'Enflasyon gerçek nedeni keyfi zamlardır'

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Emirali Şimşek, yükselen enflasyonun gerçek nedeninin iktidarın akaryakıt ve girdi fiyatlarına yaptığı keyfi zamlar olduğunu kaydetti.

ANKA

Ankara- KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek yaptığı yazılı açıklamaya göre, "TÜİK'in bu gün açıkladığı enflasyon oranı uzun zamandan sonra yıllık bazda çift haneli rakamlara ulaşmış görünüyor" dedi. Krizle birlikte üretimin gerilediği, tüketimin daraldığının hesaba katılınca bu durumun bir tek açıklamasının olabileceğini belirten Şimşek, ücretlerde reel artışın yaşanmadığının da hesaba katılırsa ortaya çıkan tablonun nedenlerinin belli olacağını ifade etti.

Enflasyondaki yükselişin tetikleyicisinin hükümetin akaryakıt ve girdi fiyaklarında fırlamaya yol açan düzenleme olduğunu kaydeden Şimşek, "Üstelik enflasyonun en yoğun bir şekilde gıda fiyatlarında artması halkı hayat pahalılığına mahkum etmektir. Siyasi iktidar sermayeyi önceleyen, bütçe açıklarını emekçilerin ödeyeceği dolaylı vergilerle kapatma politikaları iflas etmiştir. Enflasyondaki, artış Merkez Bankası borçlanma faizlerini arttırarak ülkeyi bir kez daha spekülasyon ekonomisine sürükleyebilir" dedi. Toplumun geniş emekçi kesimleri açısından doğrudan hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı anlamına gelen bu enflasyon oranının kabul edilemeyeceğini belirten Şimşek, şöyle devam etti: "Çözüm yapılan keyfi zamların geri alınması, gıda maddelerinde sübvansiyon uygulaması ve ücretler seviyesinin enflasyon karşısında korunmasındadır. Gıda ve temel maddelerinden alınan KDV hemen sıfırlanmalıdır."

3 Mart 2010

2 okur değerlendirme ortalaması:
  • Son durum 10 yıldız.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
En çok puan alan haberler
Vermek istediğiniz puana karşı gelen yıldızın üzerine tıkladıktan sonra tuşuna basın.

Arkadaşıma Gönder

YORUMLAR (0)



Yorum ekle (giriş yapın) En çok yorum alan haberler

 
 
 
 
 
 
 
En Son Değişim
IMKB 100 60,865.73 0.30
IMKB 50 60,493.39 0.31
IMKB 30 77,135.73 0.25
USD 1.5085 -0.20
EURO 1.9340 -0.13
 
Hava Durumu

 




Cumhuriyet'i Ana Sayfanız Yapın | Ana Sayfa | Siyaset | Türkiye | Dünya | Ekonomi | Kültür Sanat | Spor | Yaşam | Bilim Teknik |
Sağlık | Eğitim | Çevre | Çalışma Yaşamı | Çizerler | Tarım | Kitap | Gezi |
Dosyalar | Söyleşi | Otomobil | Olaylar Görüşler | Belge Arşiv | E-Gazete (aboneler için) | İletişim | Reklam Seçenekleri
© 1998-2010 Cumhuriyet
© 2005-2010 Bu sitenin İçerik ve Haber Yönetim Sistemi altyapısı YÖRENET Teknoloji A.Ş. tarafından geliştirilmiştir.