"Türkiye'de Yahudi karşıtlığı büyüyor"

İsrail ordu radyosundaki bir programda, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği operasyonlar nedeniyle Türkiye kamuoyunda oluşan tepkilerin Yahudi karşıtlığına gittiği öne sürüldü. Programda konuşan İsrail Sosyal Güvenlik Bakanı İsaac Herzog son haftalarda Türk hükümetinin, konuya hassasiyetle yaklaştığını ve Türkiye'deki Musevi Cemaati ile sürekli irtibat içinde olduklarını söyledi.

Yayınlanma: 29.01.2009 - 09:33
Abone Ol google-news

İsrail ordu radyosunun bu sabahki programında, Yahudi karşıtlığının büyüdüğü endişeleri tartışıldı. Program sunucusu, Yahudi karşıtlığını işleyen tepkilerin Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde kendini gösterdiğini belirtti; Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda, Filistinli çocuklar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması, yine ilk ve orta öğretim kurumlarında "Filistin'de insanlık dramı" adlı resim ve kompozisyon yarışmaları düzenlenmesi yolundaki genelgelerine atıfta bulunarak, bu tür uygulamaların bu karşıtlığı daha da derinleştirdiğini dile getirdi.

Programda ayrıca, İsrailli turistlerin en fazla gittiği yerlerde bile, bazı otel ve dükkanlarda, Yahudilerin giremeyeceğine ilişkin yazılar örnek gösterildi.

Programda konuşan İsrail Sosyal Güvenlik Bakanı İsaac Herzog da Türkiye'deki Musevi cemaatinin son gelişmelerden tedirdin olduğunu dile getirdi.

Konu ile ilgili olarak Türk Musevi cemaati liderleriyle sürekli temas içinde olduklarını söyleyen Bakan Herzog, İsrail Başbakanlığı'nda düzenlenen özel bir toplantıda da Yahudi karşıtlığının ele alındığını belirtti.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde başlattığı Dökme Kurşun operasyonuyla birlikte, İsrail karşıtlığı ve Yahudi düşmanlığının birbirine karıştığını ve yapılan açıklamalarla, Türk kamuoyunun kafasının karıştığını kaydeden Herzog, "Musevi cemaatinin can ve mal güvenliği konusunda tedirginlik yaşadığını" söyledi.

Türk polisinin olabilecek aşırılıklara karşı gerekli güvenlik önlemlerini aldığını hatırlatan Herzog, özellikle son bir buçuk haftalık süre içinde Türk hükümetinin, gerek Başbakan ve gerekse hükümet üyeleri kanalıyla, bu konuya çok yakın bir hassasiyet gösterdiklerinin de altını çizdi.

Isaac Herzog, Türk hükümetinin Musevi cemaati ile irtibat halinde olduklarını da vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler