İnternetten nasıl yok olursunuz?

21 Temmuz 2017 Cuma, 23:34
İnternetten nasıl yok olursunuz?
80 milyonluk Türkiye’de 42 milyon sosyal medya kullanıcısı var. Sosyal medyada günde geçirilen ortalama süre ise 2 saat 32 dakika ile TV’yi (2 saat 18 dakika) aşmış durumda. Her gün binlerce yeni sosyal medya hesabı açılırken, Cem Yılmaz ve Çalışma Bakanı gibi bilinen isimlerin de dahil olduğu yüzlercesi de silmeye çalışıyor. Kimi tamamen siliyor, kimiyse sildiğini sanıyor. Ama dijital iziniz bir yerlerde kalmaya devam ediyor. Peki, internetten kendinizi nasıl silebilirsiniz?
İnternetten nasıl yok olursunuz?
Sosyal medya hesabı nasıl kapatılır? Facebook, Twitter, Instagram ve Linkedin gibi popüler sosyal medya platformlarında, hesabınızı kapatabileceğiniz araçlar mevcut. Bunun için sosyal medya hesabınızın uygulama ayarları bölümüne girip, “Kalıcı olarak sil” veya “Hesabımı devre dışı bırak” seçeneklerini kullanabilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra, sosyal ağlara veda etmeniz mümkün. Ancak daha önceden yaptığınız paylaşımlar arşivlendiyse veya ekran görüntüleri alındıysa, yapabileceğiniz pek bir şey yok.
İnternetten nasıl yok olursunuz?
Arama sonuçları nasıl kaldırılır? Her gün milyarlarca insanın internete açılış kapısı olan Google’ın arama sonuçlarını kaldırmanın yolu da yine Google’dan geçiyor. Google servislerindeki içeriklerde doğrudan Google’a, diğer web sitelerinde ilgili siteye başvurmak gerek.. Kaldırılmış içeriğin arama sonuçlarından silinmesini için “Google URL Kaldırma” aracı kullanılabilir.
İnternetten nasıl yok olursunuz?
‘Bize ulaşın’... Yanlış anlaşılmasın, bize değil; ilgili siteyle irtibata geçin. Çünkü Google içeriği arama sonucundan silse bile web sayfası varlığını sürdürüyor. Bu nedenle en iyi seçenek sayfayı tamamen kaldırabilme olanağı olan ilgili web sitesiyle bağlantı kurmak. Sonuç alamazsanız hukuki yollarınız açık. İçeriğin daha az görünür kılınması ise online itibar yönetimi platformlarından Brandyourself ile sağlanabilir.
İnternetten nasıl yok olursunuz?
E-posta ile üyelikler nasıl silinir? İnternette çoğu hesabı aslında e-posta bilgilerimizle açıyoruz. Bunun için en yaygın kullanılan araç da Google ve Gmail hesabı. Hatta Google hesabı ile açılıp, kullanılan çoğu uygulama ve platformu unutuyoruz. Bu hesapları bulup, silebileceğiniz bir araçlar ise “Deseat.me” ve “Just Delete Me”.
İnternetten nasıl yok olursunuz?
Silinen içeriklere nasıl ulaşılır? Emrah Serbes’in deyişiyle, “Her temas iz bırakır”. İnternette de durum aynen böyle… Google’ın Cache (önbellek) özelliğini kullanarak web sitelerinin silinmeden önceki hallerini görebilmek mümkün. Kaybolan ya da silinen web sayfalarını bulabilmek için bir diğer yöntem ise Wayback Machine. Bu site üzerinden herhangi bir internet sitesinin geçmiş tarihli sayfalarına ulaşılabiliniyor. Necdet ÇALIŞKAN / Cumhuriyet

En Çok Okunan Haberler