AKP'de tartışılacak liste: Arınç'ın oğlu aday, Şimşek yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP’nin aday listesinde 126 milletvekilinin üzerini çizdi. Meclis'e ağırlık verdiği görülen Erdoğan, 21 bakanı aday yaptı. Bakanlardan yalnızca Mehmet Şimşek liste dışı kaldı. Arınç, Karakoç ve Palandöken'in de oğulları vekil adayı.

Yayınlanma: 21.05.2018 - 20:56
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP’nin milletvekili aday listesinde büyük sürprizlere imza attı, kabinede bakanlık bekleyenlerin çoğunluğunu milletvekili adayı yaparak yeni sistemde parlamentodaki grubu güçlü tutmayı tercih etti. Adaylık başvurusunda bulunan 293 milletvekilinden 167’si listede yer buldu. Bakanlardan liste dışında kalan yalnızca Mehmet Şimşek, Ömer Çelik, Faruk Özlü, Nihat Zeybekçi ve Naci Ağbal’ın bakanlık şansı sürerken, İzmir’den aday olan Başbakan Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanı ya da Grup başkanı olacağı konuşuluyor. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ı da milletvekili adayı yapması dikkat çekti. Albayrak’ın Yıldırım’ın TBMM Başkanı olması durumunda grup başkanı olabileceği kaydediliyor. 3 dönem kuralına takılan 22 isimden 10’u yeniden aday oldu. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın oğlu Mücahit Arınç ile şair Abdurrahim Karakoç’un oğlu Türk İslam Karakoç da vekil adayları arasında yer aldı.

<haber-dikey:979715>

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çok dar bir ekiple hazırladığı milletvekili aday listesinde önce çıkan ve dikkat çeken durumlar şöyle:

126 vekil liste dışı: Adaylık başvurusunda bulunan 293 milletvekilinden 167’si yeniden aday olurken 126’sı liste dışı kaldı.  Bir tane 18 yaş: Anayasa değişikliğiyle seçilme yaşının 18’e düşürülmesinin ardından listede 25 yaş altı aday sayısı 57 olurken, 8 engelli milletvekili adayı da listede yer aldı. 18 yaşında aday gösterilen tek isim ise Kocaeli’den 11. sıradan aday gösterilen Elif Nur Bayram oldu.

-Kabine sürprizi: Erdoğan’ın kabinede hangi isimleri milletvekili adayı yapacağı, hangilerini liste dışı bırakarak kabinede yer vereceği merakla bekleniyordu. Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 21 bakanı milletvekili adayı yaparak, 24 Haziran sonrasında Meclis çoğunluğuyla ilgili olası gelişmeleri dikkate alarak parlamentoyu güçlü tutmayı tercih etti. Kabineden yalnızca Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB Bakanı Ömer Çelik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Maliye Bakanı Naci Ağbal liste dışı kaldı. Erdoğan’ın, Mehmet Şimşek dışındaki 4 bakanı, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması durumunda kabineye alması bekleniyor. Erdoğan’ın son dönemde bazı açıklamaları nedeniyle Şimşek’in durumunun ne olacağı ise belirsizliğini koruyor.

-Bakan değil vekil olacaklar: Yeni sistemle birlikte bakanlar dışarıdan atanacak. Vekiller arasından bakan atanacak kişinin milletvekilliği ise düşecek. Yeni sistemde bakan olmayı bekleyen çok sayıda isim, milletvekili adayı olarak listede yer aldı. Başbakan Binali Yıldırım İzmir 1. sıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu Adana 1. sırada, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Yozgat 1. sıra, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık Kocaeli 1. sıra, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ Erzurum 1. sıra, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu Bursa 1. sıra, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Gaziantep 1. sıra, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya İstanbul 2. Bölge 2. sıra, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Kayseri 1. sıra, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak İstanbul 1. Bölge 1. sıra, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak Rize 2. sıra, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Şanlıurfa 1. sıra, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Malatya 1. sıra, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstanbul 2. Bölge 1. sıra, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Mersin 1 sıra, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş İstanbul 3. bölge 1. sıra, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Sivas 1. sıra, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli İstanbul 1. bölge 2. sıra, Ahmet Arslan Kars 1. sıra, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan Samsun 1. sıra, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Afyon 1. sıradan milletvekili adayı oldu.


-Yıldırım ve Albayrak’a hangi görev verilecek?: Başbakan Binali Yıldırım’ın, icracı bir görev istemediği, bu nedenle Cumhurbaşkanı yardımcılığı görevini kabul etmediği, TBMM Başkanı olacağı bir süredir kulislerde konuşuluyordu. Yıldırım’ın TBMM Başkanı olabileceği gibi grup başkanı olarak da görevini sürdüreceği konuşuluyor. Erdoğan, damadı Berat Albayrak’ı da milletvekili adayı yaparak sürpriz yaptı. Albayrak’ın Yıldırım’ın TBMM Başkanı olması durumunda grup başkanı olabileceği kaydediliyor.


-3 dönemlik adaylar: AKP, 3 dönem kuralını esnetmiş ve parti tüzüğünde yapılan değişiklikle ihtiyaç olması halinde bu kurala takılanların yeniden milletvekili adayı yapılması konusunda MKYK’ye yetki vermişti. Erdoğan, 3 dönem kuralına takılan 22 milletvekilinden Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Fikri Işık, Lütfi Elvan, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Yılmaz Tunç, Mehmet Erdoğan, Sadi Bilgiç, Öznur Çalık ve Cevdet Yılmaz olmak üzere 10 milletvekilini yeniden aday gösterdi.

-MKYK’nin muhalifi aday: Aday listesinde eski MKYK üyesi, gazeteci Ayşe Böhürler ve sporcu Kenan Sofuoğlu da yer aldı. Böhürler, uzun yıllar MKYK üyeliği yapmış, toplantılarda pek çok konuda parti politikalarına eleştirmiş, zaman zaman da Erdoğan ile ters düşmüştü.
Babalar ve oğulları: Mehmet Ağar’ın oğlu Tolga Ağar, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın oğlu Mücahit Arınç, şair Abdürrahim Karakoç’ın oğlu Türk İslam Karakoç, TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in oğlu Barış Palandöken de milletvekili adayı oldu.

-Kadınların yarısı çizildi: 34 kadın milletvekilinden 20’si yeniden aday gösterildi. Bu isimler, Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Sena Nur Çelik, Emine Yavuz Gözgeç, Ayşe Keşir, Zehra Taşkesenlioğlu, Emine Nur Günay, Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı Kan, Tülay Kaynarca, Belma Satır, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Hülya Nergis, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Serap Yaşar, Leyla Şahin Usta, Öznur Çalık, Ceyda Bölünmez Çankırı ve Çiğdem Karaaslan oldu.

-Kuzu ve Tayyar liste dışı: AKP’nin ‘müzmin bakan ve TBMM Başkanı adayı’ olarak bilinen Burhan Kuzu ile tartışmalarda öne çıkan isimlerden Şamil Tayyar, Metin Külünk ve Mehmet Metiner liste dışı kaldı. Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ile eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de çizilen isimler arasında yer aldı.

-Destici Ankara’dan: BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Ankara 2. Bölge 1. sıradan aday gösterildi.

Liste dışında kalan Külünk ve Tayyar'dan açıklama

Mehmet Metiner, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Asla üzgün ve kırgın değilim. Reisimiz 3 dönem tercihiyle onurlandırdı. Milletvekili yaptığında iyi, yapmadığında kötü diyenlerden olmadık. Olmayız” dedi.

ŞAMİL TAYYAR'DAN İLK AÇIKLAMA

AKP'de aday gösterilmeyen bir diğer isim Şamil Tayyar ise "AK Parti 27.Dönem milletvekili aday listesi açıklandı. Durmak yok yola devam." mesajını paylaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler