Erdoğan ile görüşen AB liderlerinden ‘insan hakları’ vurgusu

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye geldi. Görüşmenin ardından İstanbul Sözleşmesi'nin feshi konusunda endişeler de dile getirildi. Leyen, "İnsan hakları müzakere edilebilir değildir" dedi.

Yayınlanma: 06.04.2021 - 18:02
Erdoğan ile görüşen AB liderlerinden ‘insan hakları’ vurgusu
Abone Ol google-news

AB yetkilileri, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beştepe'de görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından liderler basın toplantısında açıklamada bulundu. Michel, "AB'nin stratejik çıkarı, Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrar ile Türkiye'yle karşılıklı yarar ve pozitif ilişkilerdedir" dedi. Von der Leyen ise "Türkiye'yle ilişkilerimize ivme katmak için geldik, iki tarafa da fayda sağlayacak iş birliği alanlarını görüştük" ifadelerini kullandı.

Leyen, açıklamasında, temel haklar ve hukukun üstünlüğü vurgusunda bulunarak İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme konsundaki endişeleri dile getirerek sorulan bir soru üzerine "İnsan hakları müzakere edilebilir değildir. AİHM'in Kavala ve Demirtaş'la ilgili kararları nettir. Türkiye'nin AİHM kararlarına uyması önemlidir" yanıtını verdi. AB Komisyonu Başkanı'nın açıklamasından satır başları şu şekilde:

-Türkiye ile Gümrük Birliği'ni modernize etmek için çalışacağız.

-Türkiye'nin 2016 göç anlaşmasına bağlı kalması "ciddi bir iyi niyet göstergesi" olacaki

-Göçmenler için Türkiye'ye verilen Avrupa fonlarının devamlılığını sağlamayı taahhüt ediyoruz.

-Avrupa Komisyonu yakında Türkiye'deki mültecilere desteğini gösteren teklifte bulunacak.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter hesabından görüşmeye ilişkin paylaşımda bulundu. Michel, "Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği üzerine görüşeceğiz. Daha yapıcı bir gündem inşa edebilmek için gerilimin sürekli olarak azalması gerekli" ifadelerini kullanmıştı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon