Almanya'dan çok sert açıklamalar... Türkiye ile ilişkilere bu şekilde devam edemeyiz

Alman vatandaşı aktivisit Peter Steudtner'in Büyükada'da gözaltına alınması ve hangisi olduğu belirtilmeyen 'silahlı terör örgütüne yardım etme' suçlamasıyla tutuklanmasının ardından iki ülke arasında gerginlik tırmanıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, "Türkiye'ye çok sabır gösterdik, ilişkilere bu şekilde devam edemeyiz" dedi.

Yayınlanma: 20.07.2017 - 12:21
Abone Ol google-news

Büyükada'da gözaltına alınıp hangisi olduğu belirtilmeyen terör örgütüne yardım etme iddiasıyla tutuklanan insan hakları savunucuları arasında Alman vatandaşı Peter Steudtner de bulunuyordu. Almanya, kendi vatandaşlarının tutuklanmasının ardından Türkiye'ye nota vermişti. Bugün ise kameralar karşısına geçen Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye hakkında çok sert açıklamalar yaptı. Gabriel, "Alman aktivistlerin Türkiye'de tutuklanmasıyla muhalifler susturulmak isteniyor. Türkiye politikasında artık yeni bir yönelime ihtiyaç var. Ankara'da kim bunlardan sorumluysa, bu politikaların sonuçsuz kalmayacağı bilinmelidir. Bu tehdit devam ettiği sürece Türkiye'deki Alman yatırımların devam edeceğini garanti edemeyiz" dedi. Gabriel'in konuşmasından satır başları:

Alman aktivistin Türkiye'de tutuklanmasının önceden planlandığı açık. Alman aktivistin tutuklanması orantısız ve hukuka uygun değil. Türkiye'de gözaltına alınan Alman vatandaşlarının davaları eleştirel sesleri susturmaya yönelik bir girişim. Bugüne kadar hep Türkiye ile bir gerilimden kaçındık, diyalog yanlısı olduk. Türkiye'ye karşı çok sabırlı olduk. Bu her zaman kolay değildi. Türkiye, ülkesindeki hukuksal düzeni tersine  çevirmek istiyor. Alman aktivistlerin Türkiye'de tutuklanmasıyla muhalifler susturulmak isteniyor. Türkiye politikasında artık yeni bir yönelime ihtiyaç var. Ankara'da kim bunlardan sorumluysa, bu politikaların sonuçsuz kalmayacağı bilinmelidir. Bu tehdit devam ettiği sürece Türkiye'deki Alman yatırımların devam edeceğini garanti edemeyiz. 

Önümüzdeki günlerde Türkiye'nin AB üyelik durumunu ortaklarımızda masaya yatıracağız. Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısı yapmayı da görmezden gelemeyiz. Bu durumda Gümrük Birliği'ni genişletme konusunu görüşmeyi de hayal edemiyorum. Alman hükümeti yeni adımlar atmayı düşünüyor. Yaptığım açıklamaların hepsi Başbakan Merkel tarafından da onaylandı. Almanya'dan Türkiye'ye giden herkes için bundan sonra risk olduğunu söyleyebilirim. 

Gelecekte Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz ama tango iki kişiliktir. Gelecekte Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz ama tango iki kişiliktir. Alman hükümeti, Türkiye'de yatırım yapan şirketlere güvence vermeye nasıl devam edebilir bilmiyorum.Türkiye sadece Avrupa değerlerinden değil NATO değerlerinden de uzaklaşıyor. 

ALMAN DIŞİŞLERİ'NDEN TÜRKİYE'YE SEYAHAT UYARISI

Dışişleri Bakanı Gabriel'in basın toplansını düzenlediği sırada Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir seyahat uyarısı yayınlandı.

Almanya'dan Türkiye'ye seyahat edecek kişilerin, kısa süreli seyahatleri de dahil olmak üzere, daha dikkatli olması ve Alman elçiliklerine bildirmelerinin gerekli olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Dışişleri Bakanlığı, her zaman, Alman vatandaşlarının tutuklanması konusunda vaktinde bilgilendirilmiyor ve her zaman Alman elçiliklerinin hizmet vermesine izin verilmiyor."

DIŞİŞLERİ'NDEN ALMAN SÖZCÜYE YANIT 

Dışişleri Bakanlığı, tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner ile ilgili olarak açıklama yaptı. Açıklamada, Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün dün yaptığı açıklamaya yanıt verildi.

Açıklamada, "18 Temmuz 2017 tarihinde tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner ile ilgili olarak Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarıyla Bakanlığımızda yapılan görüşmede konunun yargıya intikal ettiği, bağımsız Türk yargısına güvenilmesi gerektiği, Steudtner’in gözaltına alındığı ilk günden itibaren uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak konsolosluk himayesinin sağlanmasında herhangi bir eksiklik yaşanmadığı izah edilmiştir. Aynı konuda Berlin Büyükelçimiz de AFC Dışişleri Bakanlığına talepleri üzerine izahatta bulunmuştur. Bu görüşmelerin ardından AFC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Federal Hükümet Sözcüsü tarafından yapılan ve diplomatik nezaketsizliğe örnek teşkil edebilecek açıklamalarda Türk yargısına doğrudan müdahale edildiği ve haddini aşan ifadeler kullanıldığı görülmüştür. Bu açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir. Ülkemizde yargı yetkisinin kullanılmasında, Anayasamız çerçevesinde hiçbir organ, makam, merci veya kişinin mahkemelere emir ve talimat veremeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı teminat altına alınmıştır.

Sözkonusu açıklamalardaki ifadeler, ülkemizi hedef alan farklı terör örgütü mensuplarına kucak açarak, teröristlerin adalet önüne çıkarılmasını engelleyenlerin hukuka yaklaşımlarındaki çifte standartı bir kez daha ortaya koymuştur. " denildi.

Almanya notasına Dışişleri'nden tepki

Hak savunucularının tutuklanması... Gizli tanık yalan söylüyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler