Irak tezkeresi için Meclis olağanüstü toplanıyor

AKP hükümeti, Kuzey Irak’taki referandumdan 2 gün önce TBMM’yi olağanüstü toplayarak 30 Ekim’de dolacak Irak-Suriye tezkeresinin süresini uzatma kararı aldı.

Yayınlanma: 21.09.2017 - 18:55
Abone Ol google-news

AKP hükümeti, IKBY’deki 25 Eylül’de yapılacak referandumdan 2 gün önce TBMM’yi olağanüstü toplayarak süresi 30 Ekim’de dolacak Irak- Suriye’ye sınırötesi operasyon düzenlenebilmesine ilişkin tezkeresinin süresini uzatma kararı aldı. Tezkerenin içeriğinin değişebileceği belirtiliyor.

IKBY’deki referandum kararı nedeniyle Milli Güvenlik Kurulu toplantısını önce çeken hükümet, TBMM’yi olağanüstü toplayarak Irak-Suriye tezkeresinin süresini 1 ay öncesinden uzatmaya hazırlanıyor. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis’in yarın olağanüstü toplanacağını açıkladı.

MGK bugün toplanıyor

MGK, bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Ardından da Bakanlar Kurulu toplanacak. AKP Grubu, Meclis’in yarın olağanüstü toplanması için TBMM Başkanlığı’na başvuracak. Bakanlar Kurulu’ndan süresi 30 Ekim’de dolacak Irak ve Suriye’ye sınırötesi operasyon düzenlenebilmesine ilişkin tezkerenin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkerenin TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Geçen yıl süresi 30 Ekim 2017’ye kadar uzatılan tezkerenin gerekçesinde, hükümete sınırötesi operasyon yapma yetkisi verilmesinin gerekçesi şöyle açıklanmıştı:

“Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı, Uluslar arası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkemize bundan sonra da yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı ulusal güvenliğimizin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak.”

Tezkere değişebilir

Hükümetin, caydırıcılığı artırmak ve kararlılığını göstermek için tezkerenin içeriğini değiştirebileceği ya da yeni bir tezkere gönderebileceği kaydediliyor. Tezkerenin görüşmelerinin ardından Meclis, yeni yasama yılı çalışmalarına başlamak üzere 1 Ekim’e kadar tatile girecek. Meclis’in olağanüstü toplanmasıyla ilgili olarak MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, tezkereyi desteklediklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler