104 sigortalı mahkûm

Erkek cezaevindeki kadın girişimci Çiğdem Dursun’un, Maltepe 2 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki 4 atölyesinde mahkûmlar, otel ve ev terliği üretiyor.

Yayınlanma: 23.03.2019 - 21:21
Abone Ol google-news

Maltepe 2 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu önünde, bir grup gazeteci, içeri girmek için göz taramasından geçiriliyoruz. Cezalarını çekerken İş Yurtları atölyelerinde çalışan hükümlüler ve kurum yöneticileriyle görüşeceğiz. İş Yurtları yeni değil, hükümlülerin ıslah faaliyetleri için 1998’de kurulmuş, bugün 374 cezaevinin 303’ünde İş Yurdu var. 5 milyar 250 milyon TL bütçesinin 2 milyon 400 bin TL cirosu ile en yüksek özel bütçeli 6. kurum. Bir tür fabrika gibi!

Bir kadın girişimci

Biz niye buradayız? Kurumda kantin, fotoğrafhane gibi kurum için faaliyet gösterenler dışında terzilik ve tekstil işkollarında çalışan atölyelerden dördünün başında bir kadın var ve bu erkek cezaevlerindeki tek kadın işveren! 68 doğumlu, 2 çocuk annesi Çiğdem Dursun’u, her sabah Bebek’ten Maltepe Cezaevi’ndeki atölyelerin başına getirip tüm gün mahkûmların başında çalışmaya ne itmiş olabilir? Otel ve ev terliği üreten bir markası olan Dursun, 2014’te bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlamış bu işe. Mahkûmlara üretim yaptırarak gelir elde etmeleri dışında mesleği olmayanların tahliye olduktan sonra da çalışabilecekleri bir meslekleri olması için Maltepe 2 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda önce 2 atölye kurmuş; şimdi 104 sigortalı mahkûmun çalıştığı 4 atölyesinde otel ve ev terliği üretiyor.

Üstüne para ödüyorlar!

Çalışanlar bu mesaileri karşılığında bakanlıkça belirlenen tutarda ücret alıyorlar; günlük çıraklar için 14.00; kalfalar için 15.25; ustalar için 17.75 TL. Bir ay çalıştıkları takdirde bu yevmiye, iaşe bedeli ve kâr payı ile birlikte 750 - 800 TL demek. Meğer cezaevinde yatanlar çıktıktan sonra günlük 8.5 TL iaşe bedeli ödüyormuş. “Yok artık, cezaevinde yatıp üste para mı ödeniyor”un cevabı, yeme içme bedeli...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler