EURO 2016 takımlarının analizi!

10 Haziran 2016 Cuma, 14:59
EURO 2016 takımlarının analizi!
Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016) öncesi, Cumhuriyet finalistlere mercek tuttu. İşte son dakika bilgileri:
EURO 2016 takımlarının analizi!
***A Grubu*** Fransa: Ev sahibi avantajını da arkasına alan takım, turnuvanın favorilerinden. 1980'lerin ortasından 2000'lere kadar dünyaca ünlü yıldızları T.Henry ve Z.Zidane ile başarıdan başarıya koşup 2 Avrupa Kupası (1984, 2000) ve 1 Dünya Kupası (1998) kaldıran horozlar 2006 Dünya Kupası Finali'ni İtalya'ya kaybettikten sonra düşüşe geçti. 1960 senesinde 8 takım ile başlayan Avrupa Şampiyonası tarihinin en eski takımlarından olan Fransızlar, bu yıl 9. kez bu turnuvada boy gösterecekler. Turnuva tarihinin en golcu futbolcusu (5 maç 9 gol) ünvanına sahip M.Platini'nin ülkesi Fransa, bu sene de forvet hattında Arsenal'in tecrübeli santrforu Giroud'ya güvenecek. Juventus'u tekrar Serie A'ya çıkaran teknik direktör olarak bilinen, Marsilya ile Ligue 1 de şampiyonluk ilan eden eski Fransa Milli Takım kaptanı Didier Deschamps yönetimindeki Pogba ve Griezzman'lı Fransa'nın değeri ise 487 Milyon Avro.
EURO 2016 takımlarının analizi!
Romanya: G.Hagi ve G.Popescunun ülkesi Romanya'nın kupa tarihindeki en önemli başarısı 2000 yılında İtalya ile oynadığı çeyrek final. Çoğunluğu Romanya liginde forma giyen futbolculardan oluşan takıma çağırılanların arasında Gençlerbirliği'nden tanıdığımız Bogdan Stancu da var. En pahalı oyuncusunun değeri 5.5 Milyon Avro olan takımın piyasa değeri ise 54.70 Milyon Avro.
EURO 2016 takımlarının analizi!
Arnavutluk: Sırbistan ile yaşadıkları olaylı maç sonrası topladıkları 14 puanla grubu ikinci bitiren Arnavutluk, turnuvanın 5 yeni takımından biri. 1992 senesinin şampiyonu Danimarka'yı eleyerek gruptan çıkan Kırmızı-Siyahlar daha önce hiçbir ulusal turnuvaya katılmadı. Bir zamanlar Galatasaray'da forma giyen Lorik Cana'nın kaptanlığını üstlendiği takımın kalecisi turnuvanın en yaşlı isimlerinden Orges Shei(38), piyasa değeri ise 2.01 Milyon Avro
EURO 2016 takımlarının analizi!
İsviçre: Samsunspor'un eski teknik direktörü V.Petkovic'in takımı bu sene 4. kez Avrupa Şampiyonası'na katılacak. Euro2008'de Türkiye'ye 2-1 yenilerek Avusturya ile birlikte ev sahipliği yaptığı turnuvaya erken veda etmek zorunda kalan İsviçre'de Süper Lig takımlarından Kasımpaşa'da forma giyen Eren Derdiyok ve hala Galatasaray'ın oyuncusu olup Genoa'ya kiralanan B.Dzemali forma giyecek. Natilerin en değerli oyuncu ünvanına ise 35 milyon avro ile B.Mönchengladbach'da oynayan Granit Xhaka sahip.
EURO 2016 takımlarının analizi!
***B Grubu*** İngiltere: Dünyanın en eski milli takımı ünvanına sahip İngilizler, Uluslararası turnuvalarda başarıya en aç takım. Futbolun beşiği olarak adlandırılan İngiltere Milli Takımı'nın Avrupa Şampiyonası'nda henüz hiç şampiyonluğu bulunmuyor. En son ev sahipliği yaptığı 1996 senesinde yarı final oynayan takım, o tarihten beri iki kez çeyrek final'e kadar yükselmesine rağmen (2004,2012) hep eli boş döndü. Bu sene 9. kez şansını deneyecek olan Ray Hodgson yönetimindeki ekip, kadrosunda diğer yılların aksine genç isimlere yer verdi. Tamamı Premier Lig ekiplerinde forma giyen oyunculardan oluşan kadroda 45 Milyon Avro bonservis bedeli ile dikkat çeken Rahem Sterling'in yanında bu sene Leicester ile yıldızı parlayan Jamie Vardy ve genç yetenek Marcus Rashford da dikkat çekecek isimlerden.
EURO 2016 takımlarının analizi!
Rusya: Sovyetler Birliği olarak oynanan ilk Avrupa Şampiyonası finalinde 2-1'lik skorla Yugoslavya'yı yenip turnuvanın ilk şampiyonu ünvanına sahip olan Ruslar, 1988 senesine kadar 3 kez final oynadı. O tarihten itibaren duraklama dönemine giren ekip, ancak İngiltere'yi eleyip katılma hakkı kazandıkları Euro2008'de tekrar yükseliş dönemine geçebildi. Bu sene 11.kez katılacakları turnuvanın yaş ortalaması en yüksek takımlarından biri olan Ruslar, turnuvada dikkat çekecek isimlerden biri olan genç yıldız Aleksandr Kokorin ile gol yolları arayacak.
EURO 2016 takımlarının analizi!
Slovakya: Elemelerde elde ettiği 7 galibiyet sayesinde gruptan İspanya ile elele çıkan Slovakya da turnuvada yeni. Tecrübesiz ekipte en dikkat çeken isim olan 35 Milyon Avro bonservis bedeli ile Marek Hamsik. Süper Lig'den tanıdığımız Stanislav Sestak ve Miroslav Stoch da bu tarihe geçecek kadroda bulunan isimlerden.
EURO 2016 takımlarının analizi!
Galler: İlk kez Avrupa Şampiyonası'na katılacak takım, en önemli silahları Gareth Bale ve Aaron Ramsey ile turnuvanın tecrübeli takımları olan İngiltere ve Rusya arasından sıyrılıp güzel bir başlangıç yapmayı deneyecek.
EURO 2016 takımlarının analizi!
***C Grubu*** Almanya: Bu seneki 12. katılımıyla turnuvanın en tecrübeli takımlarından biri olan Almanya aynı zamanda 3 kez şampiyonluk kupasını kaldırdı. Son yıllardaki önlenemez yükselişi ve 2014 Dünya Kupası'nı müzesinde bulundurması sebebi ile turnuvanın favorilerinden. 1972'den beri tüm Avrupa Şampiyona'larına katılan ve kupa tarihi başarılarla dolu olan panzerler, 1992 senesinde Yugoslavya'nın diskalifiye olması nedeniyle deyim yerinde ise tatilden gelip yarışa katılan Danimarka'ya, finalde şampiyonluk kaybetmenin üzüntüsünü çabuk atlattılar ve 1996 senesinde Çek Cumhuriyeti ile oynadıkları maçta 95. dakikada attıkları altın gol ile önceki sefer kaçırdıkları kupayı evlerine götürdüler. 2008 Avrupa Şampiyonası'nda İspanya ile oynadıkları finalde ise İspanya'nın attığı tek golle turnuvayı 2. bitirmişlerdi. Türk asıllı oyuncular Mesut Özil ve Emre Can'ın da çağırıldığı takımın forvet hattı ise Süper Lig'in gol kralı Mario Gomez ve Podolski'ye emanet.
EURO 2016 takımlarının analizi!
Ukrayna: Ev sahibi olması sebebi ile direkt katılım hakkı elde ettiği Euro2012'de, ilk Avrupa Şampiyonası olmasına rağmen güzel bir performans sergilemiş ancak İtalya,İngiltere ve İsveç'in olduğu gruptan çıkamamış, bu nedenle ev sahipliği yaptığı turnuvaya erken veda etmiştir. Kalesi Beşiktaş'ta çok fazla forma şansı bulamayan Denys Boyko'ya emanet olan 23 kişilik takımın bonservis bedeli en yüksek ismi ise 25 Milyon Avro ile Sevilla'da top koşturan Evgen Konoplyanka.
EURO 2016 takımlarının analizi!
Polonya: İlk defa 2008 senesinde turnuvaya katılma hakkı kazanan Polonya, geriden gelerek gruptan 1.çıkmasının yanında, Portekiz ve Belçika gibi takımları yenmesi ile de adından o dönem sıkça söz ettirmişti. Ukrayna ile birlikte ev sahipliği yaptığı Euro2012'de ise Rusya, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti'nin arasından sıyrılamayıp diğer ev sahibi Ukrayna gibi turnuvaya erken veda eden takımlardan olmuştu. Polonya'nın bu seneki en büyük umudu ise 72 milli maçta 32 gol atan B.Münih'in yıldızı 75 Milyon Avro değerindeki Robert Lewandowski.
EURO 2016 takımlarının analizi!
Kuzey İrlanda: Daha önce 3 kez dünya kupasına katılmış olan Kuzey İrlanda, tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'na katılıyor. Kadroya çağırılan isimler arasında en tecrübeli ve pahalı isim 6 Milyon Avro ile Southampton'da forma giyen Steven Davis.
EURO 2016 takımlarının analizi!
***D Grubu*** İspanya: 1964 yılındaki turnuvadan itibaren uzun süre sessizliğe bürünen takım, 2008'e kadar elle tutulur hiçbir başarı elde edememişti. 2008 finalinde Almanya'yı, 2012'de ise İtalya'yı mağlup ederek kazandığı iki kupa ile turnuvanın en çok kupa kaldıran takımı olma ünvanını Almanya ile paylaşan boğaların en değerli ismi ise 60 Milyon Avro bonservis bedeli ile Barcelona'da forma giyen Sergio Busquets. Türkler'in yakından tanıdığı Del Bosque yönetimindeki takımda forma giyme şansı bulduğu takdirde genç santrafor Alvaro Morata ve Hector Bellerin ise şimdiden turnuvanın yıldızları arasında gösterilen isimlerden.
EURO 2016 takımlarının analizi!
Çek Cumhuriyeti: 1976 senesinde kupayı eve götüren Çek'ler, Türkiye'nin ilk kez katılma şansını elde ettiği Euro'96 finalinde attıkları altın golle 2. olmuşlardı. 2004'teki şampiyonada ise kader ağlarını ördü ve bir önceki turnuvada finale çıkmalarını sağlayan altın golü, yarı finalde daha sonra şampiyon olacak olan Yunanistana karşı oynarken kendi kalelerinde gördüler ve turnuvayı 3.lükle bitirdiler. Tarihteki ilk maçını Türklere karşı oynayan ve sahadan 4-1lik galibiyetle ayrılan Çek'ler ile yolumuz 2008 senesinde kesişti. Kazananın gruptan çıkıp çeyrek final göreceği karşılaşmada Çek Cumhuriyeti, 62.dakikada durumu 2-0 a getirmesine rağmen Nihat Kahveci'nin hafızalara kazınan golü ile turnuvaya veda etti. 2012'de ise Rusya, Polonya ve Yunanistan'ın olduğu grupta eksi gol averajına rağmen 1. oldu ve turnuva tarihinde bir ilke imza attı. Çeyrek finalde Portekiz ile karşılaşan takımın fişini çeken isim ise tek gol ile C.Ronaldo oldu. Euro2016 elemelerinde 2 kere daha karşılaştığımız Çek Cumhuriyeti'ne kendi evimizde 1-2 mağlup olduktan sonra rövanş mücadelesinde 3 puanı Selçuk İnan ve Hakan Çalhanoğlu'nun attığı gollerle kazandık.
EURO 2016 takımlarının analizi!
Hırvatistan: Çek Cumhuriyeti gibi yolumuzun sürekli kesiştiği diğer takım olan Hırvatistan ise Türk Milli takımının Avrupa Şampiyonası tarihinde karşılaştığı ilk rakip (11 Haziran 1996). Alpay Özalan'ın Fair Play ödülü aldığı maç, 1-0 lık Hırvatistan galibiyeti ile sonuçlanmıştı. İlk kez katılma hakkı elde ettikleri 1996 çeyrek finalinde kupa şampiyonu Almanya'ya elenmiş olan Hırvatlar, 2008'de turnuvaya katılması kesin gözüyle bakılan İngiltere'yi yenip, şampiyonaya Rusların katılmasına neden oldular. Çeyrek finale kadar Almanya, Avusturya ve Polonya gibi güçlü rakiplerle oynayıp kayıpsız ilerlediler. Çeyrek final mücadelesinde Türkiye ile karşılaşan Slaven Bilic yönetimindeki damalılarla oynadığımız maç normal sürede golsüz beraberlikle sonuçlanınca maç uzatmalara gitti. Uzatmalarda Klasnic ve Semih Şentürk'ün karşılıklı gollerinden de sonuç çıkmayınca penaltılara giden maçta bu seneki kadroda da bulunan Modric ve Pedric'in kaçırdığı penaltılar sayesinde gülen taraf Türkler oldu ve Hırvatlar kupaya veda etti. Birbirinden değerli genç oyuncuların bulunduğu kadrosunda bu turnuvada yıldızı parlaması beklenen isim ise Marko Pjaca(21).
EURO 2016 takımlarının analizi!
***E Grubu*** Belçika: Hollanda ile birlikte ev sahipliği yaptığı Euro2000'de grup maçlarında Türkiye'ye 2-0 mağlup olup grup aşamasında veda ettiği turnuvaya bu seneye kadar katılamadı. İlk kez ev sahipliği yaptığı 1972'de yarı finallerde Batı Almanya'ya elenip veda eden takım, 1980'de ise finale kadar yükseldi. Finalde yine Batı Almanya'ya aynı skorla (2-1) yenilen takım kupa tarihindeki en büyük başarısını bu sene elde etti. Turnuvaya 5. kez katılan Belçika'nın kadrosunda Fellaini ve Eden Hazard gibi yıldız isimlerin yanında Batshuai ve Origi gibi genç yetenekler de yer alıyor.
EURO 2016 takımlarının analizi!
İtalya: Dünya Kupası'nı 4 kez müzesine götürmesine rağmen Avrupa Şampiyonası'nda şansı bir türlü yaver gitmeyen ve çoğu zaman gruplardan çıkıp final oynamasına rağmen Dünya Kupa'sını kazanma istikrarını Avrupa Şampiyona'sında sergilemeyen İtalya, bu turnuvadaki ilk ve tek şampiyonluğunu ev sahipliğini üstlendiği 1968 senesinde Yugoslavya'ya karşı kazanmıştır. 9. kez turnuvaya katılma hakkı elde eden takım, Euro'2000 finalinde Fransa'nın attığı Avrupa Kupası tarihinin son altın golü ile kupaya seneler sonra bu kadar yakınken veda etmiş, Euro'2012 de ise yine şansı yaver gitmemiş ve bir önceki senenin de şampiyonu olan İspanya'ya 4-0 gibi bir skorla kupayı kaptırmıştı. Turnuvanın yaş ortalaması en yüksek takımı olarak dikkat çeken gök mavililerde kaleci Buffon (38) ve Thiago Motta (33) gibi tecrübeli isimlerin yanında Juventus'un genç santraforu Simeona Zaza (24) da dikkat çeken isimler arasında.
EURO 2016 takımlarının analizi!
İrlanda: İlk defa 1988'deki şampiyonada boy gösteren ve turnuvayı 5.likle kapatan İrlanda, uzun bir aradan sonra playy-offlar sayesinde katılma hakkı elde ettiği Euro2012'de, gruplarda aldığı 3 yenilgi ile karşımıza çıktı. Tamamı İngiliz liglerinde forma giyen oyunculardan oluşan İrlanda Milli Takımı'nın en pahalı oyuncusu ise 17 Milyon Avro değerindeki Seamus Coleman.
EURO 2016 takımlarının analizi!
İsveç: 1992 yılında düzenlenen şampiyonaya ilk defa ev sahipliğini üstlendiği için katılan İsveç, yarı finalde Almanya'ya yenilip finali görememişti. Turnuvaya 6.kez katılacak olan takım kadrosunda Türk asıllı Erkan Zengin ve Jimmy Durmaz'ın da aralarında bulunduğu 23 kişiden en dikkat çeken ve takımı sırtlaması beklenen isim ise 15 Milyon Avro değerindeki Zlatan İbrahimoviç.
EURO 2016 takımlarının analizi!
***F Grubu*** Portekiz: Turnuva tarihindeki en büyük başarısı ev sahipliğini üstlendiği Euro'2004'de Yunanistan ile final oynamasıydı. Final yolunda İngiltere ve Hollanda'yı geçen Portekiz, Fransa ve Çek Cumhuriyeti'ni tek golle eleyen turnuvanın sürpriz ismi Yunanistan'a, tek golle kupayı kaptırmıştı. Daha önce 6 kez katıldığı turnuvada her seferinde en az çeyrek final oynamasına rağmen henüz kupayı müzesine götüremeyen Portekiz de bu sene dünyanın en pahalı oyuncusu C.Ronaldo(110 milyon avro)'yu kadrosunda bulunduran takım olarak bu talihsizliğine son vermeyi deneyecek. Süper Lig'de forma giyen Nani ve Quaresma da Portekiz'in diğer silahları.
EURO 2016 takımlarının analizi!
İzlanda: Turnuvanın çiçeği burnunda takımlarından sonuncusu İzlanda, elemelerde gösterdiği üstün performans ile turnuvaya katılmak istediğini gösterdi ve izleyenlerden tam puan almayı başardı. Çoğunluğu kendi ülkesinde top koşturan oyunculardan oluşan milli takımda en dikkat çeken, parlamaya müsait isim ise bonservis bedeli 800 Bin Avro olan genç santrafor Jon Dadi Bödvarsson (24).
EURO 2016 takımlarının analizi!
Avusturya: Euro 2008'de İsveç ile yaptıkları ev sahipliği sayesinde ilk defa şampiyonaya katılan Avusturya, grubu Hırvatistan ve Almanya'nın arkasında 3.lükle bitirince, turnuvaya ilk veda eden ev sahibi olmuştu. B.Münih'in sol beki David Alaba'nın da çağırıldığı milli takımın yedek kalecisi ise Türk asıllı Ramazan Özcan.
EURO 2016 takımlarının analizi!
Macaristan: 1964 Avrupa Şampiyonası'nda ilk kez boy gösteren Macaristan, yarı finalde İspanya'ya elenip turnuvayı üçüncülükle bitirmiş, 1972 yılında tekrar katılım hakkı elde ettiğinde ise Sovyetler Birliği'ne elenip 4. olmuştur. 44 sene aradan sonra tekrar Avrupa Şampiyonası'na katılacak olan Macaristan, turnuvanın en düşük bütçeli takımı ünvanına sahip. Alman teknik adam Bernd Storck'un yönetimindeki Macarların kaptanı ve en pahalı oyuncusu ise 6.25 Milyon Avro bonservis bedeli ile Bursaspor'da forma giyen Balazs Dzsudzsak(29).

En Çok Okunan Haberler