ABD anlaşmayı ‘doğruladı’... Türk jetleri de vuracak

Sınırda 1.5 yıldır süren rutin bozuldu. IŞİD bir yaralısını Türkiye’ye sınırdan geçirmek istedi, Türk askeri izin vermeyince çatışma çıktı. ABD’li yetkililerin basına sızdırmasının ardından Beyaz Saray İncirlik’i anmadan üs kullanımını doğruladı.

Yayınlanma: 24.07.2015 - 05:52
Abone Ol google-news

ABD, İncirlik Üssü’nün adı geçirmeden IŞİD’e karşı kullanılması için iki ülkenin anlaştığını doğruladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında Başkan Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde İncirlik Hava Üssü’nün IŞİD’e yönelik hava operasyonlarında kullanılmasına ilişkin anlaşmaya varıldığı yönündeki sorulara cevap verdi.

Earnest, iki liderin IŞİD ile mücadelede işbirliğinin derinleştirilmesi konusunda fikir birliğine vardığı yönündeki açıklamaları yineledi. İncirlik ile ilgili iddialar konusunda detaya girmekten kaçınan Earnest, “Koalisyonumuzun Avrupa’da ve Ortadoğu’da çeşitli görevlerde kullanılmak üzere çeşitli üslere erişimi bulunuyor. Buna istihbarat, gözetleme ve keşif, personel (tıbbi) iyileştirme, imla ve askeri hava saldırısının yürütülmesi dahil. Ancak operasyonel güvenlik nedenleri ile hangi üssün hangi amaçla kullanıldığına değinemem” diye konuştu.

Oyunun kuralını değiştiren anlaşma

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili Reuters haber ajansına konuştu. Yetkili İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı kullanılması için iki ülkenin anlaştığını doğruladı. New York Times’a konuşan üst düzey ABD yetkilisi ise mutabakatı oyunun kurallarını değiştiren bir anlaşma olarak niteledi.

Türk jetleri de vuracak

Washington, iki ülke arasında imzalanan mutabakat muhtırasının Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasını beklerken, istifa etmiş bir hükümetin tezkereyi kullanarak bu izni vermesi dikkat çekti. Cumhuriyet’in güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, bugüne kadar İncirlik’ten, üssün savaş uçakları tarafından da kullanılmasına izin verdi. Türkiye, operasyonlarda uluslararası koalisyon ile birlikte yer alma isteğini de iletti.

Bölgeye 4 tank gönderildi

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre Kilis Elbeyli merkezine 7-8 kilometre uzaklıktaki aşağı Beylerbeyi bölgesinde başlayan çatışmanın hemen ardından bölgeye, 4 adet tanktan oluşan 1 tank takımı gönderildi. Sıcak çatışmanın sürdüğü saatlerde ve Köşk’te güvenlik toplantısının devam ettiği sırada, üst düzey bir yetkili, “Sınıra takviye birlik gönderdik. Bu aşamada misliyle karşılık veriyoruz. Gerekli tedbirler alınıyor ancak TSK’nin bu aşamada sınır ötesine geçme planı bulunmuyor” bilgisini paylaştı.

Obama’dan telefon geldi

Suruç katliamı sonrası ABD Başkanı Barack Obama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray, görüşmede özellikle IŞİD’e karşı mücadelede süregelen işbirliğinin derinleştirilmesi ile Irak ve Suriye’nin ele alındığını belirtti. “İki lider, ABD ve Türkiye’nin terörizme karşı mücadelede birleştiğini tekrarladı. Liderler ayrıca yabancı savaşçı akını önlemek için işbirliğinin artırılması çabalarını ve Türkiye’nin Suriye ile sınırının güvenliğini sağlamayı konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler