenlenmiş, 1998’de kurulan Viyana merkezli -Avrupa’nın tek tam kadrolu tipik tango orkestrası olan- Band-O-Neon topluluğu tarafından seslendirilmiş. Tangolarımızı dünyaya tanıtmayı hedefleyen bu orkestranın özelliği, Arjantin tangosunun tüm stillerini kapsaması.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk çoksesli müziğini, sahibinin Türkçe tangolarını klasikten moderne güzel yorumlarla dinlemek için bu albüm sizleri bekliyor.



Saz Power (Ironhand Records)

Parça düzenlemelerinde farklı modern ve elektrikli aletler bulunsa da, her ne kadar içinde ucu açık denemeler olsa da sazını baş tacı eden, her şeyi onun üzerine inşa eden isimler bir arada bu albümde. “Saz Power” adlı derleme sadece sazı değil onun akrabaları sayılan buzuki, cümbüş, bağlama gibi çalgıları da içeriyor.

“Saz Power”, saz gibi geleneksel bir çalgının modern yorumlardaki kullanılışı ve soundu üzerine kurulu, ancak yine de genç ve modern yorum kriteri dışında tek bir türe ve sounda bağlı kalınmamış. Akustik ya da elektrikli, saykodelik asid-rock; hem Doğu motifli, hem Batı... Bu konsept -namı diğer Elektro Hafız- Demir Kerem Atay tarafından çizilmiş, ama plağın vücuda gelişinin mimarları ise Cem Şeftalicioğlu ile Ercan Demirel.

Memleketten Baba Zula, Elektro Hafız, Kaan Boşnak, Cem Yıldız ve Grup Ses, Polonya’dan MLDVA, Danimarka’dan Hudna, Almanya’dan Derya Yıldırım & Grup Şimşek ve İsrail’den de Boogie Balagan; geleneği günümüze taşıyanlardan oluşan çağdaş isimler bunlar; sazına saygı sevgi duyan genç müzisyenler.

Sadece 500 tane basılan plağı arşive dahil etmek istiyorsanız, acele etmenizde fayda var, çünkü geçenlerde o plakçının rafında gördüğünüz plak muhtemelen son örnek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler