Hollanda ile tarihin en büyük diplomatik krizi... Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya sınır dışı edildi, Türkiye'ye döndü

Türkiye - Hollanda ilişkileri tarihin en büyük diplomatik krizlerinden birini yaşıyor. Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Rotterdam'daki Başkonsolosluk binasına girmesine izin verilmedi. Bakan Fatma Betül Sayan Kaya "istenmeyen kişi" ilan edilip sınır dışı edildi. Almanya'ya intikal eden Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, sabah saatlerinde Könl-Bonn Uluslararası Havalimanı'ndan özel uçakla Türkiye'ye döndü.

Yayınlanma: 11.03.2017 - 17:56
Abone Ol google-news

<video:696760>

Türkiye ile Hollanda arasında büyük kriz: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya 'istenmeyen kişi' ilan edilip, sınır dışı edildi. Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, Almanya'ya götürüldü, Almanya'ya intikal eden Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, sabah saatlerinde Könl-Bonn Uluslararası Havalimanı'ndan özel uçakla Türkiye'ye döndü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya Köln'de, çok sayıda Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) yöneticisi ve ellerinde Türk bayrağı ile alana gelen vatandaşlar tarafından uğurlandı. 

TÜRKİYE'YE DÖNEN BAKAN KAYA'DAN HAVALİMANI'NDA AÇIKLAMA

Hollanda'nın devlet televizyonu NOS, Twitter hesabından Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'nın bir otomobil içindeki fotoğrafını yayınladı. Fotoğrafta, aracın ön koltuğunda polisin olduğu görülüyor.

<video:696869>

HOLLANDA'DA NELER OLDU?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş iznini iptal etmesine rağmen Hollanda'nın Rotterdam kentine kara yoluyla gitme kararı aldı.

Hollanda polisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın, Almanya'dan kara yoluyla Rotterdam'a gideceğinin açıklanmasının ardından Rotterdam Başkonsolosluğu Rezidansı önündeki yolu trafiğe kapattı.

Hollanda polisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'nın programını takip etmek üzere Rotterdam'a giden bakanlık konvoyundaki bir araç ile TRT ve AA ekibinin bulunduğu araçtakilere kimlik kontrolü yaptı.

Bakan Kaya'nın aracı Türkiye Hollanda Başkonsolosluğu'na 30 metre kala durduruldu. Bakan Kaya'nın konsolosluk üyeleri ile görüşmesine izin verilmedi. Bölgede çok sayıda Türk vatandaşı protesto gösterileri düzenledi.

BAKAN KAYA'NIN POLİS ŞEFİYLE DİYALOĞU

<video:696935>

 İşte Bakan Kaya ile Hollandalı polisler arasında geçen o diyaloglar...
Görüntülerde Türkçe konuşan bir polisin, polis şefi olduğunu belirttiği kişinin sözlerini tercüme ettiği görülüyor. Çeviri yapan kişi polis şefinin sözlerini şöyle aktarıyor: "Beyefendi buranın şefi. Yüksek bakanlıklardan emir geldi. Sizin direkt Hollanda'yı terk etmeniz lazım. Biz size eşlik edeceğiz, özel tim geldi sizin için. Kendi arabanızla bizi takip ederek Almanya'ya gitmeniz lazım, en kısa yoldan"

Bakan Kaya: Ben konsolosluk binamıza gireceğim. Burası benim ülkemin binası. Ve ben bir ülkenin bakanıyım. Hiçbir uluslararası teamülde böyle bir şey. Bunu kabul etmiyorum. Bunu reddediyorum. Almanya'ya da dönmüyorum.     


Reuters'ın Hollanda basınına dayandırdığı habere göre,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı istenmeyen kişi ilan edildi, alıkonuldu ve Almanya sınırına götürüldü. Bakan Kaya, Almanya'dan uçakla Türkiye'ye geri döndü.

Bölgede Olağanüstü Hal ilan edildi

Rotterdam Belediye Başkanı Olağanüstü Hal ilan etti, protestoların sona ermesini istedi.

                    Türkiye Başkonsolosluğu önünden bir kare

BAKAN KAYA'DAN AÇIKLAMA

Televizyon kanalına telefonla bağlanan Bakan Kaya, “Konsolosluğun 20 - 30 metre kadar yakınındayım.  Vatandaşlarımız ön tarafta bekliyorlar onların da yanına gitmemize izin verilmedi.

Gerçekten akıl almaz olaylar yaşanıyor Avrupa'da.  Biz buraya Türkiye'nin  öz evlatlarıyla buluşmaya geldik. Bu anti demokratik hareketlerin bizi durduracağını sanıyorlarsa yanılıyorlar. İptaller olunca biz de karayolu ile geçtik buraya ama bizim konsolosluğa geçmemize izin verilmiyor. Yolda polisler arkadaşlarımızı durdurdular. Toplantı, seyahat hakkı.. Hollanda bu değerlerini gözden geçirmeli. Buradaki Avrupalı Türkler bizim vatandaşımız” dedi.

SINIR DIŞI EDİLDİ, TWITTER'DAN AÇIKLAMA YAPTI

Polis konvoyu eşliğinde Hollanda’dan sınır dışı edilen Bakan Kaya, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Bu faşist uygulama karşısında Demokrasi adına dünyanın tavır alması gerekiyor! Bir kadın bakana yapılan bu muamele asla kabul edilemez. Demokratik ve insani değerler ayaklar altına alınarak Nijmegen sınırından Almanya’ya götürülüyorum. Tüm vatandaşlarımız adına bunu kınıyorum”

Hollanda, Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etti

Dışişleri’nden sert Hollanda açıklaması: Bir müddet görevine dönmesin

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: En sert tepkiyi Avrupa Birliği göstermeli

Hollanda'daki krize ilişkin CHP'den ilk açıklama: AKP yaşananları seçim malzemesi yapmamalı

Bakan Çelik: Hollanda’nın tavrı kararsızları ‘netleştirdi’

Hollanda Büyükelçiliği'ne ve Konsolosluğu'na giriş çıkışlar kapatıldı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler