O istihbaratçının geçmişi: AKP döneminde kumpasla nasıl terfi aldı?

Firari eski Ankara İstihbarat Şube Müdürü Zeki Güven yakalandı. 3 ayrı usulsüz dinleme davasında sanık olan Zeki Güven, FETÖ’nün Emniyet yapılanmasındaki kritik isimdi. 17-25 Aralık’a kadar cemaatçi olduğu bilinmesine karşın AKP’nin koruduğu Güven’in ismi, Deniz Baykal’a yapılan kaset komplosu iddianamesinde de geçiyor.

Yayınlanma: 22.05.2018 - 21:36
Abone Ol google-news

15 Temmuz darbe girişiminin ardından firar eden eski Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Zeki Güven ve eski hâkim eşi Sevda Güven, Eskişehir’de yakalandı. Güven, FETÖ’nün Emniyet yapılanması içerisinde kritik bir öneme sahip. Orhan Özdemir, 2010 yılında Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne geldiğinde ilk olarak İstihbarat’tan sorumlu emniyet müdür yardımcısı Muharrem Durmaz ve İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Zeki Güven’i görevden aldı.

Ancak cemaat, yargı ve Emniyet içindeki güçünü kullanarak Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir’i o yıl “suç işlemek için kurulan örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklattı. Yerine Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Zeki Çatalkaya, Zeki Güven’i terfi ettirerek İstihbarat Şube Müdürü olarak atadı. Güven, 17-25 Aralık 2013’te operasyonlar sürecinin ardından görevden alındı. Güven’in 2014 yılı başına kadar Ankara Emniyeti’nin en kritik birimi olan İstihbarat Şube’de görev yaparken, dönemin iktidarı bu polis şefinin cemaat mensubu olduğunu biliyordu. Çünkü Güven, FETÖ içerisinde ilk deşifre olan Emniyetçilerdendi.

Hanefi Avcı yazdı

Hanefi Avcı, tutuklanmasına neden olan “Haliçte Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat” kitabını 2010 yılı ortasında yayımladığında, kitapta Güven’den de bahsediliyordu. Avcı, dönemin Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir’in tutuklanmasının altında cemaat olduğunu vurgularken, Güven’le ilgili şu bölüme yer vermişti: “Orhan’ın tutuklanmasından kısa süre önce görevinden aldığı şube müdürü Z.G’nin adı önceki sayfalarda sunduğum cemaate ait çok önemli belgede Ömer kod adlı cemaat imamının ABD havaalanında yakalanması olayından üzerinden çıkan notlarda geçmesi, hem kendisinin hem de adliye mensubu olan eşinin telefon bilgilerinin bulunması tesadüf müdür? Olay hakkındaki genel kanaat şudur: Cemaat kendilerine engel gördüğü bir kişiyi daha bertaraf etmiştir.”

Avcı belgeyi paylaştı

Hanefi Avcı, kitabında cemaat içinde ele geçirdiği bir belgeyi de yayınladı. Belgede, Kozanlı Ömer kod adlı emniyet imamı Osman Hilmi Özdil’in ABD ziyaretini ve dönüşünde havaalanında çıkış yaparken bilgisayarına FBI görevlerinin el koymasından duyulan rahatsızlık anlatıldı. El konulan bilgisayar içinde Zeki Güven’in arasında bulunduğu cemaatçi polislerin adları yazılıydı.

ABD bilgi verdi

5 Kasım 2007’de FBI irtibat görevlisi, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Uluslararası İlişkiler Şubesi’ne Özdil’in üst aramasında çıkanları gösteren 14 sayfa halinde belgeyi teslim etti. Ancak söz konusu belge, Ramazan Akyürek’in o dönem başında bulunduğu Emniyet İstihbarat tarafından imha edildi. Güven’in adının da yer aldığı bilgilerin cemaatin Emniyet imamının üzerinden çıktığının dönemin hükümet yetkilileri bilmesine karşın, Fethullahçı polis şefleri görevden alınmak yerine terfi ettirildi. Cemaat, ne zaman 17-25 Aralık’tan sonra AKP’ye yönelince iktidar karşı savaş başladı.

Bu süreçten sonra başlayan soruşturmalarla, Deniz Baykal ve MHP kaset olayı ile birçok usülsüz dinleme olayının arkasında FETÖ’nün emniyet kadrolarının yer aldığı ortaya çıktı. Güven hakkında bugün Ankara 2, 4 ve 14. Ağır Ceza Mahkemeleri’nde görülen üç dava bulunuyor. “Terör örgütü kurmak ve yönetmek”le suçlanan Güven’e, bir çok yasadışı dinlemeye imza atmaktan da ceza isteniyor. Baykal ve MHP kaset kumpası iddianamesinde ise Güven, bu olaylardan değil sadece 4 kişiyi sahte belgelerle dinlettiği iddiasıyla yargılanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler