Mısır da Türkiye’yi suçladı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri,İsrailli mevkidaşı gibi, Gazze’de ateşkes sağlanamamasından Hamas’a engel olduğunu söylediği Ankara ve Katar’ı sorumlu tuttu.

Yayınlanma: 19.07.2014 - 03:44
Abone Ol google-news

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın ardından Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri de Hamas ile ateşkes sağlanamamasında Türkiye ve Katar’ı suçladı. Kaynaklar, Hamas’ın Kahire’ye gitmeye ve Mısır’ın ateşkes planını ilk etapta tartışmaya hazır olduğunu belirtirken, Türkiye ve Katar’ın girişimiyle bundan vazgeçtiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Hamas’ın şartlarını ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye iletti. İsrail ise Türkiye’nin büyükelçilik binasını ve konsolosluk binasında gerekli güvenlik önlemlerinin almadığını gerekçesiyle, hem nota verdi hem de eleman sayısını en aza düşüreceğini açıkladı.

“Hamas’ı Müslüman Kardeşler’in devamı” olarak gören Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, Hamas ile İsrail arasında ateşkes sağlanması için girişimlerini, Türkiye ve Katar’ın “komplo kurarak baltalamaya çalıştığını” söyledi ve “Hamas, Mısır’ın girişimini destekleseydi en az 40 Filistinlinin hayatı kurtulacaktı” dedi.

Kaynaklar, Mısır’ın salı günü şartsız olarak ateşkes önerdiğini ve Kahire’de görüşmelere başlanması için çağrı yaptığını belirtirken “Hamas ilk başta Kahire’ye gidiyordu. Sonra Türkiye ve Katar’ın devreye girmesiyle kararını değiştirdi” dedi. Bu defa Hamas ve İsrail arasındaki çatışmanın, “bölgesel çıkarların çatışmasına dönüştüğünü” belirten yetkili, “Mısır ve İsrail ile konuşmadan nasıl süreçte yer alabilirsiniz ki? Ancak ateşkesi zorlaştırabilirsiniz” yorumunu yaptı. Türk diplomatik kaynaklar ise Mısır’ın planının Hamas’ı ikna etmeye yeterli olmadığını ve kalıcı bir ateşkesin sağlanmasının esas olduğunu belirtti. Mısır’ın planına karşı olmadığını belirten Türk kaynaklar, “rekabet” değil “sürece paralel” bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Hedeflerinin “kalıcı bir ateşkes” olduğunu belirten kaynaklar, Refah Sınır Kapısı’nın sık sık açılıp kapanmasını da önlemenin gerekli olduğuna işaret etti.

Mısır’ın planına göre ateşkesin hemen ardından taraflar Kahire’de buluşacak ve Refah kapısının geçişi ve kamu görevlilerinin maaşlarının ödenmesinin de yer aldığı planı görüşeceklerdi. Ancak Türk kaynaklar bu planın içerisinde Hamas’ın istediği “Filistinlilerin serbest bırakılmasının” yer almadığını belirtti. Kaynaklar halen 6 bin 300 kişinin hapiste olduğunu belirtirken bunların arasında 11 tutuklu milletvekiline ek olarak son operasyonlar sonucu 37 vekil daha hapis cezasına çarptırılmıştı.

Hamas’ın şartlarını Kerry’ye anlattı

Bakan Davutoğlu, İsrail’in saldırıları üzerine iki defa ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefonla görüşürken, Hamas’ın taleplerini ilk elden aktardı. Davutoğlu’nun Filistin Devlet Başkanı Abbasve diğer Filistinli yetkililer, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İİT Genel Sekreteri İyad Medeni ve Katar Dışişleri Bakanı Al Atiyyah ile de görüştüğü belirtildi. İsrail’in saldırılarına yönelik tepkilerini sosyal medyaya da taşıyan Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi’ni “açık katılımlı” toplantı yapmaya çağırırken, BM İnsan Hakları Konseyi’nin ve İİT’nin de olağanüstü toplanmasını istedi.

İsrail diplomatlarını çekiyor

İsrail, Türkiye’deki büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik protesto gösterilerinin ardından diplomatik personel sayısını “gerekli olan en düşük” seviyeye düşürdü. Ayrıca Lieberman, Türkiye’deki İsrailli diplomatların ailelerinin ülkeye geri dönmesi için de talimat verdi. Ankara’daki büyükelçilik konutu önünde günlerdir devam eden gösterilerle konutun bahçesi taşlarla dolarken, İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde de gösteriler devam ediyor. Kaynaklar, İsrail’in, büyükelçilik ve konsolosluklarla ilgili ev sahibi ülkenin gerekli güvenlik tedbirleri alması yükümlülüğünü anımsatarak Türkiye’nin bu tedbirleri almadığını söyledi. Türkiye’ye de bu nedenle İsrail’in nota verdiği belirtildi.

Arabozuculuk Meclis’e taşındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, İsrail’in operasyonları sonrasında Mısır’ın girişiminin olumlu karşılandığını anımsatarak, planı Türkiye’nin sabotaj ettiği iddiaları için soru önergesi verdi. Loğoğlu, “Türkiye ve Katar’ın Hamas lideri Halid Meşal’e Mısır’ın ateşkes önerisini kabul etmemesi yönünde baskı yaptıkları doğru mudur? Eğer bu iddialar doğru ise, Hamas’a hangi gerekçe ve beklentilerle ateşkesi kabul etmemesi yönünde baskı yapılmıştır? Lieberman’ın söz konusu iddiası uluslararası basında da geniş yer bulmuştur. Bu durum, Türkiye’nin itibarı açısından nasıl değerlendirilmektedir?” sorularını yöneltti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler