Savcıdan 'sarin' tarifi!

IŞİD'e Türkiye'den kimyasal silah sevkıyatı dosyasını yeniden gündeme getiren CHP'nin İstanbul Milletvekili Eren Erdem, dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın dosya savcısına 'İslami motifli örgütlere dokunmayın' talimatının ardından MİT'in de olaydan elini çektiğini ileri sürdü. 'Kapatılan' dosyada savcı, sanıkların gerçekleştirdiği sarin gazı yapımını ayrıntılarıyla tarif ediyor.

Yayınlanma: 23.10.2015 - 10:24
Abone Ol google-news

MİT 'ÇIK ARADAN'

 IŞİD'e Türkiye'den kimyasal silah sevkıyatı dosyasını yeniden gündeme getiren CHP'nin İstanbul Milletvekili Eren Erdem, iddialarına yenisini ekledi. Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın dosya savcısına “İslami motifli örgütlere dokunmayın” talimatının ardından MİT'in de olaydan elini çektiğini ileri sürdü. Erdem, “Kimyasal sevkıyatına hukuksal müdahale sonrası, olayı takip eden MİT, olayı emniyet birimlerine havale etti. Emniyet'in 'bu kapsamdaki ciddi bir yapı için yetersiz kalırız' görüşüne rağmen MİT olaydan elini çekti. Böylelikle cihatçı örgütlere, IŞİD'e kimyasal silah sevkiyatına göz yumuldu, hatta sevkıyat kolaylaştırıldı” dedi.

 SAVCIDAN SARİN TARİFİ!

 “Kapatılan” dosyada Adana Cumhuriyet Savcısı Mehmet Arıkan, sanıkların gerçekleştirdiği sarin gazı yapımını ayrıntılarıyla tarif ediyor. Arıkan, cihatçılara gönderilen kimyasal maddaleri Adana Kriminal Polis Laboratuvarı'na bildirerek inceleme yapılması istiyor. Sanıkların sağladığı kimyasal maddelerin sarin gazı yapımıyla örtüştüğünü kaydeden savcının uzmanlardan aldığı “formüllerle” desteklediği tarif, iddianamede aşamalarıyla birlikte şöyle yer alıyor:

“Methanol(CH3OH) + White Phosphorus(P4) = DMMP (DiMethylMethylPhosphonate)

DMMP (DiMethylMethylPhosphonate) + Thionyl Chloride(SOCl2) = MethylPhosphonyldiChloride

MethylPhosphonyldiChloride + Potassium Fluoride(KF) = MethylPhosphonyldiFluoride

MethylPhosphonyldiFluoride + Isopropanol(C3H8O) = SARİN GAZI (C4H10FO2P) + HF

HF(HidrojenFlorür)’ü uzaklaştırmak ve etkisini yok etmek için ek olarak, tepkimeye Isopropanolamine(C3H9NO) ilave edilir.”

 İSTENEN KARIŞIM

 Bu formüllerle üretilen sarin gazı, dosyaya göre kimyasal sevkıyatının organizatörü “Ebu Asım” kod adlı Hytham Qassab ile “Ebu Abdo” kod adlı Türkiye'deki bağlantısı Khalid Ousta arasındaki tapelerde “istenen karışım” diye geçiyor.

 KHALED OUSTO : İnşallah bir de tam olarak ne isteniyorsa bana bildir yazayım çünkü benden telefon bekliyor bildireceğim

HYTHAM QASSAP : Benim söylemem fayda etmeyecek ancak bana en az bir kilo getirilmesi lazım 7. sıradaki ve 8. sıradakinden de afedersin 6. sıradaki ve 7. sıradakinden.

K. O. : Bildim tamam

H.Q. : Çünkü bunların karışımı istenileni ortaya koyacak..

K. O. : 50 kilo

H.Q. : Evet

 BEYAZ FOSFOR PAZARLIĞI

 Qassab, bağlantısı Ousta'yla telefonda gazın ana hammadesi “beyaz fosfor pazarlığını” şöyle yapıyor:

H.Q. : Buyur Ebu abdo

K. O. : Sağ ol kardeşim bana gönderdiğin listede birincisi yani ilki olan sonuncusu da olan da zaten o da BEYAZ FOSFOR

H.Q. : Tamam

K. O. : Sonuncu bu 200 kilogram bu fıçıdır

H.Q. : Tamam...

K. O. : Evet 16.8 ve artı KDV’dir birincisi de en pahalı olanı da sana numunesini gönderdiğimiz senin yanında yazılı isim benim yanımdaki yazılı isimlerde farklıdır bu 13.8 artı KDV’dir

H.Q. : Bunun ismi nedir Ebu Abdo

K. O. : Boksit (okunuş şekli vioksiç)

H.Q. : Tamam tamam iyi iyi

K. O. : Bu beyaz renkli olan fiyatını verdiğim 13.8 artı KDV olan

H.Q. : Bu Euro yoksa dolar mı?

K. O. : Euro'dur  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler