Barselona'da terör: 14 ölü, 100 yaralı... Kaçan saldırganlar Türk restoranını bastı

Barselona'da çifte saldırı şoku yaşandı. İlk saldırıda minibüs kalabalığın arasına daldı, yaşanan ikinci saldırıda ise silahlı iki kişi Türk restoranını bastı. Saldırılarda 14 kişi öldü, 100 kişi yaralandı.

Yayınlanma: 17.08.2017 - 18:24
Abone Ol google-news

<video:805657>

İspanya'nın Barselona şehrinde bir minibüs kalabalığın arasına daldı. Katalan Yönetimi yaptığı açıklamada göre saldırıda 14 kişi öldüğünü, 100 kişinin  yaralandığını açıkladı.Saldırıya ilişkin 2 kişi gözaltına alındı. Saldırılar sonrası metro ve tren seferleri durduruldu.

<video:805737>

Avrupa'nın en fazla turist çeken bölgelerinden Barselona çifte terör saldırısının hedefi oldu. İlk olarak şehrin en turistik bölgelerinden La Rambla'da  beyaz bir kamyonet sekiz şeklinde ilerleyerek yayalara çarptı ardından da iki saldırının meydana geldiği alana çok yakın bir konumda bulunan Türk restoranı Luna de Istanbul'a girdiği bildirildi. Polis "Restoranda rehine yok" açıklamasını yaptı.

Barselona'daki saldırıyı IŞİD üstlendi                 

Saldırganlar Türk restoranı Luna de Istanbul'u bastı

Barselona'da silahlı iki kişinin Türk restoranı Luna de Istanbul'a girdiği ve bölgeden silah seslerinin geldiği belirtildi. Restorana polis tarafından helikopter destekli operasyon düzenlendi. Resmi Katalan televizyonunun aktardığı bilgilere göre Türk restoranına giren saldırganlar, kendilerini içeriye kapattı. Öte yandan İspanyol polisi 'Restoranda rehine yok' açıklamasını yaptı.

Polis, olayın bir 'terör saldırısı' olduğunu ve saldırganların vurularak öldürüldüğünü doğruladı. Saldırganların Barselona kentindeki saldırı ile ilgileri olduğu kaydedildi. Katalan polisi sözcüsü, Cambrils'te düzenlenen operasyonda 4 saldırganın öldürüldüğünü, 1 saldırganın ise yaralı olduğunu açıkladı. Olayda 6 sivil ve 1 polis memuru yaralandı.

<video:805692>

Saldırgana ait olduğu düşünülen fotoğraf yayınlandı

Olay yerinde saldırgana ait olduğu düşünülen Fas asıllı bir İspanyol vatandaşına ait bir pasaport bulundu. Adının Driss Oukabir olduğu öne sürülen saldırgana ait olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraf sosyal medyada ve televizyon kanallarında yayınlandı. Saldırganın 1.70 boylarında olduğu, mavi çizgili beyaz tişört giydiği belirtildi.

İspanya Başbakanı'ndan ilk açıklama

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy yaptığı açıklamada “İlk önceliğimiz yaralıların durumu. Yaralılarla ilgili gerekli inceleme yapılacak. “ dedi.

Barselona polisi: Olay terör saldırısı

Barselona polisinden yapılan açıklamada, olayın terör saldırısı olduğu duyuruldu.

‘CIA uyarmıştı’

ABD Başkanı Donald Trump, “terör saldırısını kınayan” tweetinde “Yardım için ne gerekiyorsa yapacağız. Güçlü ve sağlam olun, sizi seviyoruz” dedi. Katalan medyası, ABD’nin Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’nın, iki ay önce Katalan polisini minibüslü saldırı düzenleneceği istihbaratını paylaşarak uyardığını öne sürdü.

<video:805687>

'Herkes saklanmak için koştu'

20 yaşındaki Marc Esparcia adlı bir görgü tanığı BBC'ye olayı şöyle anlattı:

"Herkes saklanmak için koştu. Çok sayıda insan vardı, alanda çok sayıda aile vardı. Burası Barselona'nın en çok ziyaret edilen alanlarından biri. Sanırım (araç) birkaç kişiye çarptı, çok korkunçtu. Büyük bir panik vardı."

Görgü tanığı Burhan Can, "Çok sayıda yaralı var. Metro istasyonun yakınında gerçekleşti. Yaralıların arasında çocuklar da var. Kimse dükkanlardan çıkamıyor. Minibüs saldırganı olay yerinden uzaklaştı" dedi. CNN Türk canlı yayına bağlanan bir diğer görgü tanığı Selçuk Baki ise, "Katalonya meydanı buranın en işlek bölgesi. İnsanların yürüdüğü bölgeye araçla eziyorlar. Restoranla alakalı yazılar geçiyor haberlerde. Oraya yaklaşılmasına izin verilmiyor. Minibüs saldırısı yaşanan yerle Türk restoranı arasındaki mesafe yaklaşık 500 metre. Metrolar çalışmıyor. Merkeze çıkan tüm yollar tutulmuş durumda" diye konuştu. Görgü tanığı Yunus Emre Erbaş, saldırgana ait olduğu düşünülen Fas pasaportunun olay yerinde bulunduğunu aktardı.

Yaralıların nakledikleri hastane numaraları paylaşıldı

Barselona'da acil durum hattına yoğunluk ulaşamayanlar için yaralıların nakledikleri hastanelerin numaraları paylaşıldı.

DESTEK YAĞDI

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Fransa’nın dayanışmasını sundu. Britanya Başbakanı May “teröre karşı İspanya ile omuza omuza durduklarını”, Almanya Başbakanı Merkel “iğrenç saldırının kurbanları için derin üzüntü, İspanya halkı ile dayanışma” açıkladı. Türk Dışişleri’nin kınamasında “Dostumuz ve müttefikimiz İspanya’yla terörizme karşı mücadelede dayanışma içinde olduğumuzu ve gerekli her türlü desteği vermeye devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz” denildi. Barcelonalı milli futbolcu Arda Turan “Birlik olma vakti. Dualarım hayatını kaybedenler ve onların aileleriyle” mesajını paylaşırken ezeli rakip Real Madrid’in yıldızı Cristiano Ronaldo da dehşete kapıldığını belirtip dayanışma açıkladı.

Baş şüpheli belli oldu

İspanya polisi, Barcelona’da düzenlenen terör saldırısının baş şüphelisinin Musa Ukabir olduğunu açıkladı.

Barselona'da minibüs kalabalığın arasına daldı... Olay yerinden görüntüler

ABD'den Barselona'daki saldırı için ilk açıklama

 

<video:805662>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler