Bulgaristan sudan çıkarıyor, Türkiye sulara gömüyor

Bulgaristan sudan çıkarıyor, Türkiye sulara gömüyor. Dünyanın ilk sağlık merkezi Türkiye'de baraj gölüne gömülmeye çalışılırken Bulgaristan antik Seuthopolis kentini sudan çıkarıyor.

Yayınlanma: 31.01.2009 - 09:42
Abone Ol google-news

Tarihin ilk sağlık merkezi Allioninin baraj suları altından kalmasına sayılı günler kala tartışmalar sürüyor.

Bu önemli antik kenti kurtarmak için sürdürülen girişimler herhangi bir sonuç verecek mi bilinmez ama komşumuz Bulgaristandaki bir proje seçenek oluşturabilir.

Bulgaristanda projesi tamamlanan finansman arayışı sürdürülen antik kent Seuthopolisi kurtarma girişimi ilgi çekiyor.

Seuthopolisin sulara gömülme hikâyesi 1948e uzanıyor. George Dimitrov öncülüğünde Avrupanın sayılı barajlarından Filibenin kuzeyinde, eski adıyla Dimitrov yeni adıyla Koprinka barajı yapımına başlanır. Yapım aşamasında Trakya kralı Kral 3. Seuthesin MÖ. 4 yüzyılda 890 metrelik duvarlarla çevrilmiş yönetim merkezi Seuthopolis antik kenti ortaya çıkartılır.

Önemli bir tarihi bulgu gün yüzüne çıkarılmıştır ancak baraj çalışmaları sürdürülür. Barajın su tutma aşamasına kadar arkeologların çalışmasına izin verilir.

 

Suyun altında gezi

Çok önemli arkeolojik bulgulara rağmen gün yüzüne çıkarılan Seuthopolis, enerji uğruna 1954 yılında bu kez suların altına gömülür.

Yıllar geçer... Değişim ve ülkenin en eski tarihi mirasına sahip çıkma bilinci, sular altına gömülmüş tarihi unutmaz. Bulgaristanın tanınmış mimarlarından Jeko Tilev kollarını sıvar, tarihi tekrar su yüzüne çıkartmayı hedefleyen projesini hazırlar.

Projeye göre Koprinka Barajının altında kalan antik kent, 420 metre çapında çember duvar içine alınacak, önce sular boşalacak, temizlenip kurumaya bırakılacak. Ziyaretçiler buraya botlarla taşınacak. Camdan asansörlerle su seviyesinin 20 metre altına kadar inilip bu antik kent gezilebilecek. Çemberin iç kısmı bahçeler, teraslarla kafe ve restoranlar ve kültür merkezleriyle donatılacak. Antik kent geceleri tümüyle aydınlatılacak.

Projesini 2002 yılında tamamlayan Tilev, yapım aşaması için girişimlere başlar. Tilevin kurtarma projesi AB ve UNESCOdan ödül alır. Yine de engeller ortaya çıkar. Seuthopolisin UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesinde olmaması önemli bir engeldir. Projeye ödül veren AB mali destek vermez.

Ancak Tilev bunlara aldırmaz, kendini, proje yapmakla görevini tamamlamış saymaz. Bulgaristan Kültür Bakanlığının tam desteğini alır. 80 Milyon Avroya mal olacak bu proje için finansman arayışlarına başlanır. İlk olarak Hollanda, Kuveyt ve Avusturya mali yardımda bulunmaya hazır olduklarını açıklar.

Süreç işlemekte, komşu tarihine sahip çıkmak üzeredir. Bizler ise Allioni ve Hasankeyfi sulara gömüyoruz, ne yazık...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon