Evlilik hayali ‘kur’ulamıyor

Geçen yıl 50 bin TL’ye evlenilirken bu yıl bu masraf 71 bin TL’ye çıktı.

Yayınlanma: 27.05.2018 - 21:55
Abone Ol google-news

Yükselen döviz kuru, evlilik planlarını da bozdu. Düğün törenlerinde kullanılan gelin çiçeği, şamdanlar gibi ithal ürünler, TL’de yaşanan değer kaybıyla birlikte sessiz sedasız zamlandı. Geçen yıl 70- 80 lira olan gelin masası çiçeği, bu yıl 120-130 liraya, dekorasyon için kullanılan şamdanlar da 500-600 liradan 1000 liraya yükseldi. Mayla Dekorasyon Operasyon Sorumlusu Arzu Keleş Çığrıkçı’ya göre, lüks tüketici kitlesi bile düğün yerine yurtdışındaki konsolosluklarda nikâh yapıyor. Yemek menülerinde kişi başı Avro üzerinden ücretleme yapan bazı lüks oteller müşteri kaybetmemek için TL’ye geçerken, bazıları da sabit kur üzerinden hesaplama yapmaya başladı.

Döviz kurundaki artışlar yalnızca ithal kumaş ve malzeme kullanan gelinlik firmalarını, ithal kâğıt ve aksesuvar kullanan davetiye ve nikâh şekeri firmalarını etkilemekle kalmıyor. Üst üste zamlanan benzinin de etkisiyle araç kiralama firmalarını da olumsuz etkiliyor. 21 bin TL daha pahalı Çiftlerin cebinden çıkacak maliyet geçen sene ortalama 50 bin TL civarındayken, bu yıl 71 bin TL’ye çıktı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de ortalama 300 kişilik yemekli bir düğün için yaklaşık 15-20 bin TL harcandığını anlatan Düğün.com Üst Yöneticisi (CEO) Emek Kırbıyık, organizasyon firması, fotoğrafçı, müzik (orkestra/ DJ) ve düğün pastasının da işin içine girmesiyle ortalama fiyatın 25 bin TL’ye kadar çıktığını kaydetti.

21 bin TL daha pahalı

Çiftlerin cebinden çıkacak maliyet geçen sene ortalama 50 bin TL civarındayken, bu yıl 71 bin TL’ye çıktı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de ortalama 300 kişilik yemekli bir düğün için yaklaşık 15-20 bin TL harcandığını anlatan Düğün.com Üst Yöneticisi (CEO) Emek Kırbıyık, organizasyon firması, fotoğrafçı, müzik (orkestra/ DJ) ve düğün pastasının da işin içine girmesiyle ortalama fiyatın 25 bin TL’ye kadar çıktığını kaydetti.

Tercih, ucuz olandan yana

Tarihi düğün mekânı 45 bin TL, oteller 30 bin TL, kır düğünü mekânları 24 bin TL, kulüpler, davet alanları, sosyal tesisler, tekne düğünleri ise 20 bin TL. 2017’de Düğün.com çiftlerinin yüzde 44’ünün düğün salonlarında evlenmeyi tercih ettiklerini söyleyen Kırbıyık, “Çünkü düğün salonu 10 bin TL. Düğün salonlarını yüzde 17 ile kır düğünü mekânları, yüzde 13 ile oteller, yüzde 12 ile kulüp ve davet alanları, yüzde 5 ile sosyal tesis alanları, yüzde 3 ile restoranlar takip ediyor. Düğün yapmanın yüksek maliyetli olduğu tarihi mekânların payı ise yalnızca yüzde 2” dedi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler