Uçak biletlerine ‘havadan’ 40 lira zam

Türk Lirası erirken, hükümete yakın firmaların devletten döviz geliri garantisiyle aldığı ihaleler gündeme gelmeye devam ediyor.

Yayınlanma: 26.05.2018 - 20:47
Abone Ol google-news
Üçüncü Havalimanı ihalesini alan Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nun kurduğu İGA Havalimanı İşletmesi'nin İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu'nun imzasını taşıyan ve havayolu firmalarına gönderilen bir yazı bugün sosyal medyada gündeme geldi. Yazıda “İstanbul Yeni Havalimanı'ndan yurt dışına gidecek yolculardan her yolcu için 20 avro yolcu hizmet ücreti alınacak” ifadesi yer aldı. 29 Ekim'de kapatılacak olan İstanbul Atatürk Havalimanı'nda (AHL) bu ücret 15 dolardı.
 
20 Avro'luk hizmet bedeli alınacağı haberi, iki ay önce gazetemiz yazarı Çiğdem Toker tarafından gündeme getirilmişti. Konuyu güncel kılan ise kurdaki artış.
 
Yolcu başına ücretin 15 Dolar'dan 20 Avro'ya çıkması, bugünkü kurlar üzerinden yolcu başına 40 lira artış anlamına geliyor. Bu fark, dış hat yolcu biletlerine yansıtılacak. Sosyal medyada dile getirilen "yurt dışı çıkış harcı 20 avro oldu" iddiası ise doğru değil.
 
Öte yandan, dış hat yolcuları için alınacak 20 Avro'nun yanı sıra, dış hattan gelip dış hatta giden (aktarma) yolcular için 5 Avro, iç hat giden yolcu için 3 Avro yolcu hizmet ücreti alınacak. AHL'de aktarmalarda yolcu başına ücret 5 değil 2.5 Avro idi.
 
Devlet, üçüncü havalimanı sözleşmesinde 12 yıllık ve 6.3 milyar Avro'luk garanti vermiş durumda. Eğer gelir, belirlenen tutarın altında kalırsa DHMİ şirkete ödeme yapacak.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler