Öner Yağcı

Yaşamöykü kitapları

23 Mart 2019 Cumartesi

Yaşamına anlam katarak birikimini ve ömrünü insanlığın, Anadolu’nun, Cumhuriyetin değerlerinin günümüze aktarılmasına veren insanlarımız için değerbilirlik sözcüğünün yaşamda karşılığını bulması çok önemli.
Yaşamöykü kitapları dünümüzü aydınlatırken bunun örneğini veriyor. Her biri edebiyatta, sanatta, dilde, kültürde, siyasette insanlığın yaşamı güzelleştirme savaşımına güç katan değerlerimizi anlatan yapıtlar, bir bakıma dünü anlama, yarına hazırlama kılavuzu oluyor.
İnternet bilgilerini yeterli görerek bu değerlerimizi tanıdığımızı söyleyemeyiz. Yaşamöykü kitaplarında, her biri için verilen ayrıntılı bilgiler, onların yaşamlarından süzülen damlalar, onlarla ilgili bilinenlere eklenirken kararlılık ve direnme gücümüzü de çoğaltıyor.
Son yıllarda yayımlanan, ileride ayrı ayrı ele almak istediğim birkaç yaşamöykü kitabını bu çoğaltıma katkısı olsun diye anımsatacağım.

Siyasetten müziğe yaşamöyküleri
Asker İnönü’nün (Kırmızı Kedi Y.) girişine, E. J. Hobsbawm’ın “Bir ulusu ulus yapan geçmiştir, bir ulusu öteki uluslar karşısında haklı çıkaran geçmiştir, tarihi ortaya çıkaran da tarihçilerdir” sözünü alan Alev Coşkun, yaşamöykü kitaplarının aynı zamanda tarihçi gibi sorumlulukla yazılması zorunluluğunu da vurgulamış oluyor.
Coşkun’un, Cumhuriyet tarihimizin “İkinci Adam”ı İsmet İnönü’yü çocukluğundan Lozan’a kadarki yaşamına kadar anlattığı yapıt, zorlu savaş dönemlerine ışık olurken geleceğin yapıtaşlarının nasıl oturtulduğunu da ayrıntılarıyla gözler önüne seriyor.
Yaşar Kemal: İnsanı, Toplumu, Dünyayı Kucaklamak adlı kitapta büyük ustanın yaşamından ortaya konulan dünyasının yakın tarihimizin anlamlı bir parçası olduğunu görüyoruz.
Ruhi Su ‘Sen Gittin Gideli’ (haz. Alaêttin Bahçekapılı-Nabi Belekoğlu, BRT Y.), Ruhi Su’ya aydınlarımızın gönderdiği düşsel mektuplardan, anılardan oluşuyor.
Bahriye: Aydınlanma Yolunda Bir Ömür’de (Asi Kitap) Elfin Tataroğlu, bağnazların bombalı paketle yaşamına son verdiği, aydınlanmamızın öncülerinden Doç. Dr. Bahriye Üçok’un yaşamını özgün bir biçemle aktarıyor.

Edebiyatçıların yaşamöyküsü
Bir Düş Terzisi-Oktay Akbal Kitabı ile Sevdadır Kısaltan Geceyi-Sennur Sezer Kitabı’nı, TYS sunuyor.
Göğüne Sığmayan Bulut’ta (Akılçelen Kitaplar) Emin Özdemir’le son yıllarında yaptığı nehir söyleşiyi sunan Hatice Aydoğdu, bir Cumhuriyet aydınının insanlığa adadığı ömrünü verirken kültür dünyamızın oluşmasının derinliklerini de aktarıyor.
Osman Şahin / Yurdunu Yüreğinde Taşıyan Yazar’da (haz. Burçak Evren, Altınkoza Y.), öykümüzün yağız atlısının sinemacı yanına dikkat çekilirken yaşamı ve edebiyatçılığı ayrıntılarıyla aktarılıyor.
Muzaffer İzgü ile Gülümsemek’te (Bilgi Y.) yüze yakın yazarımızdan gülmecemizin ustası ile ilgili anılar ve değerlendirmeler yer alıyor.
Osman Bozkurt’un hazırladığı Bir Portre Afşar Timuçin’de (Bulut Y.), bir bilim ve edebiyat insanının, Aydınlanma Savaşçısı İsmet Kemal Karadayı’da (haz. Tansu Bele-Ahmet Özer, Artshop Y.), hukukçu bir yazarın yaşamını okuyoruz.
TÜYAP’ça yayımlanan İnsanlığın Öbür Yarısının Yazarı Ayla Kutlu (haz. Faruk Şüyun), çağdaş edebiyatımızın kadın sesini duyururken geçen yıl aramızdan ayrılan Enver Ercan’ın hazırladığı Uzun Yollar Yolcusu Hüseyin Yurttaş, edebiyatımızın bir yorulmaz emekçisinin ömrüne; Ahmet Özer’in Yaşamı ve Yapıtları: Akan Söz Çınlayan Zaman (haz. Çiğdem Sezer, Heyamola Y.), çalışkan ve çok yönlü bir edebiyatçının yaşamına ışık tutuyor.
Yaşamöykü kitapları aydınlık hazinemizi zenginleştiriyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Anadolu'nun seçimi 30 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları