SGK, dert kaynağı oldu

Kamu Denetçiliği Kurumu’na 2019’un ilk altı ayında 10 bin 712 adet şikâyet başvurusu geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Mahalli İdareler, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı, en çok şikâyet edilen kurumlar olarak sıralandı.

Yayınlanma: 23.08.2019 - 22:24
Abone Ol google-news

Kamu Denetçiliği Kurumu’na 2019’un ilk altı ayında 10 bin 712 adet şikâyet başvurusu geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Mahalli İdareler, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı, en çok şikâyet edilen kurumlar olarak sıralandı. Şikâyetler arasında; bir tutuklunun down sendromlu çocuğuyla görüşememesi, bir hemşirenin bakmakla yükümlü olduğu annesine nöbetlere kalmasından dolayı bakamaması, babası vefat eden bir üniversite öğrencisinin ölüm aylığı alamaması, 18 yaşında bir gencin anne ve babasının ayrı cezaevlerinde kalması ve kardeşlerine kendisinin bakması yer aldı.
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 2019’un ilk altı ayını kapsayan faaliyet raporuna göre; şikâyetler, geçen yılın ilk altı ayına bakıldığında yüzde 24.79 oranında arttı. Geçen yıldan bu yıla çözüme kavuşturulamayan 4 bin 32 adet şikâyet başvurusu devredildi. En çok şikâyet edilen konu; kamu personel rejimi, çalışma ve sosyal güvenlik, adalet, milli savunma ve güvenlik, mahalli idarelerce yürütülen hizmetler, ulaştırma, basın ve iletişim, eğitim-öğretim, ekonomi, maliye ve vergi, mülkiyet hakkı, orman, su ve çevre şehircilik, sağlık, enerji, sanayi, çocuk hakları, insan hakları, mülteci hakları ve sosyal hizmetler alanlarından geldi. En çok şikâyet edilen kurumlar ise; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Mahalli İdareler, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak sıralandı.
Çözüme kavuşturulan bazı şikâyetler şöyle sıralandı:
- Bir tutuklu, down sendromlu ve yüzde 73 oranında zihinsel ve fiziksel engelli olan oğlunun ceza infaz kurumu ortamından korktuğunu ve oğluyla görüşemediğini kaydetti. Kendisinin Konya’dan Kayseri’ye nakledildiğini, oğlunun eğitimine Konya’da devam ettiğini bildiren tutuklu, Konya’ya nakil talebinin olumsuz yanıtlanmasından şikâyet etti.
- Bir asker, yardım almaya başladığı Mamak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nı bilgi almak için defalarca aradığını ifade etti. Askerliği dolayısıyla gitme imkanının olmadığını belirterek, idarenin telefonlara bakmamasından şikâyet etti.
- Bir üniversite öğrencisi, babasının 7 ay önce vefat etmesinden dolayı ölüm aylığı almak amacıyla Bornova SGK Müdürlüğü’ne yaptığı başvurunun sonuçsuz kalmasından şikâyet etti.
- Erzurum’da yaşayan bir genç, annesinin Erzurum E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu olduğunu, babasının Tokat T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu olduğunu, biri 8 yaşında diğeri 15 yaşında olan iki kardeşi ile beraber Erzurum’da ikamet ettiğini, kardeşleri ile kendisinin ilgilendiğini, her ay babasını ziyaret için Tokat’a gittiğini, annesinin genetik bir hastalığı ile birlikte astım hastası olduğunu, annesi ile ilgili adli tıp raporu istendiğini, 18 yaşında bir birey olarak yaşadıklarının ağırlığından şikâyet etti. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler