1 Kasım'ı bekliyor

1 Kasım’a doğru HDP’nin hükümet ve MİT’le tüm kanalları kesik, tek muhatap Müsteşar Dervişoğlu.

Yayınlanma: 28.10.2015 - 21:52
Abone Ol google-news

Çözüm sürecinin buzdolabına konmasının ardından HDP, geriye sayıma doğru geçilen 1 Kasım seçimlerine hükümetle kanalları tamamen kesilmiş olarak giriyor.

7 Haziran seçimlerine kadar süren 2 yıllık çözüm sürecinde İmralı-Kandil ve devlet arasındaki iletişim, siyasi iktidarın tam desteğiyle doğrudan HDP tarafından yürütülmüştü. HDP’nin parti kimliğiyle seçime girme kararı almasının ve Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın “Seni başkan yaptırmayacağız” açıklamasının ardından önce AKP ile HDP arasında sorunlar çıkmaya başlamıştı.

PKK saldırıları sürerken, önceki dönemlerde olduğu gibi sürekli Abdullah Öcalan’ın devreye girip ateşkes ilan ettireceği beklentisi hep canlı tutuldu. HDP de bu konuda aracılık etmek ve bir İmralı ziyareti yapmak için HDP’den ve MİT’ten kanallar aradı. Ancak AKP ve MİT’ten daha önceki kanalların kapalı olduğu görüldü. Tam bu noktada ilk olarak ağustos ayında HDP’lilere “siyasetten” değil ama “devletten” yeni bir kanal açıldı. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, HDP’nin İmralı heyetine randevu verdi. HDP’li Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken, Müsteşar Muhammed Dervişoğlu ile bir araya geldi. Hükümetten farklı olarak çözüm sürecinin mutlaka devam etmesi gerektiği çizgisinde olduğu mesajını veren Dervişoğlu, HDP’lilere, PKK’ye çatışmasızlık ilan etmesi konusunda daha güçlü baskı yapmaya çağırdı.

Dervişoğlu’nun açtığı kanal, HDP’lilerce “siyaset” değil “devlet” adına muhataplık olarak algılandı.

Tam PKK’nin Demirtaş’ın çağrılarını önemsediğini belirterek ateşkes ilan edeceğini açıklamasına bir gün kala Ankara katliamı yaşandı. Ankara katliamının ardından Demirtaş ve İmralı heyetine suikast ihbarlarının gelmesi ve çok sayıda canlı bombanın Türkiye içinde bulunduğu bilgileri üzerine HDP’liler bir kez daha muhatap aradı. Tam bu noktada Muhammed Dervişoğlu yeniden devreye girdi. Dervişoğlu, HDP’nin İmralı heyetiyle görüşerek, canlı bomba ve suikast ihbarlarıyla ilgili şikâyetlerini dinledi.

HDP’liler, nisan ayından bu yana görüşmedikleri Abdullah Öcalan’ın ne düşündüğü konusunda bir bilgi alamadıklarını belirtiyor. HDP’lilere göre Öcalan da 1 kasım seçim sonuçlarını bekliyor. Yine HDP’lilere göre “1 Kasım sonrası çözümü sağlayacak güçlü bir koalisyon kurulmazsa Türkiye’de darbe mekaniği sürecine girilmiş olacak...”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler