5 ayda infaz rekoru kırıldı... İlanla cellat arıyorlar

Suudi Arabistan ölüm cezalarının infazına cellat yetiştiremez oldu, ilanla cellat aramaya başladı. 5 ayda geçen yılın infaz rekoru kırıldı.

Yayınlanma: 20.05.2015 - 12:03
Abone Ol google-news


Dünyada en çok ölüm cezasının infaz edildiği ülkeler listesinde ilk üçte yer alan Suudi Arabistan’a cellat yetmiyor. Sadece bu yıl beş ayda 85 kişinin idam edildiği ülkede cellat sıkıntısı baş gösterince resmi ilanla eleman arayışına girişildi. İnternet üzerinden
verilen memur alımı ilanında işe alınacakların “din görevlisi” kategorisinde istihdam
edileceği belirtildi.

Reuters’a göre, adaylarda özel eğitim şartı aranmazken, iş tanımı suçluları halk önünde kafalarını keserek infaz etmenin yanı sıra hafif suçlarda uzuvların kesilmesini de kapsıyor. İnsan hakları örgütlerine göre en çok ölüm cezası veren ülkeler listesinde ilk beş sırada Çin, İran, Suudi Arabistan, Irak ve ABD var.

Geçen pazar günkü infazla ilk 5 ayda öldürülenlerin sayısı 85’e yükseldi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre 2014’te 88, Af Örgütü’ne göre ise en az 90 idam var. İdama çarptırılanların çoğunun cinayet, 38’inin uyuşturucudan suçlu bulunduğu belirtiliyor. Bu kişilerin yarısının Suudi vatandaşı, kalanının Pakistan, Yemen, Suriye, Ürdün, Hindistan, Endonezya, Myanmar, Çad, Filipinler ve Sudan’dan olduğu iddialar arasında.

Bu yılın ilk çeyreğinde rekor sayıda infazın gerçekleşmesinde Salman yönetiminin
birikmiş temyiz başvuruları için daha fazla yargıcı görevlendirmesinin etkili
olabileceği belirtiliyor. Ayrıca bölgesel gerginliklerin yargıyı daha sert tutum izlemeye
yönelttiği söyleniyor. İnfazlar genelde halka açık alanda başlarının kesilmesiyle gerçekleşiyor. Kimi zaman ateş açılarak, taşlanarak (recm) öldürülme cezası da uygulanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler