Ortadoğu'ya Kıvanç sakalı

Arap turistler sakal, bıyık ekimi için Türkiye'ye akın ediyorlar. En çok da dizilerden hayran oldukları Kıvanç Tatlıtuğ'un sakalını ve bıyığına sahip olmak istiyorlar.

Yayınlanma: 17.03.2014 - 12:50
Abone Ol google-news

Ülkemize sakal-bıyık ektirmek için başta, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, İran'dan gelen turistlerin sayısı azımsanacak gibi değil. Arap turistlerin ülkemizi tercih etmelerinin sebeplerinden biri ülkemizdeki sağlık sektörü ve buraya gelip tedavi olan hastalar. Arap turistlerin hizmet almak için sıklıkla başvurduğu alanlardan biri de estetik sektörü Hair Center İşletme Direktörü Emine Saykı, bu zamana kadar pek de dikkat çekmeyen bir ayrıntının bu sektöre olan ilgiyi artırdığı görüşünde, “Arap ırkı, genetik olarak saç-sakal kaybına yatkın olmayan bir ırk” diyen Saykı,Arap turistlerin sakal- bıyık ektirmesinin altında erkeksi görünme arzusu ve sakalın dini sembol niteliği olduğunu söylüyor.

“Sağlık turizminin gelişmesine büyük katkı sağlayan sakal ve bıyık ektirme yöntemi, ülkemize gelen Arap turistlerin giderek daha da çoğalacağını gösteriyor. Türkiye'ye sakal-bıyık ekimi için gelen Araplar acentalardan rehberlik ve konaklama hizmeti alıyorlar. Rehberlik artık sağlık kurumları tarafından da yapılıyor. Birçok firmada bu acentalarla anlaşma içinde” diyor Saykı.

Arap turistlerin sakal ve saç ekiminde Türkiye'ye akın etmesi dış basının da dikkatini çekmiş. İstanbul'dan “İslam Dünyasının Bıyık Merkezi” diye bahsediliyor. Ortadoğu ülkelerinde tercih edilmemizi sağlayan etkenlerden biri de son zamanlarda Türk dizilerinin Arap ülkelerinde çok izlenmesi. Bu durum doğal olarak Türkiye'ye duyulan sempatiyi perçinlemiş ve bu dizilerde oynayan erkek oyuncuları da birer idol halnine getirmiş. Medicana Hastanesi Doktoru Emrah Cinik, “Ellerinde Kıvanç Tatlıtuğ, Kenan İmirzalıoğlu gibi Türk oyuncuların fotoğraflarıyla gelen Arap turistler azımsanamayacak kadar çok” diyor. Türkiye'de saç, sakal-bıyık ekiminin diğer ülkelere göre çok ucuz olduğunu söyleyen Cinik, hastane kalitesi, donanımlı doktorlarıyla diğer ülkelerin de dikkatini çektiğini sözlerine ekliyor. Peki en çok hangi ülkelerden saç ve sakal estetiğine rağbet var? Bunun yanıtını da Cinik'ten alıyoruz, “Türkiye'ye gelen Arap ülkelerinden, yoğunluk Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt'te. Ortadoğu ülkelerinde, sakal bıyık statü göstergesi, erkeklik simgesi gibi gördükleri için Arap toplumlarında sakalın önemi çok büyük.”

 

BİR YILDA ÜÇ YÜZ SAKAL-BIYIK

Transmed Tıp Merkezi Kurucusu ve Medikal Direktörü Dr. Melike Külahçı, her yıl ortalama 300 Arap hastanın saç, sakal ve bıyık ekimi için misafirleri olduğunu söylüyor ve “birçok ülkede estetik, diş ve saç nakli gibi tedaviler sosyal sigorta kapsamı dışında. Ülkemizde bekleme süresinin az olması, sağlık turizminin gelişmesinde en önemli nedenler arasında yer alıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde kuaförler yalnızca sakal, bıyık şekli için uzman estetisyenler çalıştırıyor. Kuveyt veya Dubai’de bir bıyık düzeltme işlemi, bazen bir saat sürebiliyor. Arap erkekleri için sakal ve bıyık, saçtan bile daha önemli” diyor.

Külahçı Arap turistleri bekleyen bir tehlikeden de bahsetti, “Saç ekim merkezlerinde ruhsat ve hijyen konuları büyük önem taşıyor. Denetimden geçen ve sağlıklı hizmet veren klinikler çok az sayıda.” Merdivenaltı klinik sayısının ise 200 civarında olduğunun altını çizen Külahçı. Sağlıksız koşullarda saç nakli işlemi gerçekleştiren bu yerler, ucuz fiyatlar ile hasta çekerken, hastanın sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti.

 

KRALİYET AİLESİ DE MÜŞTERİMİZ

Esteworld Hastanesinden Dr. Servet Terziler:

-Arap turistlerin genel taleplerinden bahsederseniz...

Estetik ve saç ekiminde elinde bir fotoğraf ile gelip beklentisini görsel olarak ileten misafirlerimiz var. Fakat her kişinin yüz yapısı, alın açıklığı saç çizgisi kendisine has özellikler taşıdığından kendisine en yakışan ve anatomisine en uygun operasyon yapılmakta.

-Araplar bu işlemleri yaptırırken nelere dikkat ediyorlar?

Arap misafirlerimiz özellikle gizlilik konusunda çok hassas. Kraliyet ailesi mensupları, önemli iş adamları ve bürokratlar konuklarımız arasında. Gizlilik politikamızdan dolayı özellikle tercih edildiğimizi biliyorum. Estetik yaptırdıklarının anlaşılmasını istemiyorlar.

-Arap turistlerin sakal-bıyık ekiminde öne çıkan sağlık problemi mi yoksa daha erkeksi görünme isteği mi?

saç sakal bıyık ve kaş ekimi genellikle estetik kaygılar nedeni ile başvurduğumuz operasyonlar. Aslına bakarsanız sonucunda yarattığı olumlu etki inanılmaz ölçüde. Kendisini yorgun, yaşlanmış gösteren herhangi bir bölgeyi yapılandırdığımızda ciddi bir özgüven artışı oluyor. Bu iş, özel ve sosyal yaşama olumlu etki ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler