AKP’nin çiftliği: Bakanlık uyumuş Çiftlik Bank soymuş

On binlerce insanı mağdur eden Çiftlik Bank dolandırıcılığına hükümetin müdahale için çok geç kaldığı belgelendi. Başbakanlık’a bağlı Sermaye Piyasası Kurulu, uzmanlarına bir denetim raporu hazırlattı ve 28 Aralık 2017’de savcılığa Çiftlik Bank’la ilgili suç duyurusunda bulundu. Mağdurların avukatı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na “Çiftlik Bank’ın hesaplarına el konuldu mu” diye sordu. Bakanlık, 30 Ocak 2018’de denetimin devam ettiği gerekçesiyle hesapları bloke etmediğini bildirdi. Paralar yurtdışına gitti.

Yayınlanma: 22.03.2018 - 17:53
Abone Ol google-news

Türkiye’de on binlerce mağdur yaratan Çiftlik Bank skandalında hükümetin “denetim ve müdahale için” çok geç kaldığı belgelendi. Cumhuriyet’in ulaştığı resmi belgelere göre Başbakanlık’a bağlı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 28 Aralık 2017 tarihinde Çiftlik Bank’la ilgili savcılığa “suç ihbarında” bulundu. İhbar, SPK uzmanlarınca hazırlanan “denetim raporu doğrultusunda” yapıldı. SPK’nin suç duyurusundan sonra mağdurların avukatı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na “Çiftlik Bank’ın hesaplarına el konuldu mu” diye sordu. Bakanlık 30 Ocak 2018 tarihinde “denetim süreci devam ettiği gerekçesiyle şirketin banka hesaplarına bloke konulmasına yönelik bakanlığımızın idari bir tedbiri bulunmamaktadır” yanıtını verdi. 2018 yılında banka hesaplarına bile bloke konulmayan Çiftlik Bank’ın CEO’su Mehmet Aydın ise 2017 yılının Mayıs ayında Uruguay’a giderek lüks bir villa, Ferrari ve yat satın aldı; bu ülkede ticaret yapmak için faaliyetlerde bulundu.

‘Denetim var’ dendi ama

AKP ile CHP’yi karşı karşıya getiren Çiftlik Bank skandalında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 29 Kasım 2017 tarihinde internet sitesinden “Sanal Çiftlik Oyunları Hakkında Basın Duyurusu” başlığıyla bir açıklama yaptı. Duyuruda, “Bakanlığımıza son dönemde ulaşan başvurularda ‘sanal çiftlik oyunları’ olarak bilinen ve gelir vaat eden sistemlerin yasal olup olmadığı sorulmakta ve bu piramit satış sistemi olabileceklerinden bahisle gerekli denetimlerin yapılması talep edilmektedir. Bu kapsamda, son dönemde yazılı ve görsel medyada da sıklıkla gündeme gelmeye başlayan sanal çiftlik oyunlarına ilişkin Bakanlığımızca daha önceden ulaşan ihbar ve şikâyetler doğrultusunda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 80’inci maddesi ile ilgili mevzuat kapsamında aralarında ‘Çiftlik Bank’ isimli sistemi işlettiği anlaşılan Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin de bulunduğu bazı şirket ve organizasyonlar denetim kapsamına alınmış olup, benzer yapıların tespiti ve denetimine ilişkin çalışmalar da devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleri yer aldı.

‘İdari tedbir yok’

Bakanlığın bu açıklamasından tam bir ay sonra Başbakanlık’a bağlı SPK 28 Aralık 2017 tarihinde Çiftlik Bank’la ilgili savcılığa suç ihbarında bulundu. SPK, uzmanlarınca hazırlanan denetleme raporunu savcılıkla paylaştı. SPK’nin bu girişiminin ardından mağdurların avukatlarından Dr. Acun Papakçı’nın bakanlığa yaptığı başvuru bakanlık denetiminin hâlâ sürdüğünü ve şirketle ilgili herhangi bir önlem alınmadığını ortaya koydu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 30 Ocak 2018 tarihli yazısında aynen, “denetim süreci devam etmekte ve mümkün olan en kısa sürede tamamlanması hedeflenmekle birlikte şirketin banka hesaplarına bloke konulmasına yönelik Bakanlığımızın idari bir tedbiri bulunmamaktadır” denildi. Bakanlığın “denetim süreci devam ediyor” diye bahsettiği denetimin başlangıç tarihi ise 29 Kasım 2017 tarihi olarak karşımıza çıkıyor.

Sakarya Taraklı’da 4 Kasım 2017’deki ‘tesis’ açılışını dolandırıcı Mehmet Aydın’la birlikte Taraklı Kaymakamı Cihat Koç, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman ve Guinness Rekorları Türkiye Fahri Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural yaptı. Göynük müftüsü Mehmet Şahin de hayır duası etti.

Benzer 65 şirket incelemeye alındı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çiftlik Bank benzeri yapıları radarına aldı. Yapılan şikâyetler sonucunda tespit edilen 65 şirket gözetim altına alınırken, bunlardan 19’unun piramit satış sistemine sahip olduğu anlaşıldı ve bu şirketlerin isimleri açıklandı. Diğer şirketler için denetim sürüyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, piramit sistemine dayanan “saadet zinciri” yapılara ilişkin denetimlerin sürdüğünü belirterek, “Denetime alınan 65 şirketin 30’unun işlemi tamamlandı ve 19’unun piramit sistem olduğu sonucuna varıldı. İlgilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu” dedi.

İşte yeni ‘piramit’ler

Bakanlık denetimlerine göre piramit satış sistemi olduğu sonucuna varılanlar şöyle: “Ulusal Mali Yardımlaşma Sistemi (UMYS), Mega Grup Bilişim Ağ Paz. ve İnt. Hiz. Ltd. Şti, QNET Promosyon Pazarlama ve Turizm Ltd. Şti., Kairos Technologies Limited Türkiye Temsilcileri, MGlobally Solutions Ltd. Türkiye temsilcileri, OWNCOIN Dış Ticaret AŞ, Evo Binary International DWC-LLC Türkiye Temsilcileri, MMM Türkiye Temsilcileri, Infinity Coin Türkiye Temsilcileri, My Crypto World Türkiye Temsilcileri, Cmon Online Türkiye Temsilcileri (Statü İş Sistemleri Yazılım ve Danışmanlık Limited Şirketi), Myadsino (Red Deck Entertainment Limited) Türkiye Temsilcileri, Forever Primes İnternet Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi, Posavis Bilgisayar Reklam E Ticaret Danışmanlık Anonim Şirketi.”


‘BDDK ve TMSF sorumlu’

Mağdur avukatı Dr. Acun Papakçı, Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını gündeme getirerek hükümete şu çağrıda bulundu: “Ana muhalefet partisi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açıklama yaparak para yatıranların zararlarını BDDK’den tahsil edebileceğini söylemektedir. Çiftlik Bank’ı engelle(ye)meyen BDDK’nin zarardan sorumlu olması ve yönetimi BDDK’ye bağlı olan ve bu anlamda BDDK’nin kardeşi konumunda bulunan TMSF tarafından yatırımcıların zararının garanti fonu olarak üstlenilmesi gereklidir. Bu yöndeki bir karar hem haklı olacak, hem de BDDK’ yi çalışmaya iteleyecektir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler