2020’ye ‘Atiye’ damgasını vuracak

‘Online’ mecralarda Türk yapımı diziler, tarihi ve polisiye konulara yer verecek.

Yayınlanma: 04.01.2020 - 02:00
2020’ye ‘Atiye’ damgasını vuracak
Abone Ol google-news

Türk televizyon seyircisinin yeni yılda merakla beklediği yeni diziler yine dijital platformlarda ortaya çıkıyor: Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme dönemini ve Fatih Sultan Mehmet’in hayatını mercek altına alacak mini belgesel serisi, “Rise of Empire: Ottoman” Netflix’te izleyeceğimiz yeni Türk yapımlarından biri. Fatih Sultan Mehmet’i Cem Yiğit Üzümoğlu’nun canlandıracağı belgeselde Tuba Büyüküstün, Selim Bayraktar, Birkan Sokullu, Osman Sonant, Tolga Tekin, Ushan Çakır ve Damla Sönmez gibi isimler de kadroda. Tarihçi Prof. Dr. Celal Şengör ve Dr. Emrah Safa Gürkan danışmanlığında kaleme alınan senaryoyu Emre Şahin yönetecek. 6 bölümlük belgesel 24 Ocak’ta gösterime girecek.  

Tabii geçen yılın son günlerinde 27 Aralık’ta başlayan Atiye dizisini de yeniler arasında saymak gerekiyor. Büyük reklam kampanyasıyla gösterime giren dizi, şimdiden hayran kitlesini oluşturdu. Beren Saat ve Mehmet Günsur’un başrolünde oynadıkları dizinin asıl ilgi çeken karakteri ise bütün dünyada ilgi uyandıran Göbeklitepe! Dizinin ilk 8 bölümünü seyirciler izledi bile. 

BLUTV’DE POLİSİYE YILI

 BluTV’nin iki önemli dizisinde iki sevilen oyuncu var: Nejat İşler ve Kenan İmirzalıoğlu. Başrolünde Nejat İşler’in yer aldığı “Saygı” dizisi, “Behzat Ç.” ile fenomenleşen Ercüment Çözer karakterinin hikâyesini anlatıyor. Toplumdaki yozlaşmanın çözümünü kendi adaletini sağlayarak arayan Ercüment Çözer’in yolu, onunla aynı amaç doğrultusunda hareket ettiğine inandığı iki genç ile kesişecek. Ercan Mehmet Erdem’in yazdığı dizinin yönetmeni henüz açıklanmadı.  

Oyuncu kadrosuyla dikkat çeken bir diğer BluTV yapımı ise “Alef”. Emin Alper’in yöneteceği dizinin başrol oyuncuları Kenan İmirzalıoğlu, Ahmet Mümtaz Taylan ve Melisa Sözen olacak. Senaryosunu Emre Kayış’ın kaleme aldığı mistik bir polisiye olan dizinin, 2020’nin ilk yarısında yayımlanması planlanıyor. Temelleri tarihe dayanan ve tasavvufi öğelerle donatılmış dizi, İstanbul Boğazı’nda bir cesedin bulunmasının ardından ortaya çıkan çeşitli cinayetlerin sırrını çözmeye çalışan iki dedektifin hikâyesini konu alıyor.

NETFLİX’TE ‘LOVE 101’

Hangi tarihte gösterileceği henüz açıklanmayan diğer Türk yapımı dizi ise “Love 101”. Çekimleri İstanbul’da yapılan dizide, 1990’lı yıllarda geçen bir hikâye anlatılıyor. Beş liseli gencin hikâyesini anlatan dizinin senaryosu Meriç Acemi’ye ait, yönetmen koltuğunda ise Deniz Yorulmazer ve Ahmet Katıksız oturuyor. Genç oyuncuları izleyeceğimiz dizinin oyuncu kadrosunda Kubilay Aka, Mert Yazıcıoğlu, Alina Boz, İpek Filiz Yazıcı, Selahattin Paşalı, Pınar Deniz, Kaan Urgancıoğlu ve Bade İşçil gibi isimler yer alıyor. 

SEYİRCİNİN TERCİHİ DİZİ

Yerli diziler, Türk televizyon seyircisinin en çok izlediği program olduğu için yapım şirketleri de bu konuda büyük yatırımlar yaptı ve Türk dizileri başta Ortadoğu olmak üzere Doğu Avrupa, Latin Amerika ve Kuzey Afrika’da da izleyici buldu. Son yıllarda ise gelişen “trend” ise özellikle genç izleyicilerin, “online” dizi/film platformlarına abone olması. Bunda TV dizilerinde sürekli benzer temaların işlenmesi, kadının ancak bir şiddet nesnesi olarak var olabilmesi, sansürün giderek artmasının rolü var. İzleyiciler her açıdan daha özgür, ilgi çekici içeriklere erişebilecekleri online platformları tercih ediyor. Amerika merkezli bir platform olan Netflix, Doğan Holding çatısı altında kurulan BluTV ve Doğuş Holding çatısı altında kurulan puhutv bu platformlardan bazıları.

NELER İZLEDİK?

Netflix’te bugüne kadar Türk yapımı iki dizi gösterildi: başrolde Çağatay Ulusoy’un oynadığı “Hakan: Muhafız” (The Protector) ve “Atiye”. BluTV’de yer alan yerli yapımlar ise daha fazla. Başrollerinde Haluk Bilginer, Ali Atay, Serkan Keskin, Okan Yalabık ve Bartu Küçükçağlayan gibi isimlerin yer aldığı “Masum”; Adana’da geçen polisiye - suç dizisi “S1 F1R B1R”; yönetmenliğini Bahadır İnce’nin yaptığı, BluTV özel yapımı “Bozkır”; ilk yerli korku dizisi olan “Sahipli”; Bartu Çağlayan’ın kendi yaşamına ayna tutan, Tolga Karaçelik’in yönettiği “Bartu Ben”; Tilbe Saran, Genco Erkal, Cem Davran, Melisa Sözen, Damla Sönmez ve Belçim Bilgin gibi isimlerin başrollerinde yer aldığı “7Yüz”; televizyondaki yayın hayatını sonlandırdıktan 6 yıl sonra yeni sezonu sadece BluTV’de yayımlanan, fakat tek sezon sonra tekrar sona eren “Behzat Ç.” puhutv ise pek çok dizisinin yanı sıra Haluk Bilginer’e Emmy’de Agah Beyoğlu rolüyle En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandıran “Şahsiyet” dizisiyle gündeme geldi.  



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler