YKS maratonu bitti. Sonuçlar 18 Temmuz’da açıklanacak

Uzmanlar, matematik sorularının zorluk derecesinin ortalamanın üstünde olduğunu, fizik sorularının ise sınavın sonucunu etkileyeceğini söyledi.

Yayınlanma: 17.06.2019 - 01:17
Abone Ol google-news

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) dün yapıldı. AYT’ye katılan yaklaşık 2 milyon üniversite adayı, 180 dakikalık sürede toplam 160 soruyu çözmeye çalıştı.

Öğleden sonraki Yabancı Dil Testi’nde de Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde toplam 80 soru soruldu.

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, Bilfen Liseleri, MEF Okulları, Bahçeşehir Koleji ve Uğur Okulları öğretmenlerinin sınav soruları üzerine yaptıkları değerlendirme şöyle:

MATEMATİK: Matematik soruları ortalama üstü zorlukta. Birden fazla kazanım ve bilginin aynı soruda, bir arada sorgulandığı bir sınav olup sadece bazı konulara çalışarak başarılı olunabilecek bir sınav değil. Sorular bilgi ağırlıklı. Müfredat dışı soru bulunmamakla beraber 12. sınıf kazanımlarının ağırlıklı olduğu gözlendi. Matematik sınavının sonucu öğrencilerin sıralamalarını etkileyecek.

Geometri konuları ile ilgili sorular, 2018’de olduğu gibi sınavın ayırt edici bölümünü oluşturuyor.

Müfredat dışı herhangi bir sorunun yer almadığı sınavda, sorular genelde birkaç konuyu içerir şekilde hazırlandığı için geometri açısından öğrenciler için zorlayıcı bir sınav olmuş.

FİZİK: Fizik soruları 2019 AYT sınav sonucunu kesinlikle etkileyecek. 2018 AYT fizik sorularından daha zor ve belirleyici oluşturulmuş Sınav hazırlığı sırasında çok soru çözmek yerine; deneyler yapan, bilgileri günlük hayattaki olay ve gözlemleriyle birleştirebilen öğrencilerin çok daha başarılı olabileceği bir sınavdı.  Kazanımları tam olarak özümsemeyen, soru ezberlemeye çalışan öğrenciler için sınavın zorluk derecesi bir kat daha fazla olmuş.

Eleyici, ayırt edici sorular var.

COĞRAFYA: Bilgiye ve yoruma dayalı sorulardan oluşmuş. Ayrıca sorularda harita, tablo ve grafik yorumlama özellikleri sorgulanmış. Haritalı sorularda, grafik ve tablo sorularında öncüllere dikkat eden, doğa ve insan etkileşimini yorumlayabilen, olayların neden - sonuç ilişkisi ve dağılış özelliğini dikkate alarak soruları çözen öğrenciler başarılı olacak. Genel coğrafi bilgiye ve harita okuryazarlığına sahip öğrencilerin zorlanmayacağı bir sınav olmuş.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Birkaç eleyici soru içermekle beraber genel olarak derse ilgi duyan öğrencinin çözebileceği bir zorluk seviyesi tutturulmuş. Yorum ve bilgiyi iç içe kurgulayan kimi sorular da öğrenciden dikkat istiyor. Bilgi ile bilginin yorumunun beraber ölçüldüğü bir sınav olmuş. Türk edebiyatı dönemlerinin temel taşlarını oluşturan sanatçılar, eserler ve terimlerinin sorgulandığı sınav, ezber bilgiye sahip olan öğrencinin değil, bilgileri özümsemiş öğrencinin başarılı olacağı bir sınav.

KİMYA: Kimya soruları 11. ve 12. sınıf müfredatından gelmiş. Müfredat dışı herhangi bir soru yok. 11. sınıf kazanımlarından sorulan soruların çoğu işlem ağırlıklı. Ayrıca sınavda çeldiricilerin güçlü olduğu ve öğrencilerin doğru cevaba ulaşmada zorlanacağı düşünülüyor.

BİYOLOJİ: Genel olarak sınavın müfredat ile uyumlu olduğu ancak soruların zorluk derecesinin geçmiş yıllara göre biraz daha yüksek olduğu söylenebilir. Soruların tamamı biyoloji programındaki kazanımlara uygun olarak hazırlanmış.

TARİH: Neden sonuç bağı kurabilmeye, bilgiyi kullanarak analiz düzeyinde yorumlayabilmeye yönelik olarak hazırlanan sınavda, özellikle uzun paragraflarla hazırlanan sorularda, hızlı okuma, anlama, yorumlama ve bilgiyi teste transfer edebilme güçleri ölçülmüş. Sınav genel olarak bilgi ağırlıklı ve orta zorluk seviyesinde. Yoruma dayalı soru neredeyse yok. Çalışan ve günlük tekrarlarını yapan öğrencilerin çözebileceği sorular sorulmuş.

FELSEFE GRUBU: Sosyal-2 sınavının en kolay testinin felsefe grubu olduğu söylenebilir. Sınav, kavram ve paragraf yorumlamaya dayalı, öğrencileri çok detayla yormayan sorulardan oluşmuş. Sosyoloji soruları günlük hayatın içinden seçilmiş, anlaşılması kolay, akıl yürütme ile doğru sonuca ulaşabilmeye yönelik. Psikoloji sorularının kavramları sorguladığı, mantık sorularının ise doğrudan bilgiyi kullanmayı gerektiren ama öğrenciyi zorlamayan sorulardan oluştuğu görülmüş. Soruların konu dağılımı dengeli, zorluğu orta düzeyde olup, soruların ifadesi net.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Sorular hem doğrudan kavram bilgisini hem de bilgiyi paragrafa dayanarak yorumlamayı gerektiren türden. Soruların ifade biçimi açık ve anlaşılır. Zorluk derecesi orta düzeyde.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler