10 maddeye kamuflaj

Seçim öncesi oy kaygısıyla hareket eden AKP’nin isteğiyle yol haritasındaki temel başlıklar genel tanımlamalara dönüştü.

Yayınlanma: 03.03.2015 - 21:36
Abone Ol google-news

Çözüm sürecinde Dolmabahçe’de yapılan ortak açıklamayla kamuoyuna duyurulan 10 maddenin içeriğinde yer alan konu başlıkları, AKP’nin seçimlerde “milliyetçi taban”dan tepki geleceği kaygısıyla “kamuflajlanarak” yeniden düzenlendi.

Hükümet ile HDP’nin Dolmabahçe’de ortaklaşa düzenlediği toplantıyla kamuoyuna açıklanan ve sürecin yol haritası olarak tanımlanan 10 maddeyle ilgili arka planda yürütülen pazarlıkların temelini 7 Haziran 2015’te yapılacak genel seçimler oluşturdu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da metnin yüzde 60’ının değiştiğini ifade ettiği süreçte başlıklar halinde doğrudan yer alan talepler genel tanımlamalara dönüştürüldü.

İmralı’da Abdullah Öcalan’ın toplam 65 maddeden oluşan Barış ve Demokratik Müzakere Taslağı’ndan hareketle hazırladığı 10 maddeden oluşan ilk metinde Kürt sorunuyla ilgili doğrudan talepleri yer alırken AKP hükümeti söz konusu taleplerin seçim öncesi kamuoyuna açıklanmasının olumsuz etki yaratacağı kaygısıyla metnin yeniden ele alınmasını talep etti. Bu kapsamda HDP heyetinin hem İmralı hem de Kandil’e yaptığı ziyaretler ve hükümet ile yapılan görüşmelerin ardından söz konusu 10 maddelik metin yumuşatıldı.

İlk metinde “Demokratik siyasetin önündeki engellerin kaldırılması” başlığı altında Siyasi Partiler Yasası’nın yürürlükten kaldırılması, Hazine yardımının eşit bir şekilde tüm partilere dağıtılması ve yüzde 10 seçim barajının tamamen kaldırılması yer alırken bu madde “Demokratik siyaset tanımı ve içeriği” olarak yeniden tanımlandı. İlk metinde Terörle Mücadele Yasası’nın kaldırılması, Ceza Muhakemeleri Yasası’nda değişiklikler ve yasal mevzuatta ilgili düzenlemelerin ele alınması gibi başlıklar da “Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması” tanımlamasıyla yer aldı.

 

Kürt statüsü demokratik anayasa oldu

İlk metinde yer alan Kürt statüsünün anayasaya girmesi, anadilde eğitim, kültürel haklara anayasal güvence gibi konuları da “Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması” ve “Kimlik kavramı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi” maddeleriyle genelleştirildi.

 Özerklik çözümün yerel boyutu olarak tanımlandı

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın kabul edilmesi, Türkiye genelinde bölge meclislerinin kurulması ve yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması gibi konular Dolmabahçe’de açıklanan “Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması” maddesiyle tanımlandı. Süreç kapsamında dağdan inişlerle ilgili alınacak ekonomik ve sosyal tedbirler ise açıklanan metinde çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları olarak yeniden tanımlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler