40 ‘yarım porsiyon’ Kafkas’ta

Akademik doldur-boşalt: 40 kişi unvan aldı, 5 profesör çalışıyor

Yayınlanma: 06.04.2016 - 17:12
Abone Ol google-news
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Barış Bildirgesi’ne imza atan akademisyenler için “aydın müsveddeleri, lümpen, yarım porsiyon aydın” gibi ifadeler kullanırken, AKP döneminde kurulan Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yalnızca “ünvan” dağıtmak amaçlı kurulduğu ortaya çıktı. 45 kişinin profesör ünvanı aldığı fakültede, şu an yalnızca 5 kişi fiili olarak görev yapıyor. Çoğunluğu kadroları fakültede olmasına karşın geçici görevlendirme ile Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışırken, bir kısmı kamudan ayrılıp muayenehane açtı veya özel hastanelere geçti. 
 
Ankara Tabip Odası’nın (ATO) yaptığı çalışmaya göre; beyin sinir, genel, göz, göğüs, kadın hastalıkları, kalp damar, kulak burun boğaz, ortopedi, tıbbi patoloji, üroloji, deri ve zührevi hastalıklar, fizik tedavi, iç hastalıkları, kardiyoloji ve radyoloji ana bilim dallarında toplam 45 kişi, Kafkas Üniversitesi’nden profesörlük ünvanı aldı. Ancak hiçbiri fakültede tam süreli olarak çalışmıyor. 
 
5 profesör çalışıyor
Ünvan alanların büyük bir kısmı  üniversiteden tamamen ayrıldı. Çok az bir kısmı ise mesailerinin sadece bir bölümünü üniversitede geçiriyor. Bu kişiler üniversite kadrosunda görülmekle birlikte geçici görevlendirme ile Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışıyor. Fakültede çalışan tam zamanlı profesör sayısı ise yalnızca 5.    
 
Geçici görevle ayrıldılar
ATO Başkanı Çetin Atasoy, bu kişilerin çok önemli bir bölümünün profesör unvanı aldıktan sonra fakültede ya hiç ya da çok az süre fiilen çalıştığını belirtti. Bu kişilerin geçici görevlendirme ile önceden çalıştıkları Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görevlendirildiklerini dile getiren Atasoy, “Bu kişiler, üniversitedeki kadrolarını da korumakta, zamanlarının çoğunu veya en az yarısını Sağlık Bakanlığı hastanelerinde geçirmekte, az bir kısmını ise üniversiteye ayırmaktadır” diye konuştu.
 
‘Ünvan alan muayenehane açtı’
Bazılarının ise ünvan aldıktan sonra ilk iş kamudan ayrıldıklarını kaydeden Atasoy, bunların da ya kendi muayenehanesinde ya da özel sektör hastanelerinde unvanların getirisinden yararlanma yolunu seçtiklerini belirtti. 
 
‘Danışıklı dövüş yaşanıyor’
“Yaşanan bir danışıklı dövüştür ve iki olasılıktan biri söz konusudur” diyen Atasoy, ya Kafkas Üniversitesi’nin söz konusu 40 öğretim üyesi kadrosuna ihtiyacı olmadığını ve kadroların ilgili kişilere çıkar sağlamak amacıyla açıldığını ya da ihtiyaca karşın bu kişilerin fiilen fakültede olmamaları nedeniyle bu ihtiyacın karşılanamadığını kaydetti. Atasoy YÖK’ü bu uygulamalarla ilgili olarak denetim görevini yapmaya davet etti.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler