Kıbrıs'ta yılın ilk buluşması

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri sürdürmek üzere yarın sabahı yeniden biraraya gelecek. İki lider arasındaki 14'üncü buluşmada henüz görüşülmeyen bazı anayasal konular ele alınacak.

Yayınlanma: 04.01.2009 - 09:48
Abone Ol google-news

Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla geçen eylül ayından beri sürdürülen doğrudan müzakereler çerçevesinde yılın ilk buluşması yarın gerçekleşecek. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Lefkoşa ara bölgede BM gözetiminde yarın sabah saat 10.00'da yeniden biraraya gelecek.

İki lider arasındaki son buluşma, 22 Aralık'ta yapılmıştı. Dış İlişkiler konusunun ele alındığı görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexsandre Downer, liderlerin, 5 Ocak'ta saat yeniden toplanacağını bildirmişti.

Kıbrıs'ta, Rumların 24 Nisan 2004`te Annan Planı'nı referandumda reddetmesinin ardından uzun bir süre yapılamayan Kıbrıs müzakereleri, 11 Eylül 2008'de yeniden başlamış ve 2008 yılın sonuna kadar liderler 13 defa biraraya gelmişti.

Yarınki yapılacak görüşmede dış ilişkiler konusunun görüşülmeye devam edileceği, bu arada, henüz görüşülmeyen bazı anayasal konuların da ele alınacağı kaydediliyor.

Şimdiye kadar yapılan 13 turda sağlanan ilerlemede her iki tarafta yetersiz bulunarak eleştirilere yol açtı. KKTC ve Türkiye, görüşmelerin çok yavaş ilerlemesinden de şikayet ediyor ve müzakerelere hız verilmesi gereğini vurguluyor. Buna karşın taraflar, çözüm bulunması için çaba göstermeye kararlı olduklarını ifade ediyorlar.

Bu arada, yarınki görüşmelerde Downer'in yanısıra, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun'un da hazır bulunacağı belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon