Aflatoksin belgesiz fındık ve bademde kanser riski

10 Kasım 2017 Cuma, 10:01
Aflatoksin belgesiz fındık ve bademde kanser riski
İnsan sağlığı için tehlikeli bir toksin olan, fındık ve bademde de görülen aflatoksin maddesi ile ilgili üreticilerin dikkatli olması gerektiği açıklandı. Samsun Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Faruk Ünyeli, aflatoksinin bilinen en kanserojen maddelerden biri olduğunu, karaciğer kanserine neden olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini zayıflattığını, hormonal dengeyi bozduğunu, kısırlık ve sakatlıklara yol açtığını hatırlattı.
Aflatoksin belgesiz fındık ve bademde kanser riski
"Aflatoksinler özellikle badem ve fındık gibi sert kabuklu yiyeceklerde bulunmakta. Fındık ise en riskli ürünler arasında" diyen Ünyeli, aflatoksinin uzun vadede ölümlere de neden olabileceğini belirterek şöyle dedi:
Aflatoksin belgesiz fındık ve bademde kanser riski
"Aflatoksinler özellikle Antep fıstığı, yer fıstığı, badem ve fındık gibi sert kabuklu ile kurutulmuş meyvelerde, buğday, arpa, pirinç, mısır, kırmızıbiber ve baharatlarda bulunur. Bölgemizde bulunan fındık en riskli ürünler arasındadır."
Aflatoksin belgesiz fındık ve bademde kanser riski
DOĞAL KÜFLER NEDEN OLUYOR Aflatoksine doğadaki küflerin neden olduğunu söyleyen Ünyeli, "Aflatoksine eden olan küfler doğada her yerde bulunabilir. Küf gelişimi bahçede başlamakta, hasat ve yetersiz veya uygun olmayan kurutma koşullarında gelişebilmekte, depolama ve taşıma sırasında da bulaşma miktarı büyüyebilmektedir" diye konuştu.
Aflatoksin belgesiz fındık ve bademde kanser riski
"ANALİZ EDİLMEDEN İHRACAT YAPILAMAZ" Türk fındıklarında aflatoksin madde olduğu iddiaları ile ilgili açıklama yapan Özel Gıda Kontrol laboratuvarı Genel Müdürü Ahmet Aliyazıcı ise gerekli analizler yapılmadan ihracat yapılamayacağını vurgulayarak şöyle konuştu: "Samsun; fındık ihracat oranının fazla olduğu bir noktadır. Akredite bir laboratuvar olarak geçen yıl 328 adet fındık numunesinde aflatoksin analizi yaptık ve Türk fındığının Avrupa’ya güvenle gönderilmesini sağlamış olduk. Geçmiş yıllarda Avrupa’da Türk fındıklarının aflatoksinli olduğunu iddia etti. İhracatı gerçekleşecek ürünler akredite laboratuvarımızda yapılan analizler sonucunda Avrupa’ya gönderiyor. Biz gerek ihracat gerek özel istek numunelerinde yaptığımız analizlerde Türk fındığında risk teşkil edecek aflatoksin miktarı saptamadık."
Aflatoksin belgesiz fındık ve bademde kanser riski
"ÜRETİCİ VE SATICILAR DİKKATLİ OLMALI" Fındık üreticilerine ve satıcılarına aflatoksinin oluşumunu engelleyecek uyarılarda bulunan Aliyazıcı şöyle konuştu: "Satıcı ya da üreticinin aflatoksin oluşumunu engellemesi için fındığı hasat olgunluğuna geldikten sonra toplamalıdır. Yere dökülen fındık bekletilmeden toplanmalı, patozlanan fındık da hemen harmana serilmelidir. Fındıklar 3-4 saatte bir karıştırılarak kuruması sağlanmalıdır. Fındık serilirken en fazla 10 santim yüksekliğinde olmalıdır. Fındık çuvalları hava alabilen çuvallarda depolanmalı ve zemin ile temas ettirilmemelidir. Çuvallar arasına da hava akışı sağlayacak kadar mesafe bırakılmalıdır."

En Çok Okunan Haberler