Moody’s'ten Türkiye uyarısı: Kırılganlık arttı

Moody’s, Türkiye ekonomisinin zaten yüksek olan kırılganlığının daha da arttığını açıkladı. Kurun yüksek dış borç yüküne işaret etti.

Yayınlanma: 20.03.2019 - 23:00
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1294588,1305175>

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yayımlanan raporda “Türkiye’nin dış kırılganlık riskini ‘Yüksek’ seviyesinden ‘Yüksek (+)’ seviyesine çıkardık” denildi. Bu değerlendirmeye gerekçe olarak “yurtdışından sağlanması gereken yüksek tutarlı yeniden finansmanın” yarattığı kırılganlığı gösteren raporda ayrıca, “Düşük tasarruf oranlarına, enerji ithalatına ve ihracatın yüksek ithalat içeriği gibi sebeplerden kaynaklanan yapısal cari işlemler açığını yansıtmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Kredi derecelendirme niteliği taşımayan raporda ayrıca, Türkiye’nin yurtdışı ve döviz yükümlülüklerine (borç) kıyasla “mütevazı” kalan döviz cinsi varlıkların da dış kırılganlığı artırdığı ifade edildi. Cari açığın bu yıl tüketim ve yatırımlardaki gerilemeyle birlikte ortalama yüzde 1.2’ye gerileyeceğini öngören Moody’s, bu sayede dış finansman gereksinimi azalsa da, yeniden finans edilmesi gereken yükümlülüklerin azımsanmayacak miktarda olduğuna dikkat çekti.
Merkez Bankası’na (TCMB) göre, Ocak 2019 itibarıyla Türkiye’nin kısa vadeli dış borcu 118 milyar dolar ancak TCMB’nin döviz rezervi 8 Mart itibarıyla 79.6 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Aradaki farkın yüksekliği kırılganlığı artırıyor.

Fitch’ten uyarı
Moody’s halihazırda Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilirin üç basamak altında “negatif” görünüm ile derecelendiriyor.

Moody’s geçen yıl ekim ayından itibaren gerilimin azaldığı Türkiye-ABD ilişkilerinin Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 füzeleri nedeniyle tekrar hareketli bir döneme girdiğine ve Almanya’nın Türkiye’ye giden turistlere yönelik seyahat uyarısını sertleştirdiğine dikkat çekti.
Raporda, “Bu diplomatik anlaşmazlıklardan biri veya ikisi birden daha hararetli bir hal alması ve ticaret ve yatırımları daraltacak yeni yaptırımların başlatılması TL’nin tekrar güç kaybetmesinde rol oynayabilir” denildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de, 2019 küresel büyüme tahminini yüzde 3.1’den yüzde 2.8’e, 2020 için ise yüzde 2.9’dan yüzde 2.8’e düşürdü. Kurum, “2019 için tahminlerimizi agresif biçimde düşürmemize rağmen küresel resesyon beklemiyoruz” ifadesi kullanıldı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler