İstanbul için dev pusula

500 bini bulan geçersiz oyu engellemek isteyen YSK, İstanbul için 1 metrelik pusula basacak

Yayınlanma: 22.08.2015 - 07:00
Abone Ol google-news

Hazırladığı taslak seçim takviminde erken seçim tarihi olarak 1 Kasım’ı işaret eden Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimle ilgili teknik hazırlıklarını da sürdürüyor. Bu çerçevede 7 Haziran seçiminde büyük bölümü partilerle bağımsız adayların alt alta yerleştirilmesinden kaynaklı olarak yaklaşık 500 bin oyun geçersiz sayıldığı İstanbul için yeni oy pusulaları hazırlanacak. Bağımsız adayların partilerin yanına eklenmesiyle birlikte oy pusulasının 1 metreyi aşması bekleniyor.

Koalisyon formüllerinin sonuçsuz kalması ve erken seçimin tek seçenek olmasının ardından, önümüzde sürecin en önemli aktörlerinden birisi bir kez daha YSK oldu. 90 günlük seçim takvimini 60 güne indiren YSK’nin erken seçim için 1 Kasım tarihini öngördüğünü Cumhuriyet, kamuoyuna duyurmuştu. Kurulun gündemindeki tek konu seçim takvimi değil. Kurul, oy pusulalarının hazırlanması, mühür ve sandıkların hazırlanması ve kâğıt stoğunun iyileştirilmesi başta olmak üzere bir dizi teknik çalışma yürütüyor.

600 ton kâğıt

Öte yandan kurul seçimle ilgili teknik hazırlıklarını sürdürüyor. YSK’nin kâğıt ihalesini Slovenyalı bir firma kazanmıştı. Bu çerçevede yasa gereğince 3 YSK üyesi süreci izlemek üzere bu ülkede bulunuyor. Kurulun İstanbul deposunda halen 400 ton kâğıt bulunuyor. Slovenya’da basılan 600 ton filigramlı kâğıdın da eylül ayı ortasında teslim edilmesi bekleniyor. YSK bir seçimi yaklaşık bin ton kâğıtla gerçekleştiriyor. Bu nedenle 1000 ton yedek kâğıt bulunduruyor. Bu çerçevede kasım ayında bin ton daha kâğıt alınması planlanıyor.

YSK seçim sürecine ilişkin bir sürpriz kararı da İstanbul için aldı. Son seçimlerde bağımsız adayların oy pusulalarında partilerin hemen altında yer alması nedeniyle yaklaşık 500 bin oyun geçersiz sayıldığını tespit eden kurul, bağımsız adayların partilerin altında değil yanında yer almasına karar verdi. Bu karar nedeniyle oy pusulalarının 1 metreyi aşması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler