Taşeronlar zehirliyor... Soğutucusuz depolardan okullara süt servisi

Okul sütleri soğutucusuz depolardan başkentteki okullara dağıtılıyor.

Yayınlanma: 18.05.2018 - 21:22
Abone Ol google-news

MEB ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim döneminde, haftada üç gün okullarda ‘bedava’ dağıtılması gereken sütler öğrencilerin sağlığı ile oynuyor. Bakanlığın ‘davet usulü’ ile İç ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik 83 milyon 692 bin 224 kutu süt alımını kapsayan ve toplam 54 milyon 600 bin liralık ihale düzenlediği, sütlerin okullara iki farklı taşeron şirket kullanılarak gönderildiği ortaya çıktı. İkinci dönemin başından itibaren okullara dağıtılan sütleri içen çocuklar ise sağlıksız koşullarda bekletilen sütler yüzünden risk altında kaldı. Okul sütlerinin Ankara Ostim’de Dempa Sanayi Sitesi’nde, soğutması olmayan bir depodan bütün başkente dağıtımı yapıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, fabrikalardan tır’larla gelen sütleri iki taşeron firma okullara ulaştırıyor. Ankara geneline süt dağıtan bu 15 farklı aracın da soğutucuları yok. Ayrıca depolarda oda sıcaklığında ve güneş ışığından uzakta tutulması gereken sütlerin açıkta bırakıldığı, sütlerin bulunduğu paketlerin zaman zaman köpek saldırıları ile parçalandığı öğrenildi.

‘Çöpe atarız’

Cumhuriyet’in ulaştığı sütlerin dağıtımından sorumlu bir çalışan “Ben sütü götürüyorum ardından telefon geliyor, ‘bu süt bozuk’ diye. Depolandığı yer sağlıklı değil. Depolar ve araçlar soğutuculu değil. Net rakamları bilmesem de bu ay içinde bir tır dolusu süt iade edildi. Veliler sütü içirmiyor zaten. Okula sütü götürüyoruz. 1000 koli bırakıyorum, okul yöneticisi ‘500’ünü iade al yoksa çöpe atıyorum’ diyor” diye konuştu.

‘Bize gelişi öyle’

Başka bir depo sorumlusu ise çocukların sağlığı ile oynayan uygulamaları “bize gelişi öyle” diye savundu. Okul sütlerinin geri dönüşüne ilişkin kendi sorumluluklarının olmadığını belirten taşeron şirket, “Bunlar uzun ömürlü süt olduğu için soğutma sistemine gerek yok. Bizden kaynaklanmıyor. Sütün tadında acılık oluyormuş. İl tarım analiz yapıyor. Bize gelişi öyle” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler