Roboskî davası cezasızlıkla ödüllendirildi

Roboski’de 28 Aralık 2011’de 19’u çocuk 34 kişinin savaş ucakları tarafından bombalanarak öldürülmesinin üzerinden 334 hafta geçti.

Yayınlanma: 24.05.2018 - 18:23
Abone Ol google-news

AİHM’e yapılan başvurunun reddedilmesi üzerine aileler bu hafta “AİHM’nin utanç dolu kararını anlıyoruz, ya bir haftadır susanlar niye susuyor?” başlıklı bir açıklama yaptı. Aileler adına açıklamayı okuyan Veli Encü, “28 Aralık 2011 gecesi, 34 canımızın F-16 bombardımanı ile öldürülmesinin üstünden geçen altı buçuk yılda, yani 2339günde bu katliamın soruşturmasında bir arpa boyu yol alınamadığı gibi adaletsizlik üzerimize çığ gibi düştü. Roboskî davası askeri mahkemeyi, sivil mahkemeyi, meclisi dolaştıktan sonra hiçbir yerden adalete dair sonuç çıkmayınca davayı siyasetçilerimizin ve avukatlarımızın yönlendirmesi ve takibi ile Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştık. Anayasa Mahkemesi’nden hukuk ve avukatlar için utanç dolu bir karar çıktı. Dosyayı takip eden baro ve avukatın sorumsuzluğunu bahane eden bu kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürdük ancak AYM’nin verdiği kararı gerekçe göstererek davamızı reddettiler. Geldiğimiz noktanın özeti; siyasetçilerimizin ve avukatlarımızın ilgisizliği, ilgili baro ve başkanının sorumsuzluğu, AYM ve AİHM’in hükümetle diresek teması sebebiyle Roboskî Davası cezasızlıkla ödüllendirildi” dedi.

 Özeleştiri bekledik

 “Karar açıklandığından beri siyasetçilerimizden, avukatlarımızdan, ilgili baro ve baro başkanı olan avukattan bir açıklama, bir özeleştiri bekledik” diyen Encü,“Düne kadar arayıp halimizi soran üç beş insan dışında beklediklerimizden bir iki istisna dışında bir açıklama gelmedi. Bugün açıklama yapacağımızı öğrendiklerinden beri de telefonlarımız susmuyor. Bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Şimdi biz açıklıyoruz! Mahkemeleri dolaştıktan sonra eli boş dönen davamızı Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için 1100 avukat gönüllü oldu ve başvuru böyle simge bir temsille yapıldı. Ancak, bu temsiliyete rağmen siyasetçilerimiz ve avukatlarımızın takdiriyle dosyanın sorumluluğu çok küçük bir avukat grubuyla yürütülmüş, sorumluluk ise Şırnak Barosu’na verilmiş. Başvuru sonrasında bilgi almak istediğimizde, genelde ulaşamadığımız baroya ulaşabildiğimiz zamanlarda bize işler yolunda, takip ediyoruz denildi. AYM’nin 24 Şubat 2016 tarihli kararından öğrendiğimize göre AYM, eksik belgeleri ilgili avukat olan ve halen Şırnak Barosu Başkanı olan Nuşirevan Elçi’den istemiş ve avukatımız 15 günlük yasal süreyi 2 gün geçirerek belgeleri 19 Ağustos yerine 21 Ağustos 2014’te, herhangi bir mazeret belirtmeden göndermiştir. Sonrasında mahkemeye sağlık ocağından aldığı bir rapor göndermiş ama bu raporu da 23 Eylül 2014 tarihinde göndermiştir. AYM raporda öne sürdüğü mazereti kabul etmemiş ve Şubat 2016’da davayı reddetmiştir” ifadelerini kullandı.

 Elçi ve Beştaş’a sitem

 Encü sözlerini şöyle sürdürdü: “Roboskî gibi tarihi bir davada belgeyi geç gönderen, mazeretini de ondan bir ay sonra gönderen avukat Nuşirevan Elçi ne Roboskîlilere ne de kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmamış, telefonlarımıza çıkmamış ve üstüne üstlük Aralık 2016 tarihinde yeniden Şırnak Baro Başkanı seçilmiştir. Dosyayı takip eden Şırnak Barosu’nun beceriksizliği ve sorumsuzluğu sebebiyle AİHM sürecini başka hukukçularla yürütmek istedik. Sanki AYM’deki skandal sorumsuzluktan biz sorumluymuşuz gibi Şırnak Barosu biz ailelere tavır almış, gözaltılarımıza gelmemiş, gözaltına alınan Roboskîliler için telefonlarımıza çıkmamış, telefonlarımıza çıktığında da ‘özel avukatınız kimse o gelsin’ demiştir. Nuşirevan Elçi AİHM kararından sonra, bu sorumsuzlukta hiç payı olmayan ve dosya ile canla başla ilgilenen AİHM sürecindeki hukukçuları suçlamış, bir açıklama yapacağını söylemiş ancak bugüne kadar bir açıklama yapmamıştır. Dosyanın kimlerle nasıl takip edileceği konusunda ailelerle görüşen, aileleri ikna eden hukukçu siyasetçimiz Meral Danış Beştaş’ın da bugüne kadar bir açıklama yapmamış olması, Roboskî kararını gündemleştirecek bir basın açıklaması düzenlememiş olması, aileleri aramamış olması düşündürücüdür. Olumlu sonuçlandığında üzerinden şöhret kazanacakları ama reddedildiğinde sorumluluğu paylaşmaktan kaçan dosyanın sorumlu avukatlarından herhangi birinin bugüne kadar bizi arayıp tek bir söz söylememiş olması ibretliktir. Herkesin el birliği ile suskunluğa gömüldüğü bu dava Roboski Mezarlığı’na gömülmek istenmektedir. Biz buna izin vermeyeceğiz. Bu dava bu mezarlıktan başlamak, yeniden başlamak zorundadır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler