Türk dostu belediye başkanına faşist saldırı

Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, katıldığı bir anma toplantısı sırasında aşırı-sağcı bir grubun saldırısına uğradı. Hastaneye kaldırılan Butaris "Her yerime vurdular. Tekmelediler, yumrukladılar. Bu aşağılık bir saldırıydı ama iyiyim" açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 20.05.2018 - 10:26
Abone Ol google-news

75 yaşındaki belediye başkanı, Birinci Dünya Savaşı sırasında Karadeniz bölgesinde öldürülen Rumları anmak için düzenlenen törene katılmak istedi. Seyircilerin arasındaki bir grup aşırı-sağcı, Butaris'e önce sözlü saldırıda bulundu, ardından da tekme ve yumruklarla saldırdı. Saldırganlar, Butaris'in "vatansever olmadığı için" söz konusu anmaya katılmaya hakkı olmadığı yönünde sözlü saldırıda bulundu.

Sözlü saldırının ardından mekandan ayrılmaya hazırlanan belediye başkanına ellerindeki eşyaları fırlatan aşırı-milliyetçi grup, Butaris'in dengesini kaybedip yere düşmesiyle birlikte tekme ve yumruklarla saldırmaya başladı. Etrafındakilerin yardımıyla arabasına ulaşan belediye başkanının arabası da darp edildi; saldırganlar mekandan uzaklaşmaya çalışan Butaris'in arabasının camlarını kırmaya çalıştı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, yaptığı açıklamada saldırganları "aşırı sağcı haydutlar" olarak tanımlarken, Syriza partisi ise yaptığı resmi açıklamada bunun belediye başkanını "korkutmak için düzenlenen bir faşist saldırı" olduğunu ifade etti.

1942'de Selanik'te doğan Yannis Butaris 1 Ocak 2011 tarihinden beri Selanik belediye başkanlığı görevini yürütüyor. Yunanistanın en eski şarap üreticilerinden olan bir aileden gelen ve aslen şarap tüccarı olan Butaris anti-milliyetçi, solcu ve hümanist kimliğiyle tanınıyor. "Her zaman söylerim, Türklerle kardeşiz" veya "Atatürk Türk olabilir, ama önce Selanikli. Büyük bir şahsiyet" şeklindeki beyanlarıyla tanınan Selanik belediye başkanı 2015 senesinde de Atatürk'ün doğduğu asıl evin Selanik yakınlarında Langada'da bulunduğunu iddia etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler