Oğuz Güven'e 3 yıl hapis cezasına tepki yağıyor... Kılıçdaroğlu: Gazeteciye gözdağı cezasıdır

Cumhuriyet gazetesi internet sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'e verilen 3 yıl 1 aylık hapis cezasına dünya basınından ve basın meslek örgütlerinden tepki yağdı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, cezayı “gazeteciye gözdağı” olarak değerlendirerek “Cumhuriyet’in haklılığını tarih tescil edecek. Saray ve ona hizmet eden yargı ceza ile susturmaya çalışıyor” diye konuştu. TGC, TGS ve DİSK Basın-İş de Cumhuriyet’e yönelik siyasi baskının sürdüğüne dikkat çekerek kararın kabul edilemeyeceğini vurguladı. Yabancı ajanslar da haberi verirken Basın özgürlüğü alanında Türkiye'nin 180 ülke arasında 155'inci olduğunu hatırlattı.

Yayınlanma: 21.11.2017 - 15:38
Abone Ol google-news

Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'e 52 saniyede silinen bir twit için verilen 3 yıl 1 aylık hapis cezasına dünya basınından ve basın meslek örgütlerinden tepki yağdı TGC, TGS ve DİSK Basın-İş de Cumhuriyet’e yönelik siyasi baskının sürdüğüne dikkat çekerek kararın kabul edilemeyeceğini vurguladı. Fransa'nın yarı resmi haber ajansı AFP haberi " Cumhuriyet'e baskı sürüyor" başlığıyla dünyaya servis etti. Reuters ise "Türk muhalif gazeteciye 3 sene hapis cezası" başlığını kullandı. Basın Örgütleri ise mahkemenin kararını kabul edilemez buldu: Gazeteciler bu ülkede mesleklerini yapamıyor.

Kılıçdaroğlu: Gazeteciye gözdağı cezası

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet.com.tr Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’e verilen 3 yıl 1 ay cezaya ilişkin “Oğuz Güven bu cezayı gelecekte çocuklarına onur belgesi olarak takdim edecek. Çünkü o haksız yere böyle bir cezayla muhatap oldu. Haklılığını bütün medya kabul ediyor. Saray ve ona hizmet eden yargı ceza yazarak onu susturmaya çalışıyor” yorumu yaptı. Kılıçdaroğlu, Güven’e verilen hapis cezasını değerlendirdi. Güven’e verilen cezanın medya özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Hangi ülke olursa olsun, demokrasisi gelişmiş hiçbir ülkede böyle bir ceza verilemez. Bu ceza gazeteciye gözdağı verme cezasıdır. Gayet iyi biliyorum ki; Cumhuriyet tüm darbe dönemlerinde direndi ve haklılığını tarih yazdı. Şimdi yine aynı Cumhuriyet, 20 Temmuz darbesine direniyor. Cumhuriyet’in haklılığını tarih tescil edecek.”

Genel Yayın Yönetmenimiz Oğuz Güven'e, 'tweet' davasında 3 yıl 1 ay hapis cezası

AFP: Cumhuriyet'e baskı sürüyor.

Fransa'nın yarı resmi haber ajansı AFP, 1 dakikadan daha az bir süre içinde kaldırılan bir twett yüzünden Cumhuriyet Gazetesi internet bölümü genel yayın yönetmeni Oğuz Güven'in 3 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. AFP Güven'in "Terörist propagandası yapmak" ve 2 yıldan fazla bir süre önce yine attığı bir twit nedeniyle "PKK'nın yöntemini meşru göstermek ve cesaretlendirmek" gibi suçlamalara maruz kaldığını yazdı.

Cumhuriyet'in bir çok yöneticisi hakkında dava açıldığını ve başta gazete patronu ve genel yayın yönetmeni olmak üzere bazı yonetici ve yazarlarin hapiste olduğunu kaydeden AFP, Güven'e yönelik davanında bu gazeteye yapılan iktidar baskisinin bir gostergesi oldugunu kaydetti. AGP, Cumhuriyet'in bütün suçlamaları "saçma" ve ülkede son kalan bağimsiz medya kurumlarindan birine karşi yapılan "sindirme" operasyonu olarak adlandirdiğini kaydetti. Fransız Haber Ajansı haberinde, Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) 2017 raporuna göre basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye'nin 180 ülke içinde 155'inci olduğunu da belirtti..

Reuters

"Türk muhalif gazeteciye 3 sene hapis cezası verildi.

Türk mahkemesi Türkiye'nin muhalif gazetesinde çalışan Oğuz Güven'e Mayıs ayında

gazetenin resmi hesabından atılan tweet sebebiyle 3 yıl hapis cezası verdi."

ANSA med

"Cumhuriyet gazetesi web sitesi genel yayın Yönetmeni terör propagandasından 3 sene hapis cezası aldı. İstanbuldaki mahkeme Oğuz Güven'in terör propagandası yapmaktan 3 sene 1 ay hapsine karar verdi."

DJT

"Cumhuriyet gazetesi web sitesi Genel yayıj Yönetmeni Oğuz Güven 3 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.

Oğuz Güven, terör örgütü FETÖ propagandası yapmaktan 2 sene hapis cezasına çarptırıldı"

Basın özgürlüğü ayaklar altında

Cumhuriyet.com'tr internet sitesi Genel yayın Yönetmeni Oğuz Güven'e verilen 3 yıl 1 aylık hapis cezasına basın örgütlerinden de tepki yağdı.

Oğuz Güven’in üyesi olduğu DİSK Basın-İş’ten yapılan açıklamada, hâkimin kararı okumasının 52 saniye sürmesinin bile gazetecilere gözdağı olduğu belirilerek “Hâkimin kendi varlık sebebi hukuku 52 saniyede fütursuzca “biçmesi” ise kendi meslektaşlarına ve mesleğine vermesi gereken bir hesaptan öte, ifade özgürlüğüne aç kalan ülkemizde hukukun çoktandır iktidarın sopası olduğunun bir kere daha göstergesi oldu” denildi. Açıklamada, “Üyemiz Oğuz Güven’in ceza aldığı gerekçe ile herkes suçlu olarak gösterilebilir. Bu durum Türkiye’nin gazeteci hapishanesine çevirilme nedenini de ortaya koymaktadır. Oğuz Güven ve hapisteki gazeteciler başta olmak üzere tüm gazeteciler özgürleşene, basın ve ifade özgürlüğü garanti altına alınıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Gazeteciliği ve halkın haber alma hakkını yargılayamayacaksınız” ifadeleri kullanıldı.

TGS: Hukukla açıklanamaz

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş yaptığı açıklamada, Oğuz Güven’e verilen 3 yıl 1 ay hapis cezasının hukukla açıklanabilir hiçbir yanının olmadığını belirterek, “Bu karar, hâlihazırda dört yönetici ve çalışanı cezaevinde tutulan Cumhuriyet’e yönelik siyasi baskıların devamı niteliğindedir. Güven’e verilen hapis cezası gazetecileri düşman görme zihniyetinin bir ürünüdür. Oğuz Güven’e hem terör örgütü propagandası suçlaması hem de terör örgütü açıklamasını yayımlamak suçlamasıyla 3 yıl 1 ay hapis ceza vermek ‘basın özgürlüğü’nü ayaklar altına almaktır. Tüm baskılara, tehditlere, cezalara, hapisliklere rağmen gazeteciler gerçekleri yazmaya devam edecek.TGS olarak Oğuz Güven’in yanında olduğumuzun bilinmesini ve bir an önce bu hatadan geri dönülmesini istiyoruz” dedi.

Basın Konseyi: Orantısız ceza

Basın Konseyi’nden yapılan açıklamada ise 52 saniye yayında kalan tek kelimeye 3 yıl hapis cezasının dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde anlatılamayacağı belirtilerek “Bir yayın yönetmeninin, böyle bir davada bu kadar ağır bir cezaya çarptırılması adalet duygusunu zedeler ve ‘intikam alma’ görüntüsü yayar. Bu nedenlerle gazetecilerin yargılanmaları, tutuklanmaları Türkiye’ye itibar kazandırmadığı gibi, tersine itibar kaybettirir. Gazeteciliğin ‘Demokrasinin olmazsa olmazı’ olduğu unutulmamalı, tutuksuz yargılama yapılmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

Basın Konseyi'nin yaptığı açıklama şöyle:

"Tek kelimeyle kabul edilemez"

 "Tek kelimeye 3 yıl hapis, dünyanın hiçbir demokratik ikliminde kabul edilemez. Cumhuriyet gazetesi internet sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'e sadece 55 saniye yayında kalan bir tweet nedeniyle 3 yıl 1 ay 2 gün hapis cezası verildiğini üzüntüyle öğrendik.Trafik kazasında vefat eden Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper olayında 'yazanları da rahatsız ettiği' için sadece 55 saniye içinde yayından kaldırılan bir tweet hatası için verilen 3 yıllık hapis cezasının, 'orantısız' olduğuna inanıyoruz.

Bir yayın yönetmeninin, böyle bir davada bu kadar ağır bir cezaya çarptırılması adalet duygusunu zedeler ve 'intikam alma' görüntüsü yayar. Bu nedenlerle gazetecilerin yargılanmaları, tutuklanmaları Türkiye'ye itibar kazandırmadığı gibi, tersine itibar kaybettirir.Tüm gazeteci yargılamaları, 'medyanın 4. Kuvvet olduğu' dikkate alınarak değerlendirilmeli, gazeteciliğin 'Demokrasinin olmazsa olmazı' olduğu unutulmamalı, tutuksuz yargılama yapılmalıdır.”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Gazeteciler bu ülkede mesleklerini yapamıyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş dava sonrası karara ilişkin açıklama yaptı. Güneş, "Bir başlık nedeniyle arkadaşımız 3 yıl 1 ay 2 gün hapis cezasına çarptırıldı. Türkiye'yi basın özgürlüğü olmayan ülkeler arasında tutmaya devam ediyor. Bundan en çok mutsuz olan biz gazetecileriz. Gazeteciler bu ülkede mesleklerini yapamıyor. Tüm tutuklu meslektaşlarımızın özgür bırakılmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler