Telefon bağımlısı ebeveynler dikkat

Ebeveyn ile çocuk arasındaki duyarlı etkileşim çocuğun dil gelişimi için zorunlu. Ancak araştırmalar mobil teknolojinin ortaya çıkışıyla ve akıllı telefon bağımlılığının artması ile birlikte bu iletişimin tehlikeye düştüğünü ortaya koyuyor.

Yayınlanma: 23.03.2019 - 11:48
Abone Ol google-news

Mobil cihazlar, bulaşıcı bir hastalık gibi dört bir yanımızı sardı. Nereye baksak herkes telefonunun ekranına bakıyor. Bağımlılık dediğimiz şey sadece tütün, uyuşturucu veya alkolü içermiyor. Eğer birkaç dakikada bir telefonunuza göz atma gereği duyuyorsanız ve telefonsuz, bırakın evden çıkmayı odadan bile çıkamıyorsanız kötü haberimiz var: Siz de bir bağımlısınız. Bill Gates ve Steve Jobs’un bile teknolojinin ne kadar bağımlılık yaratan bir şey olduğunun farkına vararak çocuklarının teknoloji kullanımını sınırladıklarını biliyoruz. Amerikan Pediatri Akademisi, ebeveynlerin 2 ile 5 yaş arası çocuklar için akıllı telefon kullanımını günde bir saat ile sınırlamalarını, 6 yaş ve üstü çocuklar için de belirli sınırlar koymalarını öneriyor.

Hal böyleyken siz de yetişkin bireyler olarak çocuğunuzun akıllı telefonla geçirdiği zamandan endişe duyuyor olabilirsiz, ancak yapılan son araştırmalara göre, endişe edilmesi gerekenler çocuğunuz değil, sizsiniz. Zira çocuğunuzla konuşmak yerine telefonunuzdaki beğenilere, haber akışına, e-postalara vs bakmak, hem çocuğunuzun iletişim becerisinde olumsuz etki bırakıyor hem de çocuğunuzun olası tehlikeli bir hareketi sırasında onu görememenize neden oluyor.

Buna karşın bağımlılık günbegün artıyor. Akıllı telefon bağımlılığı öyle bir hal aldı ki yapılan araştırmaya göre, ortalama bir akıllı telefon kullanıcısı telefonunu günde 85 kez kontrol ediyor. ABD’de yaşayan insanların neredeyse yarısı (yüzde 46’sı) ise akıllı telefonları olmadan yaşayamayacağını söylüyor. Daha da kötüsü telefonuna bakamayanlar sinirlilik ve somut şiddet belirtileri bile gösterebiliyor.

2012 yılından 2016 yılına kadar karşılaştırılan akıllı telefon bağımlılığı verilerine göre, bazı ülkelerde gün başına çevrimiçi olarak geçirilen zaman ikiye katlanmış durumda. Sözgelimi Brezilya’da ortalama bir kullanıcı, 2012 yılında günde 2 saate yakın telefonuyla ilgilenirken bu rakam 2016’da 4 saat 48 dakikaya çıktı. Akıllı telefon bağımlılığının en fazla olduğu Brezilya’nın ardından 3 saat 3 dakika ile Çin ve 2 saat 37 dakika ile ABD geliyor. Sosyal medyayla değil çocuğunuzla ilgilenin

Yetişkinlerin akıllı telefon kullanımı, çocukların dil yetilerini olumsuz etkiliyor ve dil dediğimiz şey de çocuğun okuldaki başarısında kilit öneme sahip. Çocuk eğitimcisi ve yazar Erika Christakis, ebeveynlerin cep telefonu ekranları tarafından bu kadar “bölünmesinin” çocukların dil gelişimine zarar verdiğini söylüyor. Ebeveyn ve çocuklar arasındaki dil etkileşimi, gelen bir e-posta veya Instagram beğenisi gibi dikkat dağıtıcılar sebebiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Grafikte 2012 yılından 2016 yılına kullanıcı başına akıllı telefon bağımlılığı verileri karşılaştırılıyor. Günde çevrimiçi geçirilen saat açısından en fazla kullanım verilerine sahip olan Brezilya’da ortalama bir kullanıcı, günde 2 saate yakın telefonuyla ilgilenirken bu rakam 2016’da 4 saat 48 dakikaya çıkmış durumda. Brezilya’nın ardından Çin ve ABD geliyor.

Araştırmaların, ebeveyn ile çocuk arasındaki duyarlı etkileşimlerin dil gelişimi için zorunlu olduğunu öne sürmesine karşın, mobil teknolojinin ortaya çıkışıyla birlikte bu iletişim, öngörülemeyen kesintilerle dolu. İletişimdeki bu anlık kopmaların kelime öğrenimini nasıl etkilediği ise tartışma konusu. Bununla ilgili 38 anne ve 2 yaşındaki çocuklarıyla yapılan bir deneyde, annelerden çocuklarına aynı anda iki yeni kelime öğretmeleri istendi. Öğrenme seanslarından birinde, annenin telefonu çaldı ve anne aramayı kabul etti. Diğerinde ise anne rahatsız edilmiyordu. Çocuklar, öğretimin kesintiye uğramaması durumunda kelimeyi öğrendiler, ancak etkileşimin kesildiği durumlarda kelimeyi öğrenemiyorlardı. Bu bulgu, sosyal etkileşimdeki “kesintilerin” öğrenme çıktılarını etkileyebileceğine dair önemli deneysel kanıtlar sunuyor.

Bağımlı ebevenyler

Christakis, ebeveyn ve bakıcılardaki bağımlılığın daha endişe verici bir sonucu olarak akıllı telefon yüzünden dikkati dağılmış ebeveynlerin, çocuklarını tehlikeye attığına da dikkat çekiyor. Christakis’in referans aldığı bir çalışmaya göre, beş yaşın altındaki çocuklar için hastaneye yapılan başvurularda bir artış söz konusu. Öyle ki 2005’ten 2012’ye kadar, 3G’nin şebekesinin de genişlemesiyle birlikte, beş yaşın altındaki çocukların yaralanmaları yüzde 10 arttı.

Çalışmanın yazarları, bunun sebebinin akıllı telefonların ebeveyn/ bakıcıları, çocukları denetlemekten alıkoyması olduğunu öne sürüyor. Bir başka deyişle, siz sokağın ortasında beğenilerinize bakarken çocuğunuz arabaların vızır vızır işlediği yola çıkıyor ya da siz haber akışına bakarken elini yanan ocağa götürüyor olabilir. Christakis, kati suretle çocuğunuzla birlikteyken telefonunuzu kapatmanız gerektiğini söylüyor.

Şimdi düşünme zamanı, Instagram’ınıza gelen bir beğeni ya da Twitter’da karşınıza çıkan bir haber, çocuğunuzdan daha mı değerli?

Derleyen: Batuhan Sarıcan

https://www.weforum.org/agenda/2018/06/ it-s-not-kids-screen-time-you-should-worryabout- it-s-yours https://theconversation.com/no-youreprobably- not-addicted-to-your-smartphonebut- you-might-use-it-too-much-89853 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ 28650177 https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/ aap-press-room/Pages/American-Academyof- Pediatrics-Announces-New-Recommendationsfor- Childrens-Media-Use.aspx


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler