Musa Kart: Bu ülkenin hukukuna olan inancımız derinden sarsıldı

Tahliye edildikten sonraki ilk karikatürünü cezaevinde tutuklu bulunan Cumhuriyetçiler için çizen gazetemiz çizeri Musa Kart, “Bu ülkenin hukukuna olan inancımız derinden sarsıldı. Hukuk güvenlikli korunağımızdı, ama artık yok” dedi.

Yayınlanma: 22.08.2017 - 21:16
Abone Ol google-news

DW Türkçe’ye açıklamalarda bulunan gazetemiz çizeri Musa Kart, “Kendi kulvarınızdaki 1-2 karikatüristten birisiniz. Bu sizi üzüyor mu? Artık siyasi hiciv bir cesaret işi haline geldiği için mi bu kulvara ilgi yok. Yoksa uzun zamandır mı durum böyle” şeklindeki soruya, “Doğrusu kendi kulvarımda tek olduğumu düşünmüyorum. Ama kulvarımızın giderek daraldığını da teslim etmek zorundayım. Bu konudaki sorunuz, ayrıntılı yanıta yer bırakmayacak kadar açıklayıcı” yanıtını verdi.

Cumhuriyet’in birinci sayfasında 23 yıldır aralıksız çizen Kart, gazete yönetimiyle farklı düşündüğü konularda bile çizimlerine müdahale edilmediğini belirterek “Bir çizerin önceliğidir özgürlük. Ve bana bunu sağlayan gazeteme teşekkür borçluyum. Ama Cumhuriyet öncesi çalıştığım bazı gazete ile dergilerden, baskıcı ve sansürcü anlayışlarından dolayı ayrılmak zorunda kaldığımı eklemem gerekiyor” diyor.

Aynı Musa Kart

9 ay boyunca tutuklu kaldığı Cumhuriyet davasını “Hakkımda daha önce de pek çok dava açılmıştı. ‘Bu benim değil, aşkın kaderi...’ diyor ya şarkı, aynen öyle. Bu benim değil, dünden bugüne ülkemizde eleştiren, sorgulayan yazar ve çizerlerin kaderi...” sözleriyle değerlendiren Kart, şöyle devam ediyor: “Bu ülkenin hukukuna olan inancımız derinden sarsıldı. Hukuk güvenlikli korunağımızdı bizim, ama artık yok... Gazetemiz, baskı ve sindirme politikalarına karşın Cumhuriyet’e, demokrasiye, laikliğe, ifade özgürlüğüne olan inancını sürdürüyor. Ancak bu duruşu nedeniyle daha yoğun baskıların da muhatabı oluyor ne yazık ki...” Cezaevinden önceki ve şimdiki Musa Kart arasında fark olmadığını anlatan Kart, “Dokuz ay önce de sorunlarımızı şiddetten uzak, mizaha ve karikatüre yaslanarak tartışabileceğimizi düşünüyordum, bugün de öyle” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler