'Gizlilik kuralına herkes uymalı'

AB Adalet Bakanları gayri resmi toplantısına katılmak üzere Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'ta bulunan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, gizli bir soruşturmanın basın organlarında yer almasının sorun yarattığını ve bunun suç olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 16.01.2009 - 22:21
Abone Ol google-news

Genelkurmay başkanlığının bugün yaptığı açıklamaya ilişkin soruları yanıtlayan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Bu açıklamayı sadece Genelkurmay yapmıyor. Daha önce Cumhurbaşkanımız da benzer bir açıklama yapmıştı. Biz de defalarca bu doğrultuda açıklamalar yaptık" diyerek, "gizli olan bir soruşturmanın basın yayın organlarında yer almasının sorun olduğunu ve suç teşkil ettiğini" kaydetti. Bakan Şahin, "Gizlilik kuralına herkes uymalıdır. Burada bir rahatsızlık var. Burada herkes dikkatli olmalı. Soruşturmaya ilişkin bilgilerin yayımlanması ayrıca suç da teşkil ediyor" ifadesini kullandı.

Cumhuriyet savcılarının bir süre önce 500'ü aşkın soruşturma başlattıklarını anlatan Bakan Şahin, "Ben burada şu kurum veya bu kurum sızdırıyor demek istemiyorum. Ancak, gizlilik kuralına herkes uymalıdır" diye konuştu.

'Son altı yılda faili meçhul cinayetler aydınlandı'

Türkiye'de polis ve jandarmadan oluşan güvenlik güçlerinin çok başarılı çalışmalar yaptıklarını anlatan Adalet Bakanı Şahin, "güvenlik güçlerinin son altı yıl içindeki siyasi amaçlı tüm cinayetleri aydınlattıklarını ve sanıklarını bularak adalete teslim ettiklerini" belirtti. Bakan Şahin, sadece Prof. Necip Hablemitoğlu suikastının bugüne kadar aydınlatılamadığını belirterek, "Son altı yıl içinde sadece Hablemitoğlu'na yapılan suikast henüz aydınlatılamadı" dedi.
 

'Yargı ve polis gazete haberiyle hareket etmez'

Yargı ve güvenlik birimlerinin, bazı yayın organlarının gösterdikleri hedeflere yönelik operasyon düzenledikleri yolundaki eleştirileri de yanıtlayan Bakan Şahin, "Bir gazete haberiyle yargı ve polisin hareket etmediğini" belirterek, "Delillerin toplanıp tamamlanmasından sonra gözaltına alınma görevinin cumhuriyet savcısına verildiğini" söyledi. Bakan Şahin, şüphelilerin gözaltına alınması ve evlerinde arama yapılmasına ilişkin uygulama konusunda da bilgi verirken, "Şüpheli birinin evinde arama yapılması halinde Cumhuriyet savcısı, hakimden izin alır öyle yapar" diye konuştu.

Bakan Şahin, "Mahkeme kararı alınmadan şüpheli birinin evi aranamaz ve gözaltına alınamaz" dedi. Mahkeme kararıyla telefonların dinlenmesinin mümkün olduğunu da ifade eden Şahin, son yıllarda siyasi amaçlı dört suikastın bu yöntemle saptandığını ve önlendiğini bildirdi.

Çek Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde yapılan AB Adalet Bakanları gayriresmi toplantısına katılan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'ye döndü. THY'nin tarifeli uçağıyla Prag'dan Atatürk Havalimanı'na gelen Bakan Şahin, İstanbul'dan Ankara'ya gitti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler