Ankara'da Aleviler, IŞİD’e karşı güvenlik önlemi alıyor

Ankara’da öldürülen iki IŞİD militanını üzerinde HBVAKV krokisi çıkması üzerine Aleviler kendi güvenliklerini alacaklarını belirtti.

Yayınlanma: 26.05.2017 - 09:21
Abone Ol google-news

Ankara’da öldürülen iki IŞİD militanının evinden Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın (HBVAKV) krokisinin çıkması üzerine, Ankara valiliği ve Alevi kurumları toplantı yaptı. Ankara Valiliği Alevi kurumlarına güvenlik tedbirlerini arttırma tavsiyesinde bulundu.

Sputnik’in haberine göre, Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı Doğan Demir, yaptığı açıklamada tüm Alevi dernek ve vakıfları ile cemevlerinde özel güvenlik görevlisi çalıştırılması ve güvenlik noktalarının kurulması için çalışma yaptıklarını ifade ederek “Bütün kurumlarımızın girişlerine özel güvenlik personeli ve detektörler koyacağız. Çünkü bir canımızın başına gelebilecek herhangi bir şeyden hepimiz etkileniriz. O yüzden bundan sonraki süreçlerde girişlerde güvenlik personeli mutlaka olacak. Bu tabii özel güvenlik olacak. Aynı zamanda güvenlik noktaları da koyacağız ki giriş çıkışlarda insanlarımız rahat edebilsin” dedi.

21 MAYIS’TA ÖLDÜRÜLEN IŞİD MİLİTANINDAN KROKİ ÇIKMIŞTI

Ankara Valisi Ercan Topaca, 21 Mayıs’ta Ankara’da öldürülen IŞİD militanlarının Dikmen’de bulunan Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı’na saldırı planladıklarını açıklamıştı.

Ankara Valisi Topaca, öldürülen IŞİD’lilerin üzerinde Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı’nın krokisinin çıkması üzerine Alevi kurumlarının temsilcileriyle dün bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya valinin yanı sıra emniyet müdürü, emniyet müdür yardımcısı, il jandarma komutanı, ve vali yardımcısı katıldı.

Alevi kurumları adına ise toplantıya Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Müslüm Metin, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı Doğan Demir ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Tuncer Baş katıldı.

Valilikte yaklaşık 1 saat 45 dakika süren görüşmede Ankara Valisi Topaca’nın Alevi kurumlarının temsilcilerine güvenlik önlemlerini arttırmaları tavsiyesinde bulunduğu ifade edildi.
Toplantıya katılanlardan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, toplantıya ilişkin açıklama yaptı. Vali Topaca’nın kendilerine öldürülen IŞİD’lilerin üzerinden Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı’nın krokisinin çıktığını söylediğini anlatan Demir, “Dolayısıyla böyle bir sıkıntının olduğunu, o yüzden bizim tedbir almamız gerektiği, neler yapabiliriz konusunu görüştük” dedi.

‘BU SEFER OLAY HERHALDE DAHA CİDDİ’

Alevi kurumlarının uzun süredir IŞİD’in hedefinde olduğunu, daha önce yakalanan IŞİD militanlarının elinde Alevi kurumlarının krokilerinin çıktığını anımsatan Demir, şöyle konuştu: “Dolayısıyla Alevi kurumlarının, kurum başkanlarının son dönemde IŞİD terör örgütünün hedefinde olduğunu biliyoruz Emniyet yetkililerinden, Valilik’ten bize bildirilen bilgilerden biliyoruz. Ama bu sefer herhalde olay daha ciddi, olaya Vali bey el koyduğuna göre anlaşılan biraz daha sıkıntılı bir süreç var. Dolayısıyla bunları hep beraber konuştuk. Dört Alevi kurumunun genel merkezi Ankara’da, Ankara’da neler yapılabilir bunlar konuşuldu. Aldığımız bilgilere göre Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfımızın resimleri filan çekilmiş IŞİD’liler tarafından, orada bir ön çalışma yapılmış. Hep beraber neler yapılabilir konusunu görüştük. Bu süreçten sonra güvenlik tedbirleri konusunda hem biz hem emniyet bir çalışma yapacağız. Ama sonuçta bizim güvenlik gücümüz olmadığı için mutlaka buraya devletin el atması lazım, gereken hassasiyeti göstermesi lazım. Sayın Valimiz sağolsun bu konuda gereken inceliği gösterdi, gereken çalışmayı yapıyor zaten. Onun istişaresini yaptık.”

‘BÜTÜN KURUMLARIMIZIN GİRİŞİNE ÖZEL GÜVENLİK VE DEDEKTÖRLER KOYACAĞIZ’

Demir, önümüzdeki günlerde hem cemevlerini, hem de Alevi kurumlarını güvenlik açısından daha tedbirli bir hale getireceklerini ifade ederek “Bütün kurumlarımızın girişlerine özel güvenlik personeli ve detektörler koyacağız. Çünkü bir canımızın başına gelebilecek herhangi bir şeyden hepimiz etkileniriz. O yüzden bundan sonraki süreçlerde girişlerde güvenlik personeli mutlaka olacak. Bu tabii özel güvenlik olacak. Aynı zamanda güvenlik noktaları da koyacağız ki giriş çıkışlarda insanlarımız rahat edebilsin” diye konuştu.

‘İÇİŞLERİ BAKANI İLE DE GÖRÜŞECEĞİZ’

Vali Topaca ile sadece Ankara’da alınabilecek tedbirleri konuştuklarını ancak sadece kendi derneklerinin 50 ilde örgütlü olduğunu kaydeden Demir, “Biz önümüzdeki günlerde İçişleri Bakanı ile de görüşeceğiz, Türkiye’nin tamamında bu tür tedbirlerin alınması için Emniyet’ten talepte bulunacağız. Bir de özel güvenlik birimleriyle hem güvenliğimizi sağlamak hem de güvenlik noktaları koymak için çalışma yapacağız” dedi.

‘HER BÖLGEDE AYNI GÜVENLİĞİ ALMAK ZORUNDAYIZ’

Demir, sadece dernek ve vakıflarda değil tüm cemevlerinde özel güvenlik görevlisi çalıştırılması ve güvenlik noktalarının kurulması için çalışma yaptıklarını ifade ederek “Alevi kurumlarının olduğu her bölgede aynı güvenliği almak zorundayız” dedi.
Demir, son dönemde kurumlarının çevresinde olağandışı bir durum gözlemlemediklerini ifade ederken “Fakat özellikle IŞİD terör örgütünün hedefinde olduğumuzu biliyoruz. Özellikle cemevlerimizde, kurumlarımızda çalışan arkadaşlarımıza dikkatli olmaları gerektiğini söylüyoruz, onlar da dikkat ediyorlar. Fakat işin doğrusu bugüne kadar olağanüstü bir durum yaşamadık. Öyle çok şüpheli bir durumla da karşılaşmadık, umarım bundan sonra da yaşamayız” diye konuştu.

‘BİZİM TEDBİRLERİMİZ TEK BAŞINA YETERLİ OLMAZ, DEVLET BUNUN TEDBİRİNİ ALMALI’

Demir, tek başına kendilerinin alacağı önlemin yeterli olmayacağını da ifade ederek “Bizim güvenlik gücümüz olmadığı için devletin burada önlem alması gerekiyor. Biz kurumlarımızın girişine özel güvenlik koysak bile biz bütün gün dışarıda gezen insanlarız. Başımıza ne zaman ne geleceğini bilmiyoruz. En son Rus büyükelçiye yönelik üzücü hadiseyi de gördük burada. O anlamda mutlaka devletin bu işe el atması lazım. Hem istihbarat hem de güvenlik birimleriyle bunun tedbirini devletin alması lazım. Yoksa bizim kendi bünyemizde alacağımız tedbirlerin çok etkili olacağını zannetmiyorum” dedi.

‘TEDİRGİNLİĞİMİZ BİREYSEL DEĞİL TOPLUMSAL’

Demir, kendisinin kişisel olarak bir tedirginliği olmadığını, normal hayatlarına devam ettiklerini ifade ederken “Tedirginliğimiz şu; kendi bireysel tedirginliğimizden çok toplumsal tedirginliğimiz olabilir. Türkiye’de olabilecek bir sıkıntı toplumu gerer, Türkiye’de huzur bozulur. Yoksa bizim kendimizle alakalı bir kaygımız, tedirginliğimiz yok. Çok rahat bir şekilde normal hayatımıza devam ediyoruz ki öyle olmamız lazım. Öyle olmazsak toplumu germiş oluruz, Türkiye farklı bir noktaya gider” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler