400’den fazla kadın öldürüldü

Türkiye’de 2019 yılına yine kadın cinayetleri damga vurdu. Ceren Damar, Emine Bulut, Güleda Cankel, Ceren Özdemir ve Filiz Tekin’in de aralarında bulunduğu 400’den fazla kadın 2019 yılında aramızdan koparıldı.

Yayınlanma: 01.01.2020 - 02:00
400’den fazla kadın öldürüldü
Abone Ol google-news

“Namus”, “reddedilme”, “kıskançlık” gibi türlü bahanelerin ardına sığınıp, kadınları katleden erkekleri koruyan sistem, “Ölmek istemiyorum” diye haykıran binlerce kadını susturdu. Sokaklara çıkan kadınlar, polisin sert müdahalesiyle karşı karşıya kalırken onlarcası gözaltına alındı. 

KADIN CİNAYETLERİ

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı’nda araştırma görevlisi olan Ceren Damar Şenel, sınavda kopya çektiğini tespit ettiği öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından üniversitedeki odasında öldürüldü. 

Kırıkkale’de, eski eşi Fedai Varan tarafından 10 yaşındaki çocuğunun gözü önünde öldürülen Emine Bulut’un son görüntülerinde, “Ölmek istemiyorum” diye haykırması ile kızının “Anne lüften ölme” diye ağlayışı yürekleri dağladı, Türkiye’yi ayağa kaldırdı. 

Eskişehir’de, 6 ay önce boşandığı 24 yıllık eşi Yalçın Özalpay’ın satırlı saldırısı sonucu ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede 44 gün süren yaşam mücadelesini kaybeden Ayşe Tuba Arslan, eşinin tehditleri ve tacizleri yüzünden tam 23 kez Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu ve buna karşılık savcılık her defasında onu eski kocasıyla uzlaştırmaya çalıştı. 

Isparta’da 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Güleda Cankel, eski erkek arkadaşı Zafer Pehlivan tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Ordu’da da 20 yaşındaki balerin Ceren Özdemir, cezaevi firarisi 32 yaşındaki Özgür A. tarafından yol boyu takip edildikten sonra, evinin önünde kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. 

İzmir Ödemiş’te, Filiz Tekin (38) eşi İbrahim Tekin tarafından “bakımsız” olduğu gerekçesiyle dövülerek öldürüldü. 

İskenderun’da yaşayan 19 yaşındaki Berfin Özek ise dershaneden evine dönerken eski erkek arkadaşının asit benzeri bir sıvıyı yüzüne atması sonucu ağır yaralandı. Yüzünün önemli bir kısmı yanan kadın, bir gözünü de kaybetti.

KADINLAR SOKAKLAR YASAK

İstanbul’da kadınların, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde her sene düzenlediği Feminist Gece Yürüyüşü’ne bu sene de izin verilmedi. Polis, kadınları kalkanlarla iterek; biber gazı ve plastik mermi kullanarak engelledi. 

‘LAS TESİS’ DANSI ENGELLENDİ

Şili’de kadınların “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” dolayısıyla hazırladığı “Las Tesis” dansı, dünyanın birçok ülkesinde yankı uyandırdı ancak Türkiye’deki eylemlerin çoğu polis müdahalesi ile karşılaştı. Kadınların, tüm yurtta kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete karşı “suçlu sensin” demek için yapmak istediği “Las Tesis” eylemi polis tarafından engellendi. Kadınlar, “Yaşamak istiyoruz” yazılı pankart açarak, polis ablukası altında dans etti. Yüzlerce kadın gözaltına alındı. 

ÇOCUK İSTİSMARLARI 

Ümraniye’de Fıkıh-Der isimli derneğe bağlı kaçak Kuran kursunda onlarca çocuğun istismara uğradığı ortaya çıktı. Çocuklardan sadece 6’sı şikâyetçi oldu. Mağdur çocukların bazılarının aileleri ise şüphelilerin çocuklarına yönelik böyle bir eylemleri olmayacağını söyleyerek, şüphelilerden şikâyetçi olmadı. Sosyal medyanın gündemine oturan olayda, yurttaşlar yatılı Kuran kurslarının kapatılmasını istedi. Nisan ayında Küçükçekmece’de 5 yaşındaki kız çocuğu evlerinin önünde oyun oynarken 20 yaşındaki Pakistan uyruklu bir kişi tarafından istismara uğradı. Ameliyat olan ve bir süre yoğun bakımda kalan küçük kıza yapılanlar, Türkiye’yi ayağa kaldırdı. 

Denizli’nin Çivril ilçesinde özel bir yurtta kalan 12 yaşındaki öğrencinin yurt görevlisi tarafından cinsel istismara uğradığı ortaya çıktı. İstismar olayı küçük çocuğun intihar notu yazmasıyla öğrenildi. 

SİYANÜR ÖLÜMLERİ

2019 yılında Türkiye’de siyanür ölümleri gündem oldu. İstanbul’un Fatih ve Bakırköy ilçelerinin yanı sıra Antalya’da da siyanürle intihar vakası gündemin en önemli maddeleri arasında yer aldı. Aileler, geride bıraktıkları notlarda; işsizlik, geçim sıkıntısı ve borçlar nedeniyle hayatlarına son verdiklerini ifade etti. 

Çorum’da yıllardır atama bekleyen İngilizce öğretmeni Halil Mustafa Bozkurt (32) ile Kastamonu’da, 21 yaşındaki matematik öğretmeni Kevser Abdülkadiroğlu ataması yapılmadığı için yaşamına son verirken 

Gaziantep’te de beş yıldır işsiz olan Eyüp Dal, önce olumlu cevap aldığı AKP’li Şahinbey Belediyesi’nden daha sonra olumsuz yanıt alınca belediye binası önünde kendini yakarak yaşamına son verdi.

İZMİR YANGIN

Ağustosta Muğla ve İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan ve rüzgârın da etkisiyle çevre ilçelere sıçrayan orman yangınları günlerce söndürülemedi. Çok sayıda aile, evlerini ve bahçelerini kaybetti. Son yılların en büyük yangınlarının yaşanmasına ve binlerce hektar ormanın canlılarla birlikte kül olmasına rağmen Orman Bakanlığı’nın söndürme işinde uçak kullanmaması tartışma konusu olmuştu. THK’de 6 adet faal 9 uçak, Türk Hava Kuvvetleri’nde ise 6 adet devasa yangın söndürme uçağı bulunuyordu. Yangınların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başlattığı fidan dikme seferberleği büyük yankı buldu. 

DEPREM SEL

Fatih Yedikule’de ve Kartal’da ihmaller sonucu iki bina çöktü. Toplamda 23 kişinin hayatını kaybettiği olay sonrası, İstanbul’da çok sayıda ev mühürlenerek, tahliye edildi. 

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin ardından tam 20 yıl sonra İstanbul 5.8’lik depremle sarsıldı. “İstanbul olası büyük depreme hazır mı?” sorularını gündeme taşıyan depremde, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi başta olmak üzere çok sayıda kamu kuruluşu, hastane, okul ve evlerde hasar meydana geldi.  Ocak ayında Antalya’da etkili olan fırtınanın oluşturduğu hortum sonucu 3 kişi yaşamını yitirdi. 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Kader Buse Acar kayboldu. Temmuz ayında da Düzce’nin Akçakoca ilçesinde meydana gelen selde 7 kişi hayatını kaybetti. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler