Dünya'dan Türkiye'deki darbe girişimine tepkiler

16 Temmuz 2016 Cumartesi, 11:42
Dünya'dan Türkiye'deki darbe girişimine tepkiler
İngiliz The Guardian’ın haberine göre, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yapılan askeri darbe girişimine ilişkin yayınladıkları açıklamada “Türkiye Avrupa Birliği’nin (AB) önemli bir ortağıdır. AB, ülkenin demokratik olarak seçilmiş hükümetini, kurumlarını ve hukukun üstünlüğünü tamamıyla destekliyor” ifadelerini kullandı.
Dünya'dan Türkiye'deki darbe girişimine tepkiler
Almanya: “İnsan hayatını korumak için her şey yapılmalıdır” Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert ise bu sabah yaptığı açıklamada “Türkiye’deki demokratik düzene saygı duyulmalıdır. İnsan hayatını korumak için her şey yapılmalıdır” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, askeri müdahalenin kabul edilemez olduğuna dikkat çekerken ABD’nin Demokrat Parti Başkan Adayı Hillary Clinton, “Hepimizin sakinlik, kanunlara, kurumlara ve temel insan hak ve özgürlüklerine saygı ve demokratik olarak seçilmiş sivil hükümete destek konusunda ısrar etmemiz gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Dünya'dan Türkiye'deki darbe girişimine tepkiler
İngiltere: “Elçiliğimiz durumu yakından izliyor” İngiltere’nin yeni Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: “Türkiye’de yaşanan olaylar konusunda çok endişeliyim. Elçiliğimiz durumu yakından izliyor. Birleşik Krallık vatandaşlarının tavsiye için İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın (FCO) internet sitesini takip etmesi gerekiyor.”
Dünya'dan Türkiye'deki darbe girişimine tepkiler
Rusya: “Türkiye’nin istikrar ve düzen yoluna döndüğünü görmek istiyoruz” İngiliz The Independent gazetesi ise komşu ülke Yunanistan’da Türkiye’deki son gelişmeleri yakından izlemek ve değerlendirmek için acil toplantılar yapıldığı bilgisine yer verirken Moskova’nın yaşanan olayları büyük bir kaygıyla izlediğini ve yetkililere ülkedeki Rusya vatandaşlarına yardım etmek üzere emir verildiğini bildirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i durumla ilgili sürekli bilgilendirdiği belirtilen Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ‘ne olduğunu tam anlamıyla kavramak için olayların fazla hızlı ilerlediğini ve Türkiye’nin istikrar ve düzen yoluna döndüğünü görmek istediklerini’ söyledi.
Dünya'dan Türkiye'deki darbe girişimine tepkiler
ABD: “Türkiye’deki durumu yakından takip ediyoruz” ABD’nin Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı’nın bulunduğu Pentagon’dan bir yetkili ise şu açıklamayı yaptı: “Türkiye’deki durumu yakından takip ediyor, servis elemanlarımızın, sivillerin, ailelerinin ve tesislerimizin güvenliği ve emniyeti için gerekli adımları atıyoruz. Şu an itibariyle, İncirlik Hava Üssü’ne herhangi bir etki yok, İncirlik’ten IŞİD’e karşı yapılan hava operasyonları devam ediyor.” ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki ABD vatandaşlarını sokaklardan uzak durma ve dikkatli olma konusunda uyardı.

En Çok Okunan Haberler