Kolombiya'da başkanlık seçimi

Kolombiya, FARC'ın 2016'da silah bırakmasının ardından ilk defa sandık başına gidiyor.

Yayınlanma: 27.05.2018 - 17:47
Abone Ol google-news




2010'dan beri ülkeyi yöneten ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile imzalanan barış antlaşması sebebiyle Nobel Barış Ödülü alan Juan Manuel Santos'un (üstte) halefini seçmek için oy kullanacak olan 36 milyon 230 bin seçmen bugün sandık başına gidiyor.

2018 - 2022 arasında başkanlık görevini üstlenmek için yarışan isimler arasından (Ivan Duque, German Vargas Lleras, Gustavo Petro, Humberto de la Calle, Sergio Fajardo ve Jorge Antonio Sarmiento) yüzde 50 oy oranına ulaşan olmadığı taktirde, 17 Haziran'da düzenlenecek ikinci tura en yüksek oy alan iki kişi çıkacak.

Seçimler için devlet daireleri, sokaklar ve meydanlarda 11 bin seçim noktası belirlendi. FARC'ın yolunu izleyen Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (ELN) seçimlerden önce ateşkes ilan etmiş olmasına rağmen, 115 bin asker ve polis sandıkları korumak ve çıkabilecek olayları engellemek için görevlendirildi.

Geçtiğimiz hafta, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üye olarak kabul edildiklerini, ayrıca NATO'yla ortaklık ilişkilerinin de gelecek hafta resmileşeceğini açıklamıştı.

Muhafazakar sağın adayı Ivan Duque'nin işimdilik lk turu önde götürdüğü bildiriliyor. 1976 doğumlu Duque, 50 yıldır iç savaştaki ülkenin FARC ile barış antlaşması imzalamasına karşı tavır almıştı.

Aslen avukat ve iktisatçı olan Duque'nin babası da Kolombiya'da enerji bakanlığı görevini yürütmüş, ayrıca BM'de denetçi olarak görev almıştı. Duque'nin ilk turda oyların yaklaşık yüzde 41'ini alacağı konuşuluyor.

Anketlerde ikinci sıradaki aday ise kendini bağımsız sol olarak tanımlayan "İnsancıl Kolombiya" partisinin adayı Gustavo Petro. Başkent Bogota'nın eski belediye başkanı olan Petro, 1990'da kendini fesheden solcu M-19 örgütünün bir üyesiydi. Gençler ve işçi sınıfı tarafından desteklenen Petro, evlilik eşitliğinin ve eşcinsel çiftlerin evlet edinme hakkının de büyük bir savunucusu.

Merkez solun ve yeşillerin desteklediği matematik öğretmeni Sergio Fajardo'nun ise, oyların yüzde 16'sını alarak üçüncü sırada olacağı öngörülüyor.

<haber-yatay:635548,769732,669735>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon