Sağlık Bakanı: Risk kapıya geldi

Fahrettin Koca, AA Editör Masası'nda Çin'in ardından çeşitli ülkelerde görülen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ve alınan önlemlere ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. Koca, "Risk kapıya geldi, son derece önemli. Bölgemizde her geçen gün artıyor yayılım. Tedbirlerimizi almamız, sınırdan girişleri önlememiz gerekiyor. 4 sınır kapısında sahra hastaneleri oluşturacağız. Şu ana kadar Türkiye'de herhangi bir koronavirüs vakasına rastlanmadı. Bu, rastlanmayacağı anlamına gelmez" dedi.

Yayınlanma: 26.02.2020 - 10:20
Abone Ol google-news

SAĞLIK BAKANI'NIN AÇIKLAMALARINDAN SATIRBAŞLARI:

Kum'da yaşayan Türkleri getirmekle ilgili özel bir yaklaşım. Uçakta mesela Çin'den Vuhan dışından gelebileceklerle ilgili özel prosedür uyguluyoruz. Fakat Kum ve Meşet'ten gelenleri içeri almama gayretinde olduk. Cuma gününden itibaren Kum ve Meşet bağlantılı olanları karantinaya aldık. 23 kişiyi hastalık belirtisi olduğu için sınırlarımıza almadık Türk vatandaşları değil İranlılar için.

BAKAN KOCA AÇIKLADI: UÇAK NEDEN ANKARA'YA İNDİ?

Riski minimalize etmek için karantinaya ya da gözleme almamız gerektiğine karar verdik. Uçağı niye Ankara'ya çevirdik. Daha önce geçmişte hastane hazırdı, İstanbul'da hazır olan hastaneler var. Daha önce de personelin deneyiminin varlığı Ankara'yı daha uygun gördük. 

VİRÜS 33 ÜLKEDE GÖRÜLDÜ

Çin dışında 33 ülkede görüldü. Şu ana kadar Türkiye'de  koronavirüs vakası görülmedi. Ancak bu görülmeyecek anmalına gelmez. Ne kadar ülkeye girişi geciktirilebilirse o kadar iyi. Tük tedbirlerimiz virüsün girişini engellek. İlk günden itibaren tüm illerde referans hastaneleri oluşturduk. Bu anlamda hazırlıklıyız. Önemli olan virüsün ülkeye girişi geciktirilmelidir. Bu süreçte asıl yaptığımız Dünya Salğık Örgütü önerilerini yayınlamadan önce hızla birim kurulu oluşturduk. 

Başka ülkeler üzerinden gelip Çin'e uğrayan herkesi 14 gün gözetim altına alıyoruz. Bundan sonraki süreçte İran ile benzer durumu yaşayacağız. Risk kapıya geldi, son derece önemli. Bölgemizde her geçen gün artıyor yayılım. Tedbirlerimizi almamız, sınırdan girişleri önlememiz gerekiyor. Sınırdan içeri girenleri önlememiz gerekiyor. Cuma gününden itibaren pazar gününe kadar o süreçte 28 kişiyi geri gönderdik.'

EYLEM PLANI HAZIRLANDI: SAHRA HASTANELERİ KULLANILABİLECEK 

Türkiye'de vaka görülmesi halinde gerekli eylem planı da tamamlandı. Bu kapsamda tüm sağlık teşkilatı bu konuda bilgilendirildi ve hazır duruma getirildi. Hastanelerde gerekli tedbirler alındı, referans hastaneleri belirlendi. Bu hastanelerde izolasyon odaları oluşturuldu. Olası salgın durumuna karşı sahra hastaneleri kullanılabilecek duruma getirilerek hazırlandı. Tedaviye yönelik antiviral ilaç stoku yeterli hale getirildi. Vatandaşların hastalıktan korunmak için kullandığı maske ve sağlık personeli için tıbbi donanım ve kıyafetleri tedarik stoklandı. Kum ve Meşhed öyküsü ve teması olanları mutlaka karantinaya alıyoruz.

Kovid-19 için yerli tanı kiti geliştirilerek, 90-120 dakika arasında sonuç alınabilmesi sağlandı. Ayrıca yerli tanı kitinin ticarileştirilerek ihraç edileceği belirtildi. Öte yandan Türkiye, tahliye için Çin'e giden uçakla tıbbi malzeme göndererek Çin'e yardım yapan ilk ülkelerden oldu. Geçtiğimiz günlerde de bu ülkeye ikinci yardım paketi yollandı. Herkesin maske kullanmasına gerek yok ama gribi olan, soğuk algınlığı belirti ve bulguları olanlar bulaştırmamak üzere maske kullanmalı.

Eninde sonunda bize de gelebilir demiyorum, bize de gelme durumu her an olabilir. Çünkü komşumuz İran'da ciddi bir salgın var. Hava sıcaklığının artmasıyla bu salgının azalacağı yönünde dünyada, DSÖ'de ve bizim Bilim Kurulu'nda bir kanaat söz konusu.

AŞI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 

 Aşı çalışmasıyla ilgili gelişme olduğunu söyleyen merkez ve ülkeler var. Aşı ile ilgili antikor sürecinden sonra klinik çalışma son derece önemli. Esas zaman alıcı olan da klinik çalışma. Bu süreç en az 6-9 ay olacak. Bugünden yarına aşının hemen pratik kullanıma geçebileceğini beklemiyoruz.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon