Bedia Muvahhit Ödülleri sahiplerini buldu

20 Mayıs 2015 Çarşamba, 16:29
Bedia Muvahhit Ödülleri sahiplerini buldu
Sahne Tozu Tiyatrosu tarafından Türkiye’nin ilk sinema ve tiyatro sanatçısı “Bedia Muvahhit” adına verilen ödüller sahiplerini buldu. “İsim babalığı”nı Haldun Dormen’in yaptığı ve bu yıl 6. düzenlenen “Bedia Muvahhit Tiyatro Ödülleri” düzenlenen törenle dağıtıldı. Sahne Tozu Tiyatrosu Haldun Dormen Sahnesi’nde gerçekleştirilen törene Dormen’in yanı sıra Mustafa Alabora, Göksel Kortay, Selçuk Yöntem, Zerrin Tekindor, Ayça Bingöl, Ali Altuğ, Kerem Atabeyoğlu, Hüseyin Köroğlu, Şenay Saçbüker Köroğlu, Prof. Dr. Oya Başak ile çok sayıda davetli katıldı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın “sanata destek veren yerel yönetici ödülü” aldığı törende konuşan tiyatronun kurucusu Çağlar İşgören, “Bedia Muvahhit Ödülleri’ni, İzmir'de çalışmalarını sürdüren tiyatrolara destek vermek amacıyla düzenliyoruz. Başta Haldun Dormen’e olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürler” dedi. Ödül töreninin ardından Ayça Varlıer ve Onur Turhan sahne performansı geceye renk kattı.
Bedia Muvahhit Ödülleri sahiplerini buldu
ÖDÜLLER Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Kurban adlı oyun ile İzmir Devlet Tiyatrosu'ndan Aylin Kumbaracıoğlu Yılın En Başarılı Komedi Erkek Oyuncusu: Kibarlık Budalası adlı oyun ile İzmir Devlet Tiyatrosu'ndan Sadık Yağcı Yılın En Başarılı Komedi Kadın Oyuncusu: Bildiğiniz Şeyler adlı oyun ile Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu'ndan Yasemin Şimşek Tüzün Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Karakutu adlı oyun ile Han Tiyatrosu'ndan Rüçhan Gürel Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Kurban adlı oyun ile İzmir Devlet Tiyatrosu'ndan Güldeniz Türküstün Yılın En Başarılı Yönetmeni: Kurban adlı oyun ile İzmir Devlet Tiyatrosu'ndan Tayfun Erarslan
Bedia Muvahhit Ödülleri sahiplerini buldu
Yılın En Başarılı Prodüksiyonu: Oyunun Oyunu ile Karşıyaka Belediye Tiyatrosu. Yılın En Başarılı Giysi Tasarımında: Kibarlık Budalası adlı oyun ile Karşıyaka Belediye Tiyatrosu'ndan Günnur Orhon, Yılın En Başarılı Işık Tasarımında: Boş Şehir adlı oyun ile Tiyatro 4'ten Oben Fıstıkoğlu ve Uğur Engin Deniz Yılın En Başarılı Sahne Tasarımında: Oyunun Oyunu ile Karşıyaka Belediye Tiyatrosu'ndan Günnur Orhon Sanata Destek Veren Yerel Yönetici Ödülü: Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş En Başarılı Anadolu Tiyatrosu: Eskişehir Şehir Tiyatrosu Oyun yazarı ödülünü de Bahadır Yüksekşan "Aşka Dair Mutsuz Perşembe Hikayeleri" adlı oyunuyla kazandı.
Bedia Muvahhit Ödülleri sahiplerini buldu
KİMDİR? 16 Ocak 1897 İstanbul doğumlu Bedia Muvahhit, Türkiye'nin ilk Müslüman kadın oyuncusudur. Kadıköy Terakki Mektebi ve Notre Dame de Sion Lisesi'nde okumuş ve küçük yaşta Fransızca ve Rumca öğrenmiştir. Öğrenimini sürdürürken o yıllarda kurulan Telefon Şirketi'nde çalışan ilk kadınlardan biri oldu. 1921'de Erenköy Kız Lisesi'nde Fransızca öğretmenliğine başladı. Sanat yaşamı 1908'de başlamış sayılır. Ancak 1914'te yeni kurulan Darülbedayi'ye girdi. 1918 yılında sanatçı Ahmet Refet Muvahhit ile evlendi. İlk filmi, 1923 yılında Muhsin Ertuğrul'un teklifiyle başladığı Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanından sinemaya uyarlanan filmdir. Bu filmde canlandırdığı Ayşe karakteri ile Türk sinemasının Neyyire Neyir'le birlikte ilk kadın oyuncularından biri oldu.
Bedia Muvahhit Ödülleri sahiplerini buldu
1923'te, Ceza Kanunu adlı oyunla sahneye çıkmasıyla tiyatro yaşamı da başlamış oldu. Sanat yaşamı boyunca 200'ün üzerinde oyunda ve sayısız sinema filminde rol aldı. 1927 yılında eşinin ölümünün ardından piyanist Ferdi von Statzer ile ikinci evliliğini yaptı. 1951 yılında eşinden ayrılan Bedia Muvahhit, 1975 yılında Şehir Tiyatroları'ndan emekli oldu. 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 1993 yılı aralık ayında sağlık durumu kötüleşen Muvahhit, 20 Ocak 1994 tarihinde 97 yaşında yaşamını yitirdi ve Aşiyan Mezarlığı'na defnedildi.

En Çok Okunan Haberler