Obama'dan Ukrayna toplantısı çağrısı

ABD Başkanı Barack Obama, G7 ve Avrupa Birliği liderlerine gelecek hafta Rusya'nın Ukrayna'daki müdahalesine verilecek yanıtların tartışılacağı bir toplantıda bir araya gelinmesi çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 18.03.2014 - 17:34
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama'nın toplantı çağrısı sanayileşmiş ülkeler ve Rusya'dan oluşan G8 ülkelerinin Rusya'nın üyeliğinin sürüp sürmemesini değerlendirdiği bir dönemde geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Caitlin Hayden, Obama'nın G7 ve AB liderlerinin gelecek hafta Hollanda'da yapılacak nükleer zirve sırasında toplanmasını istediğini söyledi. Rusya da Lahey'deki toplantıya katılacak 53 ülkeden biri.

Hayden Obama'nın organize ettiği toplantıda, "Ukrayna'daki durum ve G7 ülkelerinin Ukrayna'daki gelişmelere vereceği tepkilerle bu ülkeye nasıl destek olunacağına odaklanılacağını" söyledi.

 

Rusya'nın G-8 üyeliği 'askıya alındı'

G7 ülkeleri ABD, İngiltere, Almanya, Japonya, Fransa, İtalya ve Kanada'dan oluşuyor. Rusya da 1990'lı yıllarda katılmış ve organizasyonun adı G8 olmuştu.

G8'in dönem başkanlığını elinde bulunduran Rusya'nın Haziran'da Soçi'de bir zirve düzenlemesi planlanıyor. Ancak diğer üyeler Rusya'nın Ukrayna'daki hamleleri nedeniyle bu toplantıya yönelik hazırlıklarını durdurduklarını açıklamıştı.

Bu arada Fransa, Rusya'nın zengin ülkeler topluluğu G-8'e katılımının askıya alındığını açıkladı. Associated Press (AP)'nin haberine göre, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius gazetecilerin soruları üzerine, zengin ülkelerin 'siyasi diyalog zemini' olarak nitelediği G-8'e katılımının askıya alındığını söyledi.

Fabius, ''Başka bir ifadeyle, yedi büyük ülkenin Rusya olmadan birlikte olması öngörülüyor'' dedi. Avrupa Birliği ve ABD, Rus ve Ukraynalı bazı yetkililerin malvarlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı getirilmesine hükmetti.

(BBC Türkçe)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler